Historie

Historisch Feest aan Zee op het Haagse strand

Historisch Feest aan Zee
Historisch Feest aan Zee

Het ziet ernaar uit dat het mooi weer wordt, dus ideaal om naar het strand te gaan! Een mooie tip:
Op zaterdag 12 mei vindt op Scheveningen een groots historisch spektakel plaats, waaraan meer dan 150 figuranten meewerken. Hoogtepunt van het evenement, waar de bezoekers kennismaken met tweehonderd jaar Haagse badcultuur, is de presentatie van de replica van de opzienbarende Zeilwagen die Simon Stevin in 1602 bouwde voor het vermaak van prins Maurits en zijn gasten.

Tweehonderd jaar geleden opende Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Het was de aanzet voor de ontwikkeling van het kustdorp tot een nu internationaal geliefde badplaats. Reden genoeg voor Feest aan Zee, het themajaar waarmee Den Haag in 2018 tweehonderd jaar badcultuur viert met ruim honderd evenementen op Scheveningen en in Den Haag.

Het Historisch Feest aan Zee op zaterdag 12 mei, waaraan maar liefst ruim 150 figuranten deelnemen, is een van de hoogtepunten. Vanaf 12.00 uur spelen zich op het strand bij de Keizerstraat bruisende historische taferelen af met de fraaie replica van Simon Stevins Zeilwagen (zie bijlage) als middelpunt.
Het historische decor bestaat uit badkoetsen, tonnen en badtentjes, terwijl de figuranten over het strand lopen als badmeester en badgasten. Kinderen bouwen zandkastelen, de gegoede Haagse burgerij flaneert in prachtige kledij uit 1900 en ambachtslieden zoals haringventers en schelpenvissers zijn druk aan het werk. De bezoekers wanen zich even terug in de tijd in dit levendige schouwspel en kunnen bovendien tot ongeveer 21.00 uur genieten van diverse optredens en natuurlijk de gezelligheid op de terrassen.

Rond 13.00 uur wordt de zeven meter lange replica van Simon Stevins Zeilwagen, gemaakt door leerlingen van het ROC Mondriaan, officieel in gebruik genomen. Een feestelijke gebeurtenis waarbij onder meer diverse koren het Zeilwagenlied laten horen.

Het Historisch Feest aan Zee wordt georganiseerd door de Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen.


Feest aan Zee
trailer, website, perstoolkit met alle info en beeldmateriaal

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.