Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Laatste mooie schaatsdagOp de Hofvijver maakte vanmiddag een man vreemde tekeningen op het besneeuwde ijs, dat nu dik genoeg was om op te lopen.
Mensen die schaatsten bleven wel nog ver uit de buurt. Het ijs was niet gerieflijk er met de ijzers overheen te glijden.
Echt ontdekken wat hij had geschreven kon ik niet; eerlijk gezegd had ik ook niet genoeg lef erheen te lopen, al ben ik (natuurlijk) wel de Hofvijver op geweest.
Het eiland; daar was ik echt heel nieuwsgierig naar. Het oorspronkelijke eiland lag elders toen de Hofvijver nog een slotgracht was, maar dit eiland ligt er nu zo’n 300 jaar.
Er zou een luik zitten, waar men vanaf het Binnenhof via een ondergrondse gang heen kon gaan, om met de boot in noodgevallen te ontsnappen. Mijn man, met wie ik samen naar de Hofvijver was gegaan, vertelde dat hij er ooit een luik had zien liggen en dat vroeger in de Hofvijver altijd een bootje lag. Maar ook op het internet lees je af en toe die verhalen.
Op Wikipedia staat een aanwijzing, dat er inderdaad een ondergrondse gang was vanaf (onder andere) het Binnenhof naar De Posthoorn. Deze gang is wegens instortingsgevaar dichtgemetseld, maar zou dat ook gelden voor de gang naar het eiland? En was die gang er inderdaad?
Ik ben benieuwd! Wel ligt onder de vlaggenmast een grote betonnen plaat…
Kinderen genoten ook van het eiland; tussen takken en omgevallen boomstammen speelden ze hele verhalen. Zij waren van de politie en ik mocht dan ook geen foto maken. Heerlijk die fantasie.

Toen we weer terugliepen naar ‘vaste bodem’ hoorden we een gigantisch gekraak. Heeft iemand wel eens (op tv) gehoord, hoe een stuk ijs van een ijsschotst afbreekt? Dat diepe, lage geknerp dat een tijd voortduurt? Zo’n geluid was het; overweldigend. Je hoorde het niet op één plek maar helemaal om je heen. Ik denk dat een grote scheur ontstond over een groot gebied; even schrokken we wel. Een man lag plat met zijn oor bovenop het ijs om naar het geluid te luisteren.

Een heerlijke laatste zonnige winterdag, waarop je merkte dat iedereen nog even van het winters weer genoot, voordat de dooi in zou treden.Please follow and like us:

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.