Informatieavond Gaarden online op 26 mei

Op 26 mei was de allereerste informatieavond over de plannen van de Gaarden Dreven en Zichten. Een online bijeenkomst die iedereen kon volgen. Via de chat kon je vragen stellen, al werd er weinig diep op ingegaan. En dat, terwijl er slechts 70 mensen meekeken….
Vanzelfsprekend heb ik een paar vragen gesteld. Wanneer de vraag niet beantwoord werd op de avond zou je een mail krijgen: dit is helaas niet gebeurd. Ik denk dat men ervan uit ging dat die al in de avond was beantwoord. Niet dus. Althans, niet volledig bij mij.
De bijgaande tekeningen werden tijdens de informatieavond getoond. Hier heb ik screenprints van gemaakt ter illustratie.

Hoogbouw en gemeenschappelijke tuin in de Gaarden
De Gaarden, Zichten en Dreven in Bouwlust en Vrederust gaan op de schop.
Zo’n 1800 woningen worden gesloopt en een aantal worden gerenoveerd. 5500 woningen worden terug gebouwd. Een immense verdichting dus. Het plan van Dudok, een voornamelijk maximale hoogte van 4 woonlagen, kan niet meer gehanteerd worden.
Het blijkt ook wel uit de plannen: hoogbouw.

Voor wat betreft het groen. Tussen de hoge gebouwen komt een gemeenschappelijke tuin.
De tekeningen zien er mooi uit. Zonder meer. Typisch vind ik wel, dat is gekozen voor parkeren op straatniveau waarbij de gemeenschappelijke tuin verhoogd is?
De tuinen zullen worden verbonden met het sportpark bij de Dedemsvaartweg is de bedoeling.
Dat park krijgt dan ook een functie als recreatie.

Urgentie aanvragen
Volgend jaar begint men al met het “uitverhuizen”. De woningen op de hoek van de Vrederustlaan en de Erasmusweg worden als eerste gesloopt. Anderhalf jaar voor sloop krijgt men bezoek voor een gesprek om onder andere de urgentie aan te vragen. Dan krijgt men een jaar de tijd te verhuizen. Belangrijk is, dat per gezin 1 iemand de urgentie krijgt. Natuurlijk moet je wel zelf reageren al belooft men hulp bij alle stappen die genomen moeten worden.
Is je inkomen te hoog voor sociale huurwoning, moet je zelf zoeken naar een nieuwe woning. Je hebt dan geen recht op urgentie want die is gekoppeld aan de sociale huurwoning.

Betaald parkeren in Bouwlust en Vrederust
Inzet nu, is dat men zoveel mogelijk gebruik gaat maken van het OV (welk? niet alles is even goed bereikbaar), fiets en deelauto’s en dergelijke. Wil men parkeren, dan gebeurt dat straks onder de nieuwbouw. Onder de gemeenschappelijke tuin. De parkeergarage is via een ventweg van de Erasmusweg te bereiken. Als ik goed naar de tekening kijk, valt het fietspad aan deze kant dus weg. Bezoek mag straks alleen nog op straat parkeren. Dat houdt dus in, dat in de hele wijk Vrederust betaald parkeren wordt doorgevoerd is de verwachting!

Minder sociale huurwoningen komen terug
Eerder schreef ik al dat zo’n 1800 woningen worden gesloopt en er 5500 woningen worden bijgebouwd.
Daarvan is (wordt gesteld) 30% sociaal dus in totaal 1650. Echter, in dit saldo zit ook een deel goedkope koopwoning.
Dus er komen echt niet meer sociale huurwoningen terug zoals men steeds aangeeft. Alleen al het aantal zónder de goedkope koopwoningen is bij lange na niet het aandeel dat wordt gesloopt laat het simpele rekensommetje zien.
Overigens geldt dit voor zowel de Gaarden, Zichten en Dreven in totaal.

Hierboven een plaatje dat ik vond op Twitter bij Lesley Arp. Lees ook de reacties eronder eens.
Sociale cohesie verdwijnt verder
Dan nog iets.
De sociale cohesie -na de eerste “sloop-en-nieuwbouwronde” van Norder zal verder verdwijnen.
De nieuwbouw in diverse delen van Vrederust zijn eilandjes in de wijk ervaar ik. Tim de Boer van de HSP schreef hierover een blog. Ik quote: “Sterker nog het plan sloopt de hele bestaande sociale structuur van de wijken. Een netwerk dat voor veel van de bewoners van levensbelang is. Het circus van de stadsvernieuwingsnomaden trekt verder. Na de stadsvernieuwing in de jaren 70 en 80, de herstructurering van Duindorp en Spoorwijk, worden nu opnieuw grote groepen mensen hun wijk uitgegooid.”

Terugkeergarantie
Wethouder Balster heeft beloofd dat iedereen die dat wil kan terugkeren.
Maar doe je dat als huurder?
Je krijgt maar één keer verhuiskostenvergoeding. Wie gaat in korte tijd twee keer verhuizen? Je buren ben je kwijt, want het zal echt wel lastig zijn af te spreken wie waar komt te wonen (je blijft te maken hebben met Woonnet Haaglanden.
Is zo’n grootschalige sloop wel overal noodzakelijk?
Ik vraag het me af. Wel als je een hele wijk wilt anders wilt zien. Er een nieuwe futuristische wijk van wilt maken.
De motivatie is, dat er veel mankeert aan de huizen. En dat ze op een gegeven moment toch “op” zijn. Er moet iets gebeuren. Van het gas af is ook een punt. Dus….. de weegschaal gaf dan aan te slopen.
Maar, ik quote weer: “Een goed huis is makkelijk te vinden, maar goede buren niet.”
De informatieavond was voor mij een beetje een desillusie.
Er was weinig ruimte voor inbreng en amper terugkoppeling. Nu is dat sowieso lastig met een online gebeurtenis, maar wie weet had men deze informatieavond beter op een andere manier kunnen organiseren.
Hoewel, ook tijdens de informatietentoonstelling vorig jaar was dit al het geval.
Eén reactie
Ingrid Gyömörei
Column Gaardes, Dreven en Zichten – Radio Discus
Ik ben er nog steeds niet achter, of het een deja vu was, of dat ik gepromoveerd ben tot medium.
Al dagen, badend in het zweet. Er moet opnieuw een column over de Gaarden en de Dreven komen.
Toen ik uit mijn trance kwam, was daar die brief. Uit 2010. Van vier (!) bewonersorganisaties uit Den Haag Zuid West. Gericht aan het college, dat tussen 2010 en 2014 de klus wel zou klaren. Verstandig als bewoners zijn, wisten zij dat ze bondig moesten zijn. Inhoudsloos gelul moet je immers vooral aan professionals over laten. Drie prangende punten dus.
Inplaatsingsbeleid
Aanpak jaren achterstallig onderhoud
Afschaffing garantiekaart/werken aan een zekerheidskaart
Ik citeer: “Den Haag Zuid-West kent veel sociale huurwoningen, die oorspronkelijk op de nominatie hebben gestaan om gesloopt te worden, maar waarvan het etiket is veranderd en die nu worden door geëxploiteerd. Zo wachten de bewoners van De Stedes al meer dan 8 jaar op wat er gaat gebeuren. In 2002 werd een renovatie gemeld en in 2003 werd de sloop afgekondigd. Het is nu 2010 en de woningen staan er nog. (..) Het gevolg is een enorme achterstand in het onderhoud en gezondheidsproblemen voor de bewoners door schimmelvorming en tocht in hun woning.”
Inmiddels weer tien jaar verder. Oude plannen, nieuwe wethouder. Het dossier terug bij de PvdA, en daarmee terug bij af. Het zijn niet de ambtenaren, die uit de oude doos putten. Bouwers en ontwikkelaars hebben er vooral een handje van. Zij gedijen optimaal in tijden van crisis.
Mijn evaluatie van de afgelopen twintig jaar. Bewonersorganisaties vrijwel allemaal ter ziele. Er is gevraagd te stoppen met “inplaatsing van continue instroom probleemgevallen”. En toen al de waarschuwing dat groots ingezet moest worden om bewoners te laten participeren. Het tegendeel gebeurde.
De gevraagde zekerheidskaart is er nooit gekomen. Men wist van de wens van eengezinswoningen naast grote – en kleine appartementen.
Bewoners organiseerden destijds een ‘leefbaarheidsconferentie’. De wethouder deed menige belofte.
Een vraag om een taskforce van bewonersorganisaties en woningcorporaties. Men wilde een inplaatsingsbeleid waarbij rekening gehouden werd met leefstijl, sociale cohesie, taal en inkomen. Men zou in gesprek gaan met bewoners. Over een onderhoudsplan en over de totale problematiek in complexen waar sprake was van uitstel van onderhoud en sloop.
Het bleef bij beloften. Norder vervangen door Balster. De inplaatsingsruimte volledig benut, met alleen maar probleemgevallen. Mondige bewoners met mogelijkheden zijn daarop vertrokken. Waarmee PvdA stemmers werden vervangen door splinter- stemmers of niet-stemmers. Zelfs de – gesubsidieerde – bewonerscommissie of huurdersvereniging haakt af.
De buurt is misbruikt, vernaggelt en in de steek gelaten.
In dit nieuwe plan begint men met sloop van de béste woningen. De eengezinswoningen. De slechtste woningen – met bouwkundige problemen en multi-problematiek – blijven gewoon nog tien jaar staan. Precies die woningen waarover men de noodklok luidde.
Wat de buurt wil, is lang bekend. Twintig jaar permanente ontkenning daarvan, heeft de buurt slooprijp en bouwers hebberig gemaakt.
In plaats van participatie, kreeg men verdere ondermijning van bewonerswensen. Zelfs een gedragen sociaal plan is hen onthouden. De opgetuigde constructie zet HVS (Huurders Vereniging Staedion) buitenspel. Via een ad hoc klankbordgroep, is met fake-participatie de rechtsbescherming verdwenen.
Zuidwest in de klauwen van bouwer Heijmans en woningcorporatie Staedion. De gemeente verzaakt. Gretigheid tot sloop, vertaalt door het verstrekken van meer dan achthonderd leegstandsvergunningen. Desinteresse pijnlijk duidelijk, toen bleek dat de huizen helemaal niet leeg stonden.
Mochten er al zienwijzen komen, worden deze afgedaan door Heijmans en Staedion. Voor de vorm, vanuit het stadhuis verzonden. Zelfs déze gemeentelijke taak, wordt niet ingevuld.
Slager ‘De betere buurt’ keurt zijn eigen vlees. Met een projectorganisatie die zichzelf veelvuldig omschrijft als ’oprecht’ en ‘betrokken’. In mijn tijd, nam men tenminste nog de moeite, ánderen te regelen om lovende woorden te spreken. Toen waren er nog nijvere PvdA-ers, die zich voor dit karretje lieten spannen.
In gelul kun je niet wonen. Nu nog minder dan voorheen.