Natuur/milieu,  Politiek,  Stadsnieuws

Klimaatspijbelaars verzamelen op Malieveld

klimaatspijbelaars
15.000 klimaatspijbelaars op Malieveld

Vandaag kwamen vanuit het hele land scholieren naar het Malieveld om duidelijk te maken, dat het klimaat belangrijk voor hun is. Klimaatspijbelaars, want zij verzuimden naar school te gaan.
Het was ongelooflijk hoeveel mensen op het Malieveld stonden toen ik arriveerde. Ik las op diverse media aantallen van 15.000.
Over het algemeen was het een waanzinnig gezellige actie georganiseerd door Youth for Climate.

klimaatspijbelaars
Echte plannen nu.

In deze blog foto’s die voor mij een indruk achter lieten, maar ook mijn mening.
Voor wat betreft echte details van deze actie van de Klimaatspijbelaars zal je moeten googelen: alle andere media hebben genoeg geplaatst dus ik ga het wiel niet opnieuw uitvinden.
Wel een paar overdenkingen dus en aan het eind een beeld van een kleine rel die ik meemaakte.

klimaatspijbelaars
Prachtig…

Waar gaat het om?
Het klimaat. Maar, het klimaat is een ruim begrip. Je kan niet alleen zeggen dat het CO2 omlaag moet. Het klimaat is een veel ruimer begrip.
Ik vind persoonlijk, dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar leefomgeving. Niet alleen wijzen naar de bedrijven, politici andere industriële landen en dergelijke. Nee, het gaat ook om wat jij zelf doet.

klimaatspijbelaars
Elektrische auto’s zijn veel duurzamer

Dan is mijn persoonlijke mening ook, dat we niet het klimaat mogen verbeteren in ons land ten koste van andere landen. Dat gebeurt nu dus wel.
Neem de elektrische auto of (brom)fiets. Ik zal nooit daarvoor kiezen. Waarom niet? Om de batterijen. De gaan gepaard met vervuiling en kinderarbeid. Nee, niet hier, maar wel in derde wereldlanden.

klimaatspijbelaars
Grote motivatie!

Klimaat is ook het plastic. Natuurlijk kan je dit als individu nog niet altijd vermijden. Helaas zit dit vreselijke spul soms om groenten en fruit als verpakking.
Maar wel kan je in plaats van een tasje te kopen, zelf een tas meenemen. Ook kan je hergebruiken. Zeep: moet dat nou zo nodig altijd in een plastic flacon? Shampoo heb je ook in “bars”. Rietjes: ideaal in de gezondheidszorg, maar hebben we die nu echt nodig verder?

Klimaat is ook verder verduurzamen. Waarom elk seizoen nieuwe kleren kopen? Pas je die van vorig jaar niet meer?
En moeten alle spullen nu echt wel zo nodig nieuw zijn? Glazen en borden bijvoorbeeld zijn in een kringloop ook prima! En wie weet heb je dan ook nog wel een heel origineel motief.

Zo kan ik nog heel lang doorgaan. Ik hoop dat de lezer mij begrijpt, “Het Klimaat” is niet alleen wat de politiek doet en zou moeten doen. Ook jij als individu bent verantwoordelijk. Leer ook zelf na te denken, want echt, soms is een “duurzame” oplossing dat helemaal niet.

Neem bijvoorbeeld houtkachels. Ongeacht welke: hout wordt verbrand. Natuurlijk komen er daardoor schadelijke stoffen in de lucht. En het is niet duurzaam. Met daarbij: die boom die ervoor gekapt is had meer CO2 kunnen opnemen. Het duurt jaren voor hij weer geroeid is. Het is een farce te denken, dat deze boom uit de directe omgeving komt en alleen door de noodzakelijke snoei- en houtkap. Want er is heel veel hout nodig voor alle mensen met zo’n “pelletkachel”. De vraag is groter dan het aanbod.

De meeste jongeren die ik sprak waren zeer voor een vergaand klimaatakkoord. Veel waren bewust vegetariër, maar duurzaamheid zei niet veel mensen iets. De meeste (korte) gesprekken die ik had met mensen ging echt om de vliegtuigen (taks), auto’s (elektrisch) en wat de politiek moest doen (CO2).
Plastic verpakkingen vlogen door de lucht waar ik liep. Over mobieltjes praat ik maar niet, want dat is tegenwoordig bijna een verplichting.

klimaatspijbelaars
Oma staat achter hun
klimaatspijbelaars
Mooie man, reist met OV en leeft duurzaam

 

Ouderen beseften wel waar het fout ging.
Deze meneer rechts op de foto let enorm op wat hij doet.
Hij staat achter de jongeren, maar zegt ook dat er meer is dan alleen “het klimaat” als begrip.
Hij bezit geen auto meer, verwarmt slechts één kamer en doucht maar 1 keer per week.
“Vroeger gingen we ook toch maar 1 keer per week in bad?”, was zijn standpunt.
Zelf zou ik daar niet aan moeten denken, maar hij heeft een punt! Ook met een washand word je schoon.

klimaatspijbelaars
Wetenschaphesjes.nl in discussie met klimaatspijbelaars na interview

Maar wat mij echt tegen de borst stuitte was toen een groepje klimaatspijbelaars het bord van 2 ingenieurs van Wetenschaphesjes.nl sloopten.
Deze wetenschappers waren in gesprek met een interviewer van de Telegraaf en hadden een bord bij zich waarmee zij duidelijk wilden maken dat CO2 helemaal geen ramp zou zijn voor de wereld.
Jongeren hadden het bord al aardig beklad, maar zij gingen bijna onverstoorbaar door met hun betoging. En te proberen jongeren duidelijk te maken, dat ze “geïndoctrineerd” worden door de overheid.

klimaatspijbelaars
Bord werd stuk gemaakt

Plots maakte een jongen zich los van de groep en greep het bord, nam het mee onder luid geroep van de anderen: “CO2, Kap ermee!”.
Dat bleven ze roepen, terwijl het bord werd gesloopt.
Uiteindelijk wisten de ingenieurs het bord, dat helemaal dubbelgevouwen was weer te bemachtigen. Terwijl ze weg liepen, werd het bord nog nagetrapt.

klimaatspijbelaars
Nog even een trap na, terwijl luid werd geroepen: “CO2, weg ermee!”

Of de wetenschapshesjes gelijk hebben, of de Youth For Climate? Ik denk dat ergens in het midden de waarheid ligt. Ik vind dat de mens in het algemeen slecht met de aarde omspringt. We putten de aarde uit. Ik denk als we daar mee zouden stoppen, we een veel leefbaarder gebied krijgen.

Please follow and like us:

3 reacties

 • Ir. Cyril Wentzel

  Mag ik u hartelijk danken voor de foto’s die u maakte van ons initiatief namens wetenschaphesjes?
  Ook ik vond de afloop “stuitend” maar niet geheel onverwacht; ecofascisme is een bekend fenomeen, zoals ook ‘antifa’ het vrije woord verstoort zodra niet-linkse sprekers zich melden bij een universiteit of ander evenement. En dit begint jong, zeker als het jonge volk meer is opgehitst dan voorgelicht of onderricht.

  Maar laat dit niet het feit overschaduwen dat ik veel positieve gesprekjes heb gevoerd met scholieren, met name als zij los waren van de groepsdruk. Op het Malieveld werd het gesprek voortdurend onderbroken door luid scanderen van “CO2, weg ermee!” Mag ik het zeggen, een zeer domme slogan?

  Ik denk zelf dan zeker ook niet dat “de waarheid ergens in het midden ligt”. Klimaathype berust op een grote leugen of niet. Ik weet zeker van wel. Met mij vele wetenschappers.

  Dat staat los van wat mensen menen te moeten doen om zich “duurzaam:” te laten voelen. Dat is in onze maatschappij een luxe die men zich kan permitteren (net als natuurliefhebberij) puur dankzij een geïndustrialiseerde samenleving en plenty energie uit fossiele brand- en grondstoffen. Dat geldt ook voor de “mooie man” van de foto hierboven.

 • Ir. Cyril Wentzel

  Mag ik de auteur er nog even op wijzen dat er een fout is geslopen in de berichtgeving?

  Er staat dat wij optraden om “… duidelijk te maken, dat ze “geïndoctrineerd” worden door de overheid”.
  Dat was niet ons punt. Wij hebben slechts gesproken over veel voorkomend onbegrip in de klimaatdiscussie. Dus hebben geprobeerd iets uit te leggen, van biologie en van natuurkunde. Van positieve ontwikkelingen. En CO2.

  Dat er van allerlei lieden ze iets op de mouw willen spelden, is alleen genoemd in verband met mijn dagelijks werk als ingenieur waarin alles van iedereen bijzonder kritisch bekeken moet worden, en zeker geldt dit in de wetenschap!

  En tja, de politiek heeft een belang gevonden in stemvee dat ze meer bestaansrecht, macht en melkvee kan leveren. Maar dat is toch echt een brug te ver als gesprekstof.

 • admin

  Beste meneer Wentzel,
  De druk op de aarde is te groot, neem de verwoede pogingen van “rijke” landen zogenaamd te verduurzamen en daarmee een onleefbaar klimaat voor de “arme landen” te creëren. Tevens putten wij de aarde uit door ons beleid. Wij vervuilen alles om ons heen. Ik vind, dat in plaats van immense kosten voor het omlaag brengen van “de CO2” wij beter kunnen zorgen, dat er daadwerkelijke op;lossingen komen voor wat betreft de vervuiling (bodem- en luchtverontreiniging, plastic, etc.). EN ja, ook vind CO2, weg ermee een domme uitspraak, want wat moeten wij zónder CO2?
  Maar wat dit betreft vind ik, dat de waarheid in het midden ligt.

  U zegt dat er een fout in de berichtgeving staat.
  Maar op uw site geeft u aan, dat “via een apart fonds dat door de EU is vrijgemaakt om de jeugd te mobiliseren ten aanzien van wat zij noemen “klimaatbewustwording”. Het staat er misschien wel wat cru, maar ik lees dit toch wel tussen de haakjes?

  Vriendelijke groeten 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.