Stadsnieuws

Dossier Vliegtuigcrash, ofwel het vervolg “windvaantjessoap” Binnenhof
Iedereen herinnert zich vast wel het radiografisch bestuurbare vliegtuigje dat Emile Ratelband opliet op het Binnenhof, ter promotie van zijn boek “Nederland in de War”.
Helaas kwam het minivliegtuigje tot stilstand tegen het vindvaantje dat zich bovenop de toren van de Ridderzaal bevindt.
Emile Ratelband werd aangehouden, vastgezet en twee maal verhoord.

Op 3 juni vond een inspectie door de Rijksgebouwendienst plaats, waarbij werd bekeken of door de “landing” schade was aangericht, zoals ik hier ook al schreef.
Emile Ratelband had op deze dag zelf ook iemand meegenomen voor tegenexpertise, maar helaas mocht deze niet mee in het bakje van de hoogwerker.


Overigens was de schade vanaf deze hoogwerker niet te beoordelen. Besloten werd het windvaantje van de toren af te halen om op deze manier de eventuele veroorzaakte schade vast te stellen.
Zodra dit gebeurde zou Ratelband wel een experteur mee mogen nemen, zodat hij ten eerste te weten zou komen of de schade inderdaad door dit vliegtuigje was ontstaan en zo ja, wat de daadwerkelijke schade was.
Op 15 juli werd het windvaantje van de toren afgehaald; Herman Krommenhoek wist dit vast te leggen. Hij stuurde mij bovenstaande foto toe (nog bedankt!).

Vorige week zag ik dat het windvaantje weer trots prijkt op de toren, alle richtingen van de wind duidelijk aangevend.
Saignant detail is nu dat Emile Ratelband, ondanks de toezegging van de Rijksgebouwendienst (RGD), géén tegenexpertise heeft mogen doen; hij is dus nu geconfronteerd met alleen de bevindingen en conclusies van de RGD.
Het dossier in deze zaak heet “ Dossier Vliegtuigcrash” (alsof een aanslag op het Binnenhof heeft plaatsgevonden!).
De hele gang van zaken lijkt mij niet correct. Als Emile Ratelband verantwoordelijk is, is het niet meer dan billijk dat hij opdraait voor de kosten. Maar is hij dat wel? Stond het windvaantje niet al scheef? Ik meen me te herinneren dat ik deze wel degelijk al eerder krom zag staan; helaas kan ik dat in mijn fotoarchief dit niet terugvinden, omdat sommige zaken “vanzelfsprekend” lijken.
Het was netter geweest als hij wel was bericht dat en wanneer de beoordeling plaats zou vinden, zoals was afgesproken.

Emile Ratelband weigert nu dus de rekening die hij van de RGD heeft gepresenteerd (volgens de offerte) te betalen; hij heeft niet zelf kunnen waarnemen of hij hierin (volledig) verantwoordelijk is.
Ik ben benieuwd of er nog een verder vervolg in deze “soap” komt!

Please follow and like us:

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.