Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Graffiti in Segbroek

 

 

Afgelopen zondag reden we terug van verjaardagsvisite.

Op de Thomsonlaan zag ik, dat het transformatorhuisje op het Goudenregenplein prachtig werd beschilderd; althans, men was er bezig geweest.

We hadden de kinderen achterin de auto en die zijn nooit heel erg blij om in een auto te zitten, dus zijn we snel naar huis gegaan.

De volgende dag zag ik op Hagazine (klik) precies dat huisje met tekst en uitleg!

Bijzonder!

 

Toen ik dus gisteren terugfietste van de Afghanistantop en het huisje helemaal mooi beschilderd zag, heb ik geen moeite gedaan om er foto’s van te maken. Tenslotte had Interniek er al een artikel aan gewijd!

 

 

 

 

Wat een spijt kreeg ik daarvan, toen ik vandaag las op Hagazine (klik) dat de kunstenaars (want zo noem ik ze) van de gemeente de prachtige schilderingen eraf moesten halen.

Volgens een reactie van Ellen viel ook dit huisje onder het project, maar omdat er veel klachten waren, moest het op kosten van de gemeente worden verwijderd.

De omwonenden zouden het project niet waarderen en hebben zelfs de kunstenaars bedreigd!

Je begrijpt, ik ben er toch langsgereden, om wat er nog was op de foto vast te leggen.

Ziet het er niet prachtig uit met al die vormen?

 

 

 

 

Onder het deel dat al is schoongemaakt zie je het oude lelijke werk van anderen die hun “handtekening” wilden achterlaten; afgrijselijk.

 

 

 

De bussen schoonmaakmiddel staan nu naast het huisje.

 

 

 

 

Is dit initiatief van deze bewoners van Segbroek niet beter dan dit huisje in de Ranonkelstraat, dat vol lelijke graffiti en posters behangen is?

Als ik daar zou wonen, wist ik wel waar ik voor zou kiezen.

Wat me eigenlijk nog meer verbaasde, was dat in hetzelfde stadsdeel veel meer van dit soort huisjes zijn beschilderd met graffiti.

Maar dan door electrograff in opdracht van de gemeente. Ik quote van de site van hun:

 

“Op zaterdag 28 maart start in den haag een groot autonoom graffiti project, bedoeld om 34 eneco huisjes met een totaal oppervlakte van 1400m2, op te leuken. Dit is een initiatief van de Gemeente den haag, wijkdeel Segbroek, het gemeente museum en Het Verf Lab.

Tussen 28 maart en 2 april zullen 25 graffitiartiesten deze hokken gaan bespuiten.”

 

Op deze link lees je meer over het kunstproject van de gemeente om graffiti met graffiti te bestrijden.

Ik vraag me eigenlijk af, of dit niet de echte reden is?

Natuurlijk is ook dit mooi!

Maar waarom mag dit wel, en een bewonersinitiatief niet?

Hieronder een aantal huisjes die zijn beschilderd door Electograff.

Deze staat op de Segbroeklaan:

 

 

 

En deze staat op de Daal en Bergselaan:

 

 

 

Please follow and like us:

20 reacties

 • curieuzeneuzemosterdpot

  grafitti is en blijft natuurlijk vandalisme, tenzij je toestemming hebt.

  ik moet er niet aan denken dat ik op een morgen opsta en vaststel dat iemand mijn huis heeft volgeklad? dus waarom zou een openbaar gebouw wel mogen beschilderd worden?

  nochtans vind ik bovenstaande schilderwerken ware kunstwerken!
  mja, dat doet niks af van het feit dat men in overtreding is door het beschilderen van andermans goed?

 • Hanny

  Beschilderde huisjes vind ik veel leuker dan kale. Wij zijn een keer aan de Oostzeekust in Duitsland op vakantie geweest en daar waren zeer veel beschilderde elektriciteitshuisjes. Heel vrolijk. Ik snap de mensen dan ook niet die bezwaar gemaakt hebben. Deze schilderingen worden haast nooit bespoten, zoals wel gebeurt zonder.

 • M. Jansse

  We hebben hier in de buurt op zich niets tegen kunst, maar het moet wel passend zijn in de buurt en zeker als je er vanuit gaat dat het huisje een Berlagekiosk is en en onder beschermd stadsgezicht valt.
  Als men overlegt had met de bewoners was er zeker wat leuks uit gekomen daar er diverse leuke ideeen zijn

 • admin

  @ M. Jansse;
  Ben het daar helemaal mee eens, maar als ik de keuze zou hebben, tussen een volgespoten graffity kiosk wat er gewoon niet uitziet en een kiosk wat een kunstobject is geworden, dan is de mijne snel gemaakt.
  Met het feit, dat wat eenmaal mooi (al is dat betrekkelijk) is, niet meer wordt ondergespoten met “handtekeningen” en andere ongewenste plakkaten en dergelijke.
  Overleg; ok, had misschien handig geweest, maar ik kan me het enthousiasme voorstellen.

  Ik denk dat de gemeente ook haar verantwoording had moeten nemen, dit beschermd stadsgezicht beter te beschermen en de kiosk mooi had moeten houden. Misschien dat dan dit initiatief niet eens had plaatsgevonden!

 • Ellen

  Het huisje op het Goudenregenplein viel ook onder het graffiti project. Door veel klachten is het, ook op kosten van de gemeente, verwijderd. Bovenstaand bericht klopt dus niet helemaal…..

  Dank je voor het bericht; ik pas de tekst aan

 • jan

  beste mensen,

  best leuk zo’n discussie over de huisjes in jullie buurt. Ik snap dat mensen graag een precies passend ” kunstwerk ” op de juiste plek willen zien, maar soms is het ook goed om eens out of the box te denken-kijken en wie weet ontdek men dan nieuwe kunsten kleuren en verassingen.
  Ik vindt het erg jammer dat er zo gereageerd is op deze verassing, en voel vooral dat het nu weghalen van het kunstwerk, een demonstratieve acties is omdat er niet precies door de omwonende een eigen ” bestemming of kunstwerk ” gekozen kon worden.
  EN DAT TERWIJL HET KUNSTWERK MAAR 6 MAANDEN ZOU BLIJVEN STAAN.

  Veel plezier met de lelijke tags en kreten, ps Berlagen was bij deze serie huisjes in nederland, geinspireerd door de oosterse bouwkunst. Duidelijk terug te zien aan het dak.

 • mar

  Berlage was een man met stijl. Anders had hij nooit zulke mooie gebouwen kunnen ontwerpen. Tot urinoirs aan toe; nu Enecohuisje. Als hij zich heeft laten inspireren door Japanse kunst, prachtig van kleur en verfijnd, dan zou hij zich nu in zijn graf omgedraaid hebben. Over kunst valt niet te twisten. Maar stijl hoort bij stijl. In dit geval stond het wel heel lijnrecht tegenover elkaar.
  Overigens, 6 maanden is best lang als je er dagelijks tegenaan moet kijken.

 • mar

  Het is overigens niet zo, dat de omwonenden en ondernemers tegen dit project zijn. Het is een goed initiatief. Maar met wat samenspraak had er misschien voor een andere aanpak (en een andere afbeelding) gekozen kunnen worden. Iets, wat voor alle Enecohuisjes had gekund. Gezien de moeite en het daaraan bungelende prijskaartje om de boel schoon te spuiten zal dit project de gemeente een hoop geld kosten. Gemeenschapsgeld waar toch verantwoord mee moet worden omgegaan.
  Een andere optie was het plaatsen van met graffiti bespoten trespa-panelen. Waren er na een half jaar makkelijk af te schroeven geweest en hadden vervolgens een andere bestemming kunnen krijgen: duurzaam investeren.
  Wat het Goudenregenplein betreft: het gaat hier natuurlijk ook nog om een Berlage-huisje; door de gemeente aangewezen als beschermd stadsgezicht.

 • m. Jansse

  nou blij dat ik wel in deze buurt woon in plaats van die afbraakpanden in transvaal die allemaal in die kleuren geschilderd zijn

 • Roos

  Ik ben blij dat iedereen weer heeft geluisterd naar mijn negatieve geluiden. dat doet me goed. De Roos is Heiliggg……

 • actionbabe

  Nou de hoekblokken zijn van beton met kunststeen en nee het kan niet van de monumentenlijst af daar dit soort huisjes sober van vormgeving en karakteristiek zijn voor het stadsbeeld ter plaatse. Voor deze huisjes is behoud en goed onderhoud uitgangspunt.

  Deze tekst hierboven komt uit het boek “op straat gezet” van de dienst monumentenzorg van de afdeling DSO van de gemeente Den Haag.
  Het huisje op het Goudenregenplein staat daarin op pagina 109 uitvoerig beschreven.Op pagina 134 staan de beleidsuitgangspunten.

  Kijk dit is wat ik bedoel, eerst even onderzoek plegen voordat je wat roept !!

  Het staat u vrij om te fotograveren en wie ben ik om dat erg te vinden maar dit soort eenzijdige “journalistiek” vind ik wel erg kwalijk zeker als u ongefundeerd van alles maar op uw site zet.
  Zo is er namelijk ook niemand die maar een bedreiging jegens de kunstenaars heeft waargenomen, dus hoe u dan ook aan die info komt het is ieder geval niet gecheckt bij anderen en alleen maar tendentieus gebazel


  @ Actionbabe:
  Allereerst zou ik nooit willen dat het huisje van de monumentenlijst wordt gehaald! Dat heb ik ook nooit geschreven.
  Ten tweede; voordat je reageert, is het misschien goed ook het vervolg op deze log te lezen!
  Daar staat meer informatie in met betrekking tot waar je mij op aanvalt: //haagsallerlei.nl/?p=1466. Dus kan ik niet spreken over tendentieus gebazel; heb foutieve uitspraken die in deze blog staan verbeterd!
  Ten derde, de bedreiging naar de kunstenaars is wel degelijk gefundeerd; heb het uit eerste bron.
  (Zou ook jij moeten weten, aangezien je op Hagazine ook hebt gereageerd).
  Als laatste denk ik, dat de schilderingen, aangezien ze een half jaar zouden blijven zitten, minder schade aanrichten, dan de lelijke graffity die door vandalen wordt aangebracht.
  Met de gemeente is tenslotte wel degelijk overleg gepleegd; ik neem aan dat zij de verf en dergelijke eerst hebben gekeurd, omdat deze na een half jaar (na overleg) wordt verwijderd.

 • actionbabe

  Oh, waar is het verslag van dat overleg met de gemeente te vinden ? De gemeente gaat er overigens van uit dat 80% van de schilderingen kan blijven.

  U hoeft niet een half jaar tegen die schildering aan te kijken, voor de goede orde er zijn ook heel veel wel zeer goed gelukte huisjes !!

  Wat betreft die bedreigingen aan het adres van de “kunstenaar” dat is dan waarschijnlijk een interpretatieverschil van de gesprekken die met hem gevoerd zijn door buurtbewoners, Het is gebleken dat de “kunstenaar” een zeer koppig persoon is waar geen enkel overleg mee mogelijk was, maar goed hij heeft zijn Eur 1000 gekregen en is allang blij.

  @Actionbabe:
  Dit is een persoonlijke blog met mijn eigen interpretaties en nieuwtjes die ik zelf leuk vind of belangrijk vind aan te stippen. En dat wil ik ook zo houden.
  Overigens, op reguliere sites of in (wijk)kranten zal je een dergelijk verslag ook niet vinden!
  Ook daar wordt alleen datgene aangestipt, wat voor dat medium belangrijk wordt geacht.
  Als ik merk, lees of zie, dat ik fouten maak in een artikel, zal ik dat aanpassen, zoals ik bij dit item ook heb gedaan. Voor mij is dit voldoende.
  Als jij vindt, dat het niet afdoende is, staat het ook jou vrij een eigen persoonlijke blog (dat kan ook gratis!) aan te maken en daarin het volledige verslag en dergelijke te vermelden wat jij belangrijk vindt.

  Wat betreft graffiti; wat mooi is of niet mooi is, is voor iedereen persoonlijk; over smaak valt (gelukig) niet te twisten. Iedereen kan zijn eigen huis van binnen inrichten zoals hij/zij zelf wil en er kunstwerken in hangen die hij/zij zelf mooi vindt; en dat is maar goed ook.
  Wat jij goed gelukte huisjes vindt, zal een ander misschien totaal niet waarderen!
  Ook wij kijken tegen een groot graffiti project aan, wat zeker door een deel van de straat niet evenzeer gewaardeerd wordt. En wat niet een half jaar, maar definitief zal blijven staan.

  De gemeente kan ervan uitgaan dat 80% van de beschilderingen in Segbroek zal blijven staan; maar dit gebeurt in overleg met de bewoners! Dus het reeele aantal moet nog maar blijken. Maar wees eerlijk; is het niet een beter gezicht dan die afgrijselijke kreten en lelijke graffiti die door de vandalen wordt neergekalkt, wat tonnen aan schoonmaakwerk kost?

 • Damir Segon

  Ahum.. de kunstenaar hier eventjes van het ontwerp en de uitvoering daarvan op het Berlage urinoir. Ik lees zojuist hierboven wat mail van ene actionbabe die me eigenlijk helemaal niet aanstaat. Ik heb met goede intentie en zeer veel inzet aan een voor dit huisje in mijn ogen geschikt ontwerp gewerkt en ben zeker niet als een of andere idioot zomaar iets gaan schilderen.
  De reden voor een Japans ontwerp was het dak van het urinoir, iets waarvan we er later achter kwamen dat Berlage zich hiervoor had laten inspireren door de Japanse architectuur.
  Om te horen dat mensen zo over mij praten vind ik erg jammer daar ik alleen maar mijn best heb gedaan om de wereld kleurrijker en levendiger achter te laten. En per slot van rekening was ik hiervoor ingehuurd en heb ik mij gewoon aan mijn overeenkomst te houden. Zeer koppig heb ik mij helemaal niet opgesteld, ik moest gewoon mijn werk doen en dat ik allang blij ben met mijn loon is ook iets wat je niet zomaar kan zeggen als je me niet kent.

  Dus hopelijk in het vervolg eerst nog even goed nadenken voor je spreekt.

  Met vriendelijke groet,

  Damir Segon

 • actionbabe

  Ten eerste is het geen Berlage urinoir maar een Berlagekiosk, het urinoir erin is 25 jaar geleden afgesloten.
  Dat u met een goede intentie aan het werk bent gegaan geloof ik direct, alleen was de stijl van de schildering totaal niet passend,(meer iets voor slooppanden in transvaal) dit is een mening die toch wel door heel veel mensen gedragen wordt.
  Ik ben uiteraard ook bij andere huisjes wezen kijken en de meeste waren absoluut heel leuk (smaken verschillen) en een schildering in de stijl van mondriaan of van het gemeentemuseum was waarschijnlijk door de meeste mensen wel geaccepteerd, u had alleen wel de pech dat de communicatie van de gemeente een beetje laat was.

  Graag wil ik je doorverwijzen naar wikipedia voor verdere info over Berlage, hier staat wel heel erg weinig over Japan.

 • Damir Segon

  Geachte actionbabe, ik heb nog even sterk getwijfeld of ik nog wel op je reactie wilde reageren, eigenlijk liever niet want als het gaat om wie er nou gelijk heeft of het nou een kiosk is of een urinoir, het is tegenwoordig een electriciteitshok en dan lijkt het me het beste als we het daar collectief bij laten.
  Verder zou ik het op prijs stellen als je me gewoon met je aanspreekt, want als je me eerst beledigd en daarna met U gaat aanspreken dan kom je erg ongeloofwaardig over.
  Je opmerking dat de schildering wel geschikt is voor de slooppanden in Transvaal komt zeer superieur en haast fascistisch over. Als dit inderdaad de mening is van vele andere mensen dan hoop ik dat de mensen die in de wijk Transvaal wonen nooit met jullie te maken zullen krijgen.

  Bedankt voor het doorverwijzen naar wikepedia maar ik kom er zelf wel uit.

  Verder hoop ik dat je het hierbij laat, ik word op een gegeven moment in ieder geval een beetje moe van dit gesprek.

  Toch wens ik je het beste toe en hoop ik dat er hierbij enigszinds een afsluiting is gekomen.

  Groet,

  Damir segon

 • Marker

  idd erg jammer dat de klagers hun zin hebben gekregen. Er waren namelijk ook erg veel mensen blij met het kunstwerk!

  Om maar even wat dingen van internet te plukken (net als actionbabe)

  dit las ik op: //www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2009/03/den-haag-bestrijdt-graffiti-met-graffiti.111781.lynkx

  Snijders, Lydia • bewoonster Segbroek • 02.04.09 21:20

  Wat een commotie mbt. het kunstwerk op het huisje a/h Goudenregenplein. Het spreekwoord zegt: Over smaak valt niet te twisten. Nou, in dit geval wel dus. Het huisje wordt weer gereinigd omdat een handjevol ondernemers/buurtbewoners het niet mooi vinden. Allerlei bezwaren worden te berde gebracht.
  Helaas heeft niemand een opiniepeiling bij de omwonenden/passanten gedaan. Dan was namelijk heel snel duidelijk geworden dat zij zeer positief /lovend waren over dit kunstwerk in hun wijk !! Het huisje is dan misschien ooit door Berlage ontworpen, maar dat neemt niet weg dat er tot vervelens toe iedere keer weer zgn. ‘tags’ opgespoten worden. Nou, alsof dat zo’n verfraaiing is, dan toch liever zo’n kunstwerk!! Jammer, jammer!

  —–

  Het is zo typisch Nederlands om over alles te klagen en te zeuren. Het weer is inderdaad niet altijd goed en de politiek is inderdaad een belabberd zootje, maar door klagen verandert er echt niks. Er is namelijk een oorzaak voor de uiting van de onvrede. Klagen en zeuren duidt op persoonlijk onvrede. Het weer en de politiek *lees transformatorhuisje* zijn slechts een uitlaadklep. Datgene wat er echt dwars zit ervaart men meestal niet. Als je de klager laat uitpraten en begrijpend luistert, ga je steeds meer ervaren wat er wel dwars zit. Op den duur komen na de weersproblemen gegarandeerd de echte problemen naar voren. Let er maar eens op.

  Mensen die hun onvrede niet kwijt kunnen, gaan lopen klagen. Dan kan men namelijk letterlijk en figuurlijk de spanning kwijt. Dit is ook de reden dat er agressie en racisme bestaat. Het komt door veel persoonlijke problemen. Daardoor is men gespannen en gaat men onderwerpen zoeken om af te kunnen reageren.

  ———–

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.