Politiek,  Stadsnieuws

Spuiforum in aankomst

Even was ik hoopvol; de PvdA was verdeeld over de beslissing over de komst van het nieuw te bouwen Spuiforum. Derhalve werd gisteren werd een ledenvergadering georganiseerd om tot een beslissing te komen. Tenslotte om dit forum doorgang te laten vinden was steun in de gemeenteraad van deze partij noodzakelijk.
Helaas -vind ik- werd besloten hun fiat te geven en over te gaan tot sloop en nieuwbouw.
Morgen wordt hierover vergaderd in de gemeenteraad en op 1 november moet de beslissing zijn genomen, maar het Spuiforum zal er nu dus hoogstwaarschijnlijk komen.


Mijn helaas ligt niet alleen in het feit dat ik verdere hoogbouw (het Spuiforum wordt 60 meter hoog) in het centrum verafschuw, wat velen misschien denken. Al vaker heb ik geschreven; hoogbouw kan erg mooi zijn, maar wel op de juiste plaats.

Kijk hier voor een foto en de kritiek van enkele architecten; hierover zal ik dus ook weinig meer schrijven; ik ga mee in hun kritiek.
Mijn bezwaar heeft meerdere kanten.
Ik ben blij dat niet is gekozen voor het absurde idee om het Spuiforum te verbinden met de tuin van de Nieuwe Kerk en het achter de kerk gelegen Rabbijn Maarsenplein, waar ik hier over schreef.

Waarom zou het geen doorgang moeten vinden in mijn optiek?
Geld. Maar liefst 181 miljoen euro heeft de gemeente over voor dit project (wat vanzelfsprekend zal worden overschreden) maar wel wordt gigantisch bezuinigd op kunst en cultuur.
En dat, terwijl het Danstheater en de dr. Anton Philipszaal amper 25 jaar oud zijn en in 2007 nog werden gerenoveerd voor enkele miljoenen….

Er zijn nog meer gevaren aan het plan. De culturele instellingen aan het Spui zijn gedurende de sloop en bouw tenminste 4 jaar op tijdelijke locaties aangewezen. Gelooft de gemeente nu werkelijk, dat bij een prachtig gebouw in hun ogen, meer mensen deze instellingen zullen gaan bezoeken? Ik ben bang dat juist door deze nieuwbouw kaartjes nog duurder zullen worden. Wie zal dat in deze tijden kunnen opbrengen? Had liever het geld in behoud van zinvolle kunst en cultuur gestoken zoals het Koorenhuis wat nu dreigt te moeten verdwijnen, wat de ”kraamkamer” is voor mooie dingen in de toekomst.

Nog een bezwaar; het Residentie Orkest krijgt geen eigen zaal meer maar is aangewezen op een kapelvormige multifunctionele concertzaal met een glazen dak. Hoe zal dat akoestisch klinken? Ik kan me er weinig positiefs bij voorstellen…. Vroeger was het Residentieorkest gevestigd in de Prins Willem Alexander-zaal in het Congresgebouw (nu World Forum), ook in een multifunctionele zaal met slechte akoestiek. Dit vormde de aanleiding voor de bouw van een nieuwe zaal in 1983, de Dr Anton Philipszaal, die nu dus weer verdwijnt.

Het Spuiplein, uniek en verafschuwd. Persoonlijk vind ik het nu ik eraan ben gewend niet lelijk; zeker met de aanblik op de gebouwen die straks worden gesloopt. De ruimte met de (domme aankoop van) leistenen tegels (die steeds onderhouden moeten worden) tezamen met de fonteinen (die ook vaak helaas niet werken) met de prachtige ledlampen (die niet werken) en de toch wel zeer unieke stalen banken maken het tot een prachtig geheel. Goed, het is winderig en soms erg kil. Maar is het geen perfecte ontmoetingsplek en prachtige evenementenplaats? De mooie rode kleur van de Philipszaal geven het plein kleur en het contrast met het IJspaleis is prachtig zeker als je het kunstwerk van Karel Appel (dat er helaas vevaald uit ziet nu) en de andere kunstwerken van de Beeldengalerij P. Struycken ervoor.
Aan de overkant is het uitzicht op de prachtige Nieuwe Kerk met zijn groen schitterend. Dit uitzicht, ook op de kerk, zal verschralen door het kolos dat wordt gebouwd.

Hoe wil een stad, die graag Cultuurhoofdstad wil worden in 2018, maar zoveel laat liggen (cultuursubsidies, maar ook het erfgoed dat we al hebben) zoveel geld besteden aan een gebouw dat echt niet klaar zal zijn in 2018, omdat pas in 2014 met de bouw kan worden gestart?
Ik zou liever zien, dat de gemeente onderhoudt wat de Hofstad heeft, dus de bestaande kunst en cultuur die nu veelal wordt vergeten, dan zoveel miljoenen te spenderen aan een project dat niet optimaal te noemen valt.

Kijk ook voor meerdere motivaties tegen de komst en verregaande sloop van diverse mensen op de site van de HSP (klik).Please follow and like us:

9 reacties

 • John

  Ronduit belachelijk. MILJOENEN gaan naar dit prestigeproject terwijl kleine theatertjes de nek wordt omgedraaid. Met dank aan de socialist Norder en zijn griezelpartij PvdA en ook zij gedankt de vrindjes van Norder: de bouwmaffia!!! Weer een stukje historie van Den Haag weggesloopt. En wat een vernietiging van miljoenen!!! Deze stad zou eigenlijk weer eens minstens 7 jaar onder curatle moeten van het Rijk!

 • eric

  Het is treurig dat iedere keer van die megalomane figuren in de politiek moeten opduiken die hun eigen hobbies er perse moeten doordrukken. Toen Marnix Norder aantrad dacht ik dat hij een kundig bestuurder zou zijn. Maar het is me ondertussen duidelijk dat hij teveel aan de “macht-toverdrank” heeft gezeten en daarom zijn plasje moet achterlaten in de stad. 60 meter hoog op die plek is absurd, er ontstaat geen gezellig plein maar een diep tochtgat dat gemeden dient te worden. Maar het kon natuurlijk niet minder dan 60 meter: niet voor niets is hij voorzitter van de stichting hoogbouw? Die hoogbouw lobby (stichting hoogbouw is een door de indstrie gefinancierde stichting) weet heus wel hoe je de politiek voor hun karretje moet spannen. Wat ik pijnlijk vind is dat zo iemand dan bij de PVDA zit. Voor mij in ieder geval een reden om niet meer PVDA te stemmen. Hoe kun je zo’n belangen verstrengeling nu volhouden? (Oh, wacht: stichting hoogbouw is geen lobby club maar een gezelligheids vereniging waarin de deelnemers af en toe koffie dringen en plaatjes uitwisselen van dingen die ze hebben verzonnen…..Jaja)

 • Richard

  Ik vind het idee niet belachelijk maar heb wel hoop vragen, wat is de marktwerking als we dit op het Spui gaan neer zetten. Hoeveel werkgelegenheid brengt dit met zich mee, kunnen er in het Spuiforum grote events plaatst vinden. Als je nu kijkt naar grote indoor events loopt Den Haag ver achter op steden als Amsterdam en Rotterdam met het Spuiforum kan je toch aardig de concurrentie aan gaan mocht het geschikt zijn voor grote concerten. Mocht dit grootschalig zijn zie ik er een win win situatie in, goed voor Hotels en Horeca en werkgelegenheid.

 • Dooievaar

  Ook tegen de huidige plannen voor het Spuiforum?

  Teken de online petitie, die je bereikt door op het rode woord ‘Dooievaar’ te drukken boven deze reactie.

 • Caz Cazy

  Geen reservepotjes ra ra politiepet!

  De gemeente Den Haag heeft vorig jaar 65 miljoen euro verlies geleden op grond die ze had aangekocht. En daarmee is de gemeente niet de enige uit onze regio.

  Velen, incl. de overheden dachten dat de bomen tot in de hemel groeiden terwijl ieder normaal denkend mens weet dat er na zonneschijn ook weer regen kan komen net als andersom. Je zou beter verwacht hebben van instanties die geacht worden verstand van zaken te hebben omdat het gemeenschapsgeld betrof.

  Nu kan de burger er natuurlijk weer voor opdraaien. Kunnen ze niet hun verlies nemen en wat creatiever gaan denken. Bv. leuke bouwkaveltjes die betaalbaar zijn voor meerdere mensen dan alleen voor dure villa’s of bedrijfsgebouwen die toch leegstaan. Dan komt er toch nog geld binnen en zijn er veel mensen blij.

  Misschien nog wel meer ideeën mogelijk zoals betaalbare starterwoningen zowel huur als koop. Helpt misschien de woningstagnatie een beetje. Beter dan deze dure grond dan maar te laten voor wat het is en de burger verder op te laten draaien voor dit wanbeleid.

  De burgers die uiteindelijk via belastingen deze grondaankopen mede hebben gefinancierd.

  Het is de zoveelste blunder!!!

  Als iemand dit doet bij een particulierbedrijf dan is het gelijk ontslag, hier en bij diverse gemeentelijk instelling komt er gebak op tafel onder de mom jammer volgende keer beter.
  Is net roulette.

  ( wij) als simpele burger(s) blijven maar betalen, we kunnen ook niet anders want het wordt gewoon door je strot gedrukt en de diverse aanslagen vallen in maart 2013 gewoon weer op de deurmat.

  en waarschijnlijk weer stukken hoger dan in 2012 om dit verlies deels te compenseren. Verder zullen er uiteraard ook andere bezuinigingen komen waar de burger door geraakt wordt

  en dan geef je toch gewoon weer een paar miljard aan Griekenland en in de toekomst aan Spanje, Italië en Portugal.

  en dan gewoon zeggen dat er niemand op de armoede grens leeft in Nederland.
  O dat steekt zo bij de Nederlandse burger.

  Het schildert zich af als een drol in en pispot.

  Wij burgers hebben het geld niet meer totaal kaal geplukt!

  En nu 181 miljoen euro uitgeven voor de bouw van een Cultuurpaleis? Terwijl heel veel mensen naar de voedsel bank moeten! Hoeveel mensen kunnen nog verf kopen om hun eigen paleis op te knappen. SCHANDE!!!

  //www.musicspirits.nl
  Caz & Cazy

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.