Diversen

Dagcrème? Die maak ik zelf

dagcrème
De Werkbij voor was voor mijn dagcrème

Sinds een paar maanden maak ik mijn crèmetjes en smeerseltjes zelf.
De reden was, dat de dagcrème die ik gebruikte niet meer de beschermende werking had, die ik wilde. Mijn gezicht was telkens als ik lang buiten was geweest stug, droog en schraal.
Al lezend op het web, realiseerde ik me, wat voor een rommel je wel niet op je huis smeert dag in dag uit. Gelukkig kan je veel recepten vinden, die heel natuurlijk zijn.

bijenkasten
8 bijenvolkeren in kast naast elkaar, een gezoem van jewelste

Dus zocht ik een recept uit en begon met experimenteren.
Na natuurlijk de benodigde ingrediënten aangeschaft te hebben. De Tuinen heeft erg veel, eigenlijk alles wat je nodig hebt.
Maar naarmate ik de crèmes meer ging maken werd zeker de bijenwas, die voor bijna elk smeersel noodzakelijk is, best wel een grote kostenpost.
Een adres waar je goedkoper bijenwas kan aanschaffen was snel in de omgeving gevonden: de Imkerij “De Werkbij” in Naaldwijk.
Een pond bijenwas voor niet eens het bedrag wat je voor een mini potje in de Tuinen betaalt.
Dus ging ik op een mooie dag met mijn Puch erheen.

Bijenkorf
Een prachtige bijenkorf

Wat een prachtige zaak is De Werkbij.
Diverse en uiteenlopende producten allemaal van bijen afkomstig. Maar ook kan je hele bijenkasten en benodigdheden kopen. Je ziet en leest dan ook ook steeds meer, dat mensen een eigen bijenkast aanschaffen. Voor de producten of voor de natuur.
Het aantal bijenvolken is natuurlijk dramatisch verminderd door de varroamijt en hoogstwaarschijnlijk de pesticide Glyfosaat (Round Up).
Natuurlijk moest ik ook even kijken bij de bijenkasten die in de tuin staan. Een geweldig gehoor al die bijen die om je heen zwermen.
Naast de houten kasten, ook een echte bijenkorf.

Een prettige bijkomstigheid was dat, sinds ik mijn eigen dagcrème gebruik, ik geen last meer heb dat mijn wimpers irriteren. Eindelijk beginnen mijn oogharen weer vol te worden.
En een schrale huid heb ik niet meer. Ook niet als ik een hele dag met een schrale oostenwind buiten ben geweest.
DIY dus 🙂

Please follow and like us:

2 reacties

 • admin

  Ik neem 1 deel bijenwas en 6 delen Kokosolie (grammen afwegen) voor een potje. De hoeveelheid die je nodig hebt kan je checken met hoeveel ml. in dat potje kan.
  Samenvoegen en au bain marie (bijvoorbeeld op het gas, of in een flessenwarmer die heet kan worden. Bijenwas smelt namelijk pas bij een graad of 60-70).
  Als het helemaal is gesmolten, wachten tot het wat stolt en dan een theelepel (bij een vrij kleine hoeveelheid) natuurlijke vitamine E erin. Dit is goed voor je huid en het is direct tegen bederven van de creme. Nu gebeurt dat niet snel, want de eerste keer deed ik zonder, maar de zalf is beter smeerbaar en ik heb het idee, dat het mijn gezicht ook beter doet bij felle zon.
  Goed roeren en direct in je potje gieten, want anders krijg je het er niet meer in 🙂
  Gebruik liefst altijd glas en RVS.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.