Politiek

Installatie nieuw Haags College
Donderdag 27 mei werden de nieuwe wethouders van Den haag geïnstalleerd in een bijzondere raadsvergadering. Het nieuwe college bestaat uit 8 wethouders en wordt gevormd door PvdA, VVD, D66 en CDA. Marjolein de Jong (D66) en neemt de portefeuille cultuur op zich. Ingrid van Engelshoven (D66) doet onderwijs. Karsten Klein (CDA) beheert de portefeuille sport, welzijn en jeugd. Sander Dekker (VVD) neemt financiën en stadsbeheer op zich en Peter Smit (VVD) doet verkeer en vervoer. Marnix Norder (PvdA) neemt ruimtelijke ordening, wonen en integratie op zich en Henk Kool sociale zaken, werkgelegenheid en economie. Wethouder Rabin Baldewsingh van de PvdA is ook teruggekeerd in het nieuwe college. Hij doet volksgezondheid, duurzaamheid, media, archeologie en personeel.

Een propvolle raadszaal, die behoorlijk benauwd werd door alle aanwezigen vormde het toneel van de installatie van het nieuwe college.
Voordat je de ingang kon bereiken, moest iedereen door een detectiepoortje. Jassen en tassen werden door een scanapparaat geleid en in de raadszaal waren tassen verboden. De reden werd even later duidelijk; ook Geert Wilders was aanwezig.

De vergadering werd geopend door burgemeester Van Aartsen, waarna het debat over de verdeling en tevens het coalitieakkoord werd besproken.

De oppositiepartijen waren het op diverse punten niet eens met dit akkoord. De Haagse Stadspartij, SP, GroenLinks, PPS, Islam Democraten, Partij voor de Dieren en Partij van de Eenheid dienden een amendement in dat de de nieuwe wethouders tien procent van hun salaris moesten inleveren omdat zij dat een net gebaar richting de stad vonden omdat in het coalitieakkoord forse bezuinigingen zijn aangekondigd.
Dit voorstel kreeg door het nieuwe college onder aanvoering van Jeltje van Nieuwenhoven geen meerderheid.
Ook vragen werden gesteld, waarom Marnix Norder nu juist het stadsdeel Scheveningen “onder zijn hoede” had gekregen, terwijl hij juist daar nauwelijks voorkeursstemmen had gekregen.

Alle stemmen werden geteld, waarna

de nieuwe wethouders werden beëdigd.

Natuurlijk waren er na afloop bloemen en felicitaties.

De burgemeester bedankte en prees Marieke Bolle en Frits Huffnagel voor hun inzet en bereikte resultaten; deze wethouders keren in het nieuwe college niet terug.

Tijdens een tijdelijke schorsing was het even tijd voor “onderonsjes” zoals hier tussen Jeltje Van Nieuwenhoven en Geert Wilders.

Please follow and like us:

4 reacties

 • Ferry

  Ik ben benieuwd hoe die 10% bezuinigingen uiteindelijk word ingevuld.
  Het lijkt er op dat de PvdA en VVD de sleutelposities in handen hebben.
  Hoe sociaal zal dit college blijken ?

 • Pasula

  Tjonge, bij een vergadering een detectiepoortje… soms vind ik de beveiliging een beetje overdreven, maar klaarblijkelijk moet dit zo nu.

 • SirCumSized

  Op zich ironisch dat de gemeenteraad wordt geïnstalleerd zonder dat de Haagse burger weet waarop bezuinigd gaat worden. Het nog op te stellen beleidsakkoord geeft dadelijk hier meer duidelijkheid over maar de zetels en politieke kleuren zijn al verdeeld?
  Lijkt een beetje op de landelijke politiek; je wordt geacht een keuze te maken maar de te vormen coalitie bepaald waar de “pijnpunten” voor de burger komen te liggen. Je weet dus totaal niet op WAT je stemt, hoogstens op WIE je stemt? Raar model dat poldermodel?

 • Renesmurf

  Nee, loon inleveren zit er niet in, das mooi, dan hoeft er dus ook nergens op bezuinigd te worden .
  Beetje vervelend dat wilders er bij is, dan moet alles zo optimaal beveiligd, das ook niet prettig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.