Overweging,  Stadsnieuws

Hoog in de Bol Maar Nix laag!

Eindelijk; we krijgen weer een prachtig hoog gebouw in het centrum!

De Dr. Anton Philipszaal en Lucent Danstheater worden na de renovatie onlangs eindelijk afgebroken (lees het artikel hier in het AD/HC).

Hier schreef ik het al en eindelijk hebben de wethouders Bolle en Norder besloten dat Den Haag dé “zinderende, kloppende, culturele hart van onze wereldstad aan zee” moet gaan worden.

En niet met zomaar een gebouw.

Nee, met een nieuw complex op een geheel opnieuw in te richten Spuiplein van maar liefst 100 meter hoog!

Dat zal worden verbonden met de tuin van de Nieuwe Kerk en het achter de kerk gelegen Rabbijn Maarsenplein, ontworpen door OMA, het bureau van architect Rem Koolhaas (krijgt Koolhaas toch nog een stukje Spuiplein op zijn naam nadat hij door Meier werd gepasseerd bij de keuze van het ontwerp van het IJspaleis).

 

 

Ach, dat daardoor het mooie stadsbeeld verdwijnt (Vijverberg en Binnenhof) die op de nominatie staan van de werelderfgoedlijst van Unesco is niet erg; dat beeld is toch al verpest door de hoogbouw bij het Centraal Station. De maximale 70 meter zodat vanaf de Vijverberg de bebouwing niet te zien bestaat al sinds 1960. Het Ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken en IJspaleis zijn daarom 70 meter hoog. Maar ja, een kniesoor die daarop let nietwaar?

Dat ook in het historische centrum volgens de verdichtingsnota van Norder tot maximaal 50 meter gebouwd zou mogen worden is ook niet belangrijk; dit is gewoon té belangrijk voor Den Haag als cultureel hart.

 

De Spuizalen worden vervangen door een honderd meter hoge theatertoren, waarin behalve vier zalen ook het Koninklijk Conservatorium wordt ondergebracht. Dit zal gebeuren in 2013 als de plannen doorgaan en gereed zijn in 2017.

Het nieuwe complex komt te staan op een geheel opnieuw in te richten Spuiplein, dat wordt verbonden met de tuin van de Nieuwe Kerk en het achter de kerk gelegen Rabbijn Maarsenplein.

De tuin van de Nieuwe Kerk wordt ‘opengegooid’ door van de historische muur deels een historisch hek te maken. Deze muur was net gerenoveerd (klik hier), maar ook dat is niet erg; een hek is natuurlijk ook schitterend!

Volgens Norder moet er één grote culturele zone ontstaan tussen de nieuwbouw van het Wijnhavenkwartier (de ministerietorens) en Chinatown. Het Spui wordt in de toekomst autoluw, zodat oversteken makkelijker wordt. (Is dat misschien ook een van de redenen dat de tramhalte gaat verdwijnen op het Spuiplein???).

 

 

 

Het kostenplaatje voor ons als belastingbetaler; maar 240 miljoen. Er is al 32 gereserveerd; de rest komt vast wel rond want Den Haag hoopt mede door deze grote investering in 2018 de culturele hoofdstad van Europa te worden.

Met goochelen is Norder al bekend en met de artkel 12 status heeft Den Haag ook al ervaring. Keertje meer of minder….

Natuurlijk moet de gemeenteraad zich nog erover uitspreken, maar ik ben alvast enorm enthousiast!

 

Please follow and like us:

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.