Boeken,  Stadsnieuws

Madeleine Albright bezoekt Den HaagMadeleine Albright, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken in Amerika, was vandaag in Den Haag.
Tijdens de regering van president Bill Clinton was ze de 64e minister van Buitenlandse Zaken en tevens de eerste vrouw in die functie.
Zij gaf vandaag een lezing in Theater Diligentia.
Hierna singneerde zij haar boek Praagse Winter in boekhandel Selexyz Verwijs in De Passage.
Een volle boekhandel al voordat zij was gearriveerd.
het personeel was koortsachtig bezig hoe zij de rij het beste kon organiseren, maar eigenlijk wees het zich vanzelf al uit.
Iedereen wachtte geduldig. De rust die van iedereen uitging was echt opvallend.


               

Echt tijd om met mensen te spreken had zij niet; de drukte was te groot.
Maar iedereen kreeg uiteindelijk het boek met haar handtekening waarvoor hij gekomen was.

Please follow and like us:

3 reacties

 • Maurits Burgers

  Grootse vrouw, mens en voorbeeld. Meer nog dan la Rodham Clinton zou ik haar als eerste vrouwelijke Amerikaanse president en prime First Lady willen zien, zonder man.
  Zij is beter maar hoe lopen de hazen?
  We zullen nog van haar horen neem ik aan.

 • Jacob Cats

  Heeft iemand haar gevraagd wat ze van het Internationale Strafhof vindt?

  Deel van interview met David Scheffer op de site van Amnesty:

  Ondertussen is de zogenoemde The Hague Invasion Act nog steeds van kracht. Die geeft de VS de bevoegdheid Scheveningen binnen te vallen als er een Amerikaan aan het Strafhof wordt uitgeleverd. Moeten onze Haagse lezers zich zorgen maken?
  ‘Haha‚ nee dat denk ik niet. Ik acht de kans niet groot dat Obama Den Haag zal binnenvallen. Toch is het een bizarre wet. Het geeft de president de grootste oorlogsbevoegdheid in de geschiedenis van de VS. Hij hoeft de aanval niet eens aan het Congres voor te leggen‚ hij kan direct troepen naar Den Haag sturen. Bovendien kan de president ook de landen binnenvallen die meewerken aan de uitlevering van Amerikaanse burgers aan het Strafhof. ‘Obama zou die wet kunnen schrappen. Hij zou er ook voor kunnen kiezen de wet een stille dood te laten sterven. De kans op een invasie is immers nihil. Overigens heeft George Bush in zijn laatste termijn de wet al afgezwakt. De VS kunnen geen economische of militaire sancties meer opleggen aan landen die meewerken aan uitlevering van Amerikanen. Daar heeft nota bene het Pentagon voor gepleit. Ze ondervonden er teveel hinder van in de betrekkingen met bepaalde landen.’

  Als Democraat heeft u veel kritiek op George Bush. Wat heeft hij goed gedaan?
  ‘Wat hij met het Internationaal Strafhof heeft gedaan‚ was schadelijk. Maar tegelijkertijd heeft hij de steun aan de ad-hoc tribunalen‚ zoals het Joegoslavië-tribunaal‚ voortgezet. Ook heeft hij zich hard gemaakt voor het tribunaal van Libanon. En in februari 2005 heeft hij met de VN-Veiligheidsraad het Strafhof de opdracht gegeven de zaak-Darfur te onderzoeken. Dat leidde tot het arrestatiebevel dat de hoofdaanklager uitvaardigde tegen de Sudanese president Omar al-Bashir.’

  De laatste vraag die we Scheffer stellen wil hij niet beantwoorden. We vragen hem wie volgens hem het meest in aanmerking zou komen voor de Nobelprijs voor de Vrede‚ als die wordt uitgereikt aan iemand die zich heeft hard gemaakt voor het internationaal strafrecht. We noemen een paar namen: de voormalige aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal Richard Goldstone‚ Louise Arbour en Carla del Ponte‚ en de hoofdaanklager van het Strafhof Luis Moreno-Ocampo. Of Madeleine Albright‚ van wie Scheffer in zijn boek vermeldt dat haar memoires geen woord aan het Strafhof wijden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.