Mens/Maatschappij,  Politiek,  Stadsnieuws

Eindpunt estafette voor wereldmoeders Simavi
De estafette voor wereldmoeders door heel Nederland bereikte vandaag haar eindpunt op het Plein. Het doel van de estafette voor wereldmoeders – een initiatief van gezondheidsorganisatie Simavi – is om zoveel mogelijk Nederlanders een petitie te laten ondertekenen die er bij de Nederlandse regering op aandringt het onderwerp  moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen én niet op dit thema te bezuinigen.
Op de site  van Simavi kan je overigens nog steeds tekenen!
Demissionair premier Balkenende nam om 12:30 uur de petitie in ontvangst op Het Plein, omringd door 4405 beschuitjes met muisjes.


Van 20 t/m 22 september komen regeringsleiders bijeen in New York om de voortgang van de Millenniumdoelen, oftewel de ‘Millennium Development Goals’ (MDG’s) te bespreken. Millenniumdoel 5 (moedersterfte) loopt daarbij het verste achter.
Balkenende zal namens Nederland bij de millenniumtop in New York aanwezig zijn.
Tijdens zijn toespraak zei hij deze doelstellingen zeer belangrijk te vinden en er zeker veel aandacht aan te besteden.
De (exact!) 4405 beschuiten met muisjes op het Plein staan symbool voor het aantal vrouwen dat tijdens die drie dagen millenniumtop wereldwijd overlijden bij zwangerschap en bevalling. Om 12:30 trapte televisiepresentatrice Sylvana Simons de laatste estafettebijeenkomst af door de premier een beschuitje aan te bieden.
Simavi directeur Rolien Sasse overhandigde vervolgens hem de petitie, waarna de beschuiten met muisjes op het Plein werden uitgedeeld.
Buiten de omstanders,
lieten ook de stadsduiven de beschuitjes goed smaken 🙂

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de wereldleiders hebben beloofd ziekte, honger en armoede voor 2015 ver terug te brengen. Met sommige van de Millenniumdoelen gaat het goed, andere blijven ver achter. Nog steeds sterven jaarlijks ruim 536.000 vrouwen onnodig tijdens zwangerschap of bevalling omdat zorg tekortschiet.
Millenniumdoel 5 is daarmee de hekkensluiter van de Millenniumdoelen. Verandering is mogelijk door te investeren in seksuele voorlichting aan jongeren, voorbehoedmiddelen voor vrouwen die niet zwanger willen worden, scholing van (traditionele) vroedvrouwen, betere bereikbaarheid en betaalbaarheid van ziekenhuizen voor de armsten, medicatie om bijvoorbeeld bloedingen te stelpen en veilige zwangerschapsafbrekingen indien de zwangerschap ongewenst is.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.