Wijknieuws

Business Meeting Regiodeal Den Haag Zuidwest

Business Meeting
Druk bezochte Business Meeting Regio Deal Den Haag Zuidwest

Een hele mond vol: Business Meeting van de Regiodeal Den Haag Zuidwest.
En vaag, dat besef ik goed.
Op 5 februari vond deze plaats in het oude V&D pand, dat wordt getransformeerd in Pand Zuidwest. Een heel toepasselijke plek, omdat niet alleen dit pand een stimulans aan de Leyweg (én de wijk) moet gaan geven, ook de regiodeal een stimulans moet geven aan Den Haag Zuidwest.
Ook ik werd uitgenodigd voor deze Business Meeting en nieuwsgierig ging ik erheen.

Business Meeting
Iedereen was aan het netwerken bij aanvang en aan het einde van de Business Meeting

Veel vertegenwoordigers van diverse (vrijwilligers) organisaties en instanties waren aanwezig bij de Business meeting. Zoals bedrijfsleven, bestuur, onderwijs- en wijkorganisaties.
De Regiodeal Den Haag Zuidwest is een programma van gemeente Den Haag ondersteund door het Rijk om samen met partners weer toekomstperspectief te creëren voor inwoners én ondernemers in Zuidwest.
Den Haag Zuidwest moet weer een fijne wijk worden voor iedereen. Met gelijke kansen voor iedereen. Met voldoende woningen, zowel voor starters als doorstromers. Waar de armoede niet meer schrijnend is en de kansen op werk weer groot zijn voor iedereen.
Kortom, de wijk moet opgekrikt worden.

Business Meeting
Wethouders vlnr. Saskia Bruines, Bert van Alphen en Martijn Balster
Aanwezige wethouders spreken tijdens Business Meeting

Na de inloop waren er diverse speeches. Allereerst door de aanwezige wethouders.
Martijn Balster benadrukte dat het belangrijk was samen met bewoners en ondernemers het tij te keren in Zuidwest.
Wethouder Bruines benadrukte het duurzame karakter dat de transformatie moest krijgen.
Wethouder Van Alphen benadrukte dat de energietransitie werkgelegenheid oplevert. Dat is goed voor de wijk: vanzelfsprekend moeten wijkbewoners eerste keus hierin zijn.

Overige toespraken

Hierop nam Dré Boidin van (woningcorporatie) Staedion het woord.
Voor hem was belangrijk het bieden van perspectief. In kunst/cultuur. Maar ook in het onderwijs: waarom moeten kinderen zo ver reizen als ze een hogere opleiding willen volgen? Maar ook sport: hij zag De Verademing als een voorbeeld voor Zuidwest.
Veel van wat hij aangaf heb ik zo vaak gehoord. Het klopt! Maar door diverse bewonersorganisaties is dit al zo vaak aangegeven.
Fijn als het nu inderdaad echt wordt opgepakt!

Als laatste voor het diner nam Rinske Brand van BRAND The Urban Agency het woord.
Zij gaf aan dat steden de toekomst zijn, maar ook de uitdaging.
Een stad draait om de mensen. Door een plek in te richten als een “merk” worden bewoners trots op dat stuk van de stad en ontwikkelt het zich net als een bekend én gewild merk.
Ik ben erg benieuwd hoe dat ingepast wordt in Zuidwest!

Ben Lachhab
Rechts Ben Lachhab en rechts Bert van Alphen

Een project dat mij erg aansprak werd uitgelicht. Ben Lachhab, bekend van Resto VanHarte was bezig met deze uitwerking. De participatiekeuken.
De bedoeling is een project tegen de voedselverspilling. Zo veel groenten en dergelijke worden weggegooid. Hij wilde zorgen dat deze groenten niet meer werden weggegooid maar er een nieuwe bestemming voor werd gevonden (zoals de voedselbank).

René Baron
René Baron
Update Regiodeal René Baron

René Baron vertelde lang in Zuidwest gewoond en daarop gewerkt te hebben. Hij keek terug op Eurocinema dat in 1963 werd geopend door koningin Juliana. Het trotse gevoel, dicht bij de ziel van Zuidwest.
Er is een verschil in de herinneringen. Wat was en wat is. Wat was: The Place to Be….
Hij vertelde over het pand van V&D dat symbool staat voor het verval nu.
Maar, het pand geeft nu weer reuring, hoop en leeft weer op.

Business Meeting
doelstellingen Regio Deal

Dat zal met de Regiodeal ook gebeuren. Samen met bewoners, bewonersorganisaties en andere bedrijven/organisaties enz.
Doelstellingen zijn al vastgesteld. Naar mijn mening goede doelstellingen.

Start tafelgesprekken

Hierna vonden tafelgesprekken plaats.
Wat of hoe kan je bijdragen aan een project. Partners die de doelstellingen van één of meerdere van projecten onderschrijven kunnen zich aansluiten door onder meer geld, kennis, materialen of arbeid in te zetten. Dit ging om diverse projecten zoals Made in Moerwijk, Bij Betje, Allekanten, Talenthuis en diverse andere organisaties die Zuidwest weer mooi (moeten) maken. Onderling werden afspraken en connecties gemaakt.

Business Meeting
Ook Pierre Heijnen, opgegroeid in Zuidwest, was aanwezig
Netwerken en mijn conclusie

Hierna was er de mogelijkheid tot netwerken.
Natuurlijk heb ik hieraan ook deelgenomen.
De Regiodeal doet mij veel. Ik woon sinds 1987 in Escamp en heb veel gezien. Ook veel zien veranderen.
Ik vind Escamp het mooiste stadsdeel van Den Haag. Maar inderdaad, er moet wat gebeuren.
Als jaren zie ik de armoede. Kinderen die zonder brood naar school gaan. Mensen die niet naar de dokter gaan uit angst dat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen als verder onderzoek noodzakelijk is. De schuldenproblematiek. De huizen die ofwel niet warm te stoken zijn ofwel de schimmel door ventilatieproblemen.

Hoe wordt Zuidwest weer leefbaar?

Wat moet er gebeuren om Zuidwest weer leefbaar te maken?
Nu ja, ik vind Zuidwest leefbaar, maar hoe maak je het weer mooier. Er is in de ziel gesneden. Toen wethouder Norder bijvoorbeeld begon met de herstructurering in Vrederust, is de sociale cohesie aangetast. Hele straten, waarin men samen leefde en naar elkaar omkeek, werden met de grond gelijk gemaakt. Nieuwe gebieden ontstonden. Dit werden kleine clusters in de bestaande wijk. Er kwam geen nieuwe samenhang met de rest van de wijk.
Natuurlijk is het belangrijk dat in een wijk ook mensen met een hoger inkomen komen te wonen. Dat zorgt ervoor, dat bijvoorbeeld winkelcentra bestaansrecht houden. Maar doe een volgende herstructurering rustiger. Zodat een wijk zich kan aanpassen.

Verder pleit ik voor samenspraak. Goede communicatie.
Zorg voor een groot draagvlak.
Er zullen veel beslissingen genomen moeten worden, die ook minder prettig zijn. Daar ben ik allang van overtuigd. Betrek mensen hierin. Graag ruim van tevoren, dat het niet rauw op hun dak valt.

Het groen: alsjeblieft, kom niet verder aan het groen wat er nu nog is in Escamp.
Laat de Uithof, het Zuiderpark, het Groene Assenkruis en de ecologische verbindingszone Erasmusweg groen blijven. Ruimte en natuur is juist hetgeen wat Escamp leefbaar maakt en veel mensen trots maakt.
Dat verdichting niet anders kan begrijp ik. Er moeten nu eenmaal meer huizen komen.

Welke initiatieven zijn van belang?

Ik denk dat alle initiatieven die mensen kunnen ontwikkelen om weer trots te worden van belang zijn. Trots op zichzelf, maar ook trots op de omgeving waarin ze wonen. Zo wordt een wijk vanzelf weer leefbaar(der).
Dus mensen betrekken bij de wijk. Belangrijk laten voelen. Niet voor de mensen beslissen, maar samen met.
Belangrijk zijn inderdaad onderwijskansen, schuldenproblematiek aanpakken en werk. Inzetten op het MKB en niet het MKB treiteren met allerlei regels die er niet echt toe doen.

Deze blog is slechts een stukje van wat er “in mijn pen zat”. Maar ook deze moet leesbaar blijven.
In andere blogs komen veel zaken vanzelf ter sprake. De blogs die al geschreven zijn, zoals Berts Wielershop en Pand Zuidwest, maar ook blogs die nog gaan komen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.