Natuur/milieu,  Wijknieuws

Erasmuszone



Woest was ik toen ik het bericht las, dat wethouder Norder weer een stuk groen wil opofferen voor woningbouw.
In Den Haag Zuid-West is een groenzone, een ecologische verbindingszone tussen de Uithof en de Rijswijkse Voorden. Het wordt de Erasmuszone genoemd, en loopt langs de Erasmusweg.
Als je langs deze strook wandelt, zie je de prachtigste dieren; vlinders, kevers, libellen, prachtige vogels (gewone maar ook zilverreigers, buizerds en ijsvogels), padden en ga zo maar door.
In het water vissen, kikkers en salamanders.
Langs het water het mooiste onkruid, prachtige bomen zoals knotwilgen; kortom in de stad een prachtige strook, al is die soms smal.


Vaak wandel ik met de kinderen langs het water; je waant je op sommige plekken echt in een polder!




Het gebied waar nu volkstuintjes staan; een breed groen deel dus, zal moeten verdwijnen om het Wateringse veld met Den Haag Zuid West te verbinden.
Wethouder Norder meent dat de ecologische zone behouden kan blijven.
Door de gemeente is in september 2004 (niet eens zolang geleden dus) een boekje uitgegeven over deze Erasmuszone, waarin staat dat de gemeente de natuurwaarde wil verhogen. Vreemd, het laten verdwijnen van deze zone noem ik niet een “natuurwaarde verhogen”!
Ik begrijp dat niet; in een gebied waar al zo veel aan groen is verdwenen ten behoeve van nieuwbouw, nog meer weghalen, en dan nog beweren dat het een ecologisch stuk blijft?
Elke aanslag op dat laatste stukje groen lijkt mij nu echt teveel.
Maar buiten de natuur is er nog iets aan de hand. In de grond tussen de Beresteinlaan en de Steenhouwersgaarde liggen resten van een vrij grote Romeinse nederzetting. Deze resten hebben een vrij grote archeologische waarde. Bij de Leyweg zijn resten gevonden van oude watersystemen van na de Middeleeuwen.
In deze gebieden mag niet gegraven worden.
De geplande bouw is vlak bij deze gebieden; mag dat wel?
Het volkstuintjescomplex ligt namelijk vlak bij de Steenhouwersgaarde!



Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.