Politiek,  Stadsnieuws

Krakersactie Buitenom bij gesloopte Blauwe Aanslag
Op het Buitenom hadden vanmorgen zo’n 50 krakers een tentenkamp opgezet om te protesteren tegen het krakersverbod.
Op deze plaats was vroeger de Blauwe Aanslag gevestigd (een groot gebouw waarin krakers vanaf 1980 leefden, woonden en werkten -een culturele broedplaats- nadat de Belastingdienst het lang had verlaten) maar dat in 2003 gesloopt werd.
Het gebouw was zeer markant in Den Haag geworden door onder andere de schitterende (vond ik) muurschilderingen.


Voor nieuwbouw en een fietspad moest het gebouw wijken, maar nog steeds is het een braakliggend terrein, wat natuurlijk ook een doorn in het oog is voor de krakers.
Een kalm en gemoedelijke sfeer hing in het “tentenkamp”, wat er ondanks de regen vrolijk uitzag door de gekleurde ballonnen en verschillend gekleurde tenten, caravans en


natuurlijk de soms prachtige of juist kenmerkende spandoeken.

Er werden onder andere spelletjes gedaan, een volleybalnet werd opgehangen en er was een weggeefwinkel.
Rond drie uur vanmiddag werd plots de ME en politie in grote getale ingezet, omdat volgens de burgemeester voor deze openbare bijeenkomst een vergunning aangevraagd had moeten worden.
Zij moesten binnen 15 minuten het tentenkamp opbreken anders zou de ME in actie komen.
Het hele Buitenom en diverse zijstraten eromheen werden door de politie afgezet voor doorgaand verkeer (maar ook voor voetgangers), wat tot enorme verkeerschaos leidde op de Vaillantlaan.
Ook cirkelde er een politiehelikopter rond.
Aan de oproep werd direct gevolg gegeven.
Het tentenkamp werd afgebroken, caravans weggespeept en zonder incidenten vertrokken de krakers.
Wel zijn zij boos en zullen burgemeester Van Aartsen “ter verantwoording roepen voor zijn domme en ongrondwettelijke gedrag.

Demonstraties hoeven helemaal niet vantevoren te worden gemeld en kunnen alleen beëindigd worden als er sprake is van verstoring van de openbare orde of verkeershinder. De Nationale Ombudsman en andere organisaties hebben de gemeente Den Haag al diverse malen terechtgewezen over deze inperking van het demonstratierecht.”

Eigenlijk hadden de krakers tot zondagmiddag willen blijven. Zij hadden workshops, dichters en muziek op het programma staan, omdat morgenmiddag een demonstratieve optocht door de stad wordt gehouden. Deze begint om 14.00 uur bij de Grote Kerk.

Please follow and like us:

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.