Stadsnieuws

Den Haag mag fietsen niet zomaar verwijderen op Centraal StationAl veel vaker heb ik over het probleem van je fiets stallen bij Centraal Station geschreven.
De gemeente wil fietsen stimuleren en het centrum autoluw maken.
Door onder andere het VCP is dat aardig gelukt.
Resultaat is dat het centrum altijd vol fietsers is (vaak tot ongenoegen van winkelend publiek).

Na de renovatie van het plein voor Centraal Station is de fietsenstalling op het plein behoorlijk kleiner geworden.
Waardeloos voor alle forenzen want waar moet je je tweewieler plaatsen?
Maar ook voor de mensen die even snel naar het station moeten om bijvoorbeeld hun OV-chipkaart op te laden of iemand op te halen van de trein.
Dus de fiets wordt even snel naast de stalling geplaatst want in het vak is geen plaats meer.

Op 20 november 2008 opende wethouder Smit de tijdelijke (?) afzichtelijke fietsenstalling aan de Rijnstraat. Direct was mijn bezwaar al dat deze stalling moeilijk bereikbaar was; de opgang is veel te lang en steil. Ik kan mijn fiets er zeker niet in of uit krijgen.
Het resultaat zie je dan ook; de meeste mensen kiezen er toch voor de fietsenstalling op het Koningin Julianaplein te gebruiken, óf ernaast.
En toen kwam het probleem.
De gemeente handhaafde het verbod je fiets buiten de stalling of verkeerd gestalde brik strikt en verwijderde deze op een gegeven moment zelfs onmiddelijk zonder waarschuwing. Je kon je fiets dan nog wel ophalen in het depot, maar met kapot slot en administratiekosten. Vanaf 2009 zijn bij CS meer dan 10.000 fietsen weggehaald!
Ik vond de verhalen die ik kreeg belachelijk; want zelfs de fietsen in de stalling maar niet aan de beugel werden afgevoerd.
Brieven of bezwaar naar de gemeente waren zinloos; de APV was zo, dus de gemeente stond in zijn recht. Tot een inwoner van Den Haag de gemeente heeft aangeklaagd bij de Haagse rechtbank nadat ook zijn fiets was weggehaald. Met resultaat. De rechtbank heeft hem bij uitspraak van 4 januari 2012 in het gelijk gesteld.
Alle fietsen zijn dus onrechtmatig verwijderd.

De Haagse Stadspartij heeft samen met GroenLinks, D66 en de PvdA schriftelijke vragen aan het college ingediend en eist compensatie voor de eerder genoemde 10.000 gedupeerde fietsbezitters. De partijen spreken het college ook aan op het tekort aan goede fietsparkeerplekken bij CS (en elders). Wijsmuller: “We willen deze uitspraak gebruiken om de noodzaak hiervan te onderstrepen zodat wethouder Smit extra stappen gaat zetten.”

Lees voor meer info hier.Please follow and like us:

Eén reactie

  • EdB

    Heb zelf een goedkope nu meer dan 20 jaar oude fiets met dunne aluminium velgen. Eenmaal het voorwiel in zo’n standaardwielhouder en een duwtje van iemand die zijn fiets weg wil halen en er zit een behoorlijke slag in het wiel. Gelukkig was ik daar 19 jaar en een voorwiel geleden al achter. Dus als ik parkeerde op de fietsstandaard maar naast ipv in het rek, loop/liep ik dus het risico bij terugkeer na een retourtje geen rijwiel meer aan te treffen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.