Politiek

Kabinet valt met finish in zicht door rapport toeslagenaffaire

Kabinet
Kabinet valt, Wiebes (alsmede Asscher) vertrekt

Gisteren viel het kabinet.
Vlak voor de verkiezingen die in maart zullen plaatsvinden, althans, wat de bedoeling is.
Echter, door het vernietigende rapport ‘Ongekend Onrecht’ voelde het kabinet zich gedwongen de “stekker eruit te trekken”.
Maar niet alleen dat, ook Asscher en Wiebes zijn opgestapt wegens dit rapport.

Ik ben niet naar het Binnenhof gegaan: ik vermoedde dat het erg druk zou zijn, want al dagen gonsde het van de berichten dat het wel het einde zou zijn van Rutte III.
Ik wil geen risico’s nemen en ik besloot ergens anders heen te gaan: de berichten kon ik toch wel op het nieuws volgen, nietwaar?
Natuurlijk heb ik er wel een persoonlijke mening over.

Kabinet
Pieter Omtzigt met rechts Renske Leijten

Dat er ongekend onrecht is aangedaan kan ik alleen maar onderschrijven.
Ik heb diep respect voor Pieter Omtzigt en Renske Leijten, hoezeer zij zich in de zaak hebben vastgebeten.
Vreselijk, dat de gedupeerden nog steeds niet zijn gecompenseerd, al is het deels! Terwijl dit wel was aangegeven.
Nu treedt het kabinet af, en er is nog niets gebeurd.
Heeft het opstappen wel zin? Is het geen symboolpolitiek?

Feit is, dat op dit moment ook het virus om aandacht vraagt.
Een demissionair kabinet: zal dat even goed functioneren? En, mocht de Engelse ernstige vormen aannemen (wat niet uitgesloten is), zullen de verkiezingen wel doorgaan? Dus, hoe lang zal het kabinet demissionair zijn?
Persoonlijk had ik liever gezien, dat het kabinet door het stof was gegaan en er spoed was gemaakt met compensatie van de slachtoffers.
Dat Asscher en Wiebes zijn opgestapt vind ik wel correct.

Iets wat bij mij ook meespeelt in deze overweging, is dat de VVD veruit de grootste partij is op dit moment.
Ik ben bang, dat ook na de verkiezingen er weinig zal veranderen. Dezelfde spelers blijven op dezelfde plek. Een formatie zal weinig verrassingen teweeg brengen.
Liever had ik dus gezien, dat ministers hun verantwoording hadden genomen (beter nog op een veel eerder moment) en vaart achter de overbruggingsregeling hadden gemaakt.

toeslagenaffaire
gedupeerden demonstreerden in augustus

 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: “Het snoeiharde rapport ‘Ongekend Onrecht’ heeft aangetoond dat de kern van het probleem veel dieper zit dan velen lang dachten: de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. En de overheid verstrekte onvolledige en onjuiste informatie aan de Kamer, de pers en zelfs de rechtbanken. Hierdoor duurde het veel langer voordat de waarheid boven tafel kwam.
Dat rapport heeft de ogen van de politiek eindelijk geopend, waar de ellende van duizenden ouders en hun kinderen jarenlang een grote blinde vlek was. Zij stonden machteloos tegenover een overheid die hen de vernieling in hielp, waar ze juist beschermd hadden moeten worden. We moeten nu met elkaar de verantwoordelijkheid nemen voor het herstel van vertrouwen in onze rechtsstaat. Om te beginnen voor de ouders en hun kinderen, die op plek 1, 2 en 3 moeten staan. Zij zijn namelijk jarenlang veroordeeld geweest tot een keihard, gemarginaliseerd bestaan en hun leed bleef lange tijd onzichtbaar voor de rest van de samenleving.
Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.