Politiek

Groepsgesprek milieuzone brommers Den Haag

Milieuzone
Oude Puchjes worden bewonderd Archieffoto ter illustratie

Zoals iedereen weet, is de Gemeente Den Haag van plan om per 1 januari 2020 tweetakt brommers te weren uit de stad.
Zeker voor de oude Puch- en Thomos bezitters is er veel weerstand tegen dat plan, maar ook mensen die nog gebruik maken van een tweetaktbrommer is dat behoorlijk schrikken. Lees ook de blog die ik eerder hierover schreef.
Afgelopen maandag (21-1) is er een bespreking over deze milieuzone geweest met afgevaardigden uit diverse wijken van Den Haag die gebruikmaken van 2-takt scooters/brommers als vervoersmiddel.
Lees hieronder het verslag dat Esther Langendam schreef die hierbij aanwezig mocht zijn.

milieuzone
Verzet tegen de maatregel

Aanleiding is het invoeren van een milieuzone in Den Haag in 2020. En wat dat betekent voor een ieder die er te maken meekrijgt.

Gespreksleider was iemand van EMMA (experts in media en maatschappij), dit onafhankelijke bedrijf is ingehuurd door de gemeente Den Haag.
Aanwezig waren zes inwoners uit Den Haag en één uit Rijswijk.
De deelnemers waren willekeurig gekozen voor deze hoorzitting. (Drie mensen zijn niet op komen dagen bij deze bespreking).
Deze afvaardiging van bewoners bezitten een aantal oldtimers en/of scooters.

Één ding was zeker, zij waren het eens over de noodzaak van een schoner milieu, dat moet er komen. Echter voelt deze groep zich niet direct de grote boosdoener.
Diverse opties werden er gedaan om tot een schoner milieu te komen.
Bijvoorbeeld invoeren van een urenmax. om te kunnen blijven rijden met oldtimer.
Verplicht schone brandstof gebruik (diverse Eco brandstoffen).

Ook besproken werd de noodzaak van vervoer: het woon-werkverkeer en er kunnen diverse gezondheidsredenen zijn van mensen die geen gebruik kunnen maken van andere vervoersmiddelen.
Bij niet meer mogen rijden zou dat betekenen dat men weer in de auto zal stappen en ook de kosten voor OV kosten kunnen te hoog worden voor mensen met een lager inkomen.

milieuzone
Archieffoto ter illustratie

De invoering van milieuzone in 2020 werd veel te snel ervaren. Geef mensen een kans om hun scooter/bromfiets in te ruilen tegen een premie, om over te stappen op bijv. elektrisch (scooter) rijden.
Een invoering van een milieuzone over vijf jaar werd als redelijk ervaren. Minimaal vijf jaar geeft tevens de ruimte om te wennen aan het idee van een invoering van milieuzone.

Voor oldtimers is een uitzondering gevraagd: die mogen blijven rijden d.m.v. bijvoorbeeld een app-max. urenrijden, en via het kentekenbewijs geregistreerd staan bij de RDW. Én op Eco brandstof rijden. Oldtimers rijden immers nog weinig op de weg.

Er volgen deze week nog twee hoorzittingen: één met ondernemers uit de branche en één met overkoepelende organisaties zoals de Puch-en Tomosclub Nederland.

Please follow and like us:

9 reacties

 • Jan Moser

  Geef de FEHAC de kans en de tijd samen met Future2Green een uiteenzetting te geven, wat schone benzine betekent voor ons milieu in de brede zin van het woord.
  De gunstige effecten reiken veel verder dan het krampachtig in stand houden van milieuzone’s.
  De CO2 wordt teruggedrongen, longpatiënten ervaren het uitblijven van rook en stank alseen weldaad.
  De fijnstof wordt voor 70% gereduceerd.
  Tolueen en Benzeen worden geëlimineerd.
  Hoe kun je milieu nog meer dienen.
  Momenteel wordt vanuit de zijlijn ethanol geïntroduceerd in benzine’s voor auto’s , motoren en bromfietsen, terwijl deskundigen wijzen op de hoge risico’s bij het gebruik van ethanol voor rubbers, pakkingen en slanaansluitingen.
  Dan wil je toch niet op deze heilloze weg doorgaan.

  Ik ondersteun de hoogleraar van de TU-Delft met zijn opmerking, dat ingeslagen paden door de politiek met betrekking tot milieudoelstellingen verkeerde keuzes zijn.
  Zijn document stelt een heel andere aanpak voor van geleidelijkheid in de overgang naar een beter milieu en uit kosten overwegingen beter door de samenleving gedragen kunnen worden.

  Triboron, Ecomaxx Bike Fuel 2, Aspen brandstof , Alkylaatbrandstof zijn veel gehoorde soorten, die kwalitatief beter zijn dan alle bestaande merksoorten voor 2- en 4-takt motoren.
  In Zweden wordt zelfs van overheidswege subsidie verstrekt op schone benzine.
  Nu Nederland nog!!

  Hoogachtend J.H.Moser Alkmaar

 • Brigitte Looijer Lek

  Ik had een vraag ik heb een 2 takt scooter een

  Peugeot viva city een snor scooter moet ik deze ook weg doen of mogen we er op blijven rijden,want geld voor een elektra brommer hebben we niet en mijn man moet toch op zijn werk komen.
  Het is toch niet de bedoeling dat de elite alleen nog mogen rijden en het volk die al monddood is gemaakt verplicht worden om zo’n brommer aan te schaffen want het keerpunt is namelijk dat die electra dingen niet tegen regen,onder het vriespunt en boven de 35 graden kunnen.Want dan vliegen ze in brand
  Want zoals het hier voor gelegen word gaan we weer terug naar de oertijd.

 • admin

  Beste Brigitte,
  Persoonlijk ben ik het met je eens, met ook de reden, dat een tweetakt ook “groen” kan rijden met de juiste mengsmering.
  Helaas: als de plannen doorgaan, wat nog even afwachten is, moeten alle tweetakten van de weg af.
  Misschien dat er nog een regeling komt.
  Het is dus even afwachten.

 • John

  Het vooruitzicht om 10 weekenden per jaar te mogen rijden dat gaat hem voor mij niet worden ik wil rijden waar ik wil en waneer ik wil , dus mn gerestaureerde kreidler is inmiddels gesloopt en de delen zijn het oude ijzer ingegaan en de kentekenregistratie laten beeindigen bij de RDW , het lijkt mischien zonde maar het is maar geld en oud ijzer althans dat is mijn visie

 • john

  Met verkopen in het geheel of in delen krijg je toch alleen maar een schandbod toegeworpen oa : op marktplaats dus ik heb deze ergernis overgeslagen , ben van oorsprong een Zundapp man dus ik ben er niet echt rouwig om

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.