Natuur/milieu

Eerste lentedag begint met dag vol regen

eerste lentedag
Vandaag is de eerste lentedag

Vandaag is de eerste lentedag. Althans de astronomische lente.
Als de dagen ongeveer even lang zijn als de nachten, is het lente.
Als de zon op zijn hoogtepunt staat, rond 21 juni, vervangt de zomer dit jaargetijde.
Jammer dat de eerste lentedag een regendag is, maar de voorspellingen voor komende dagen zijn een stuk beter gelukkig.
Persoonlijk vind ik het voorjaar het mooiste seizoen. Heerlijk al dat nieuwe leven. Knoppen die openbarsten en de kleur die de sombere sfeer weer groen kleurt. Elke dag meer.

eerste lentedag
Lieveheersbeestjes zijn uit winterslaap

In mijn tuin is al te genieten van het nieuwe leven.
’s Morgens vroeg zingen de merels het hoogste lied, ongeacht of het droog is of regent. Duiven koeren en ik zie dat alle vogels naarstig op zoek zijn naar nestmateriaal.
De lieveheersbeestjes zijn ook uit hun winterslaap. Wel even lastig, want met een snoeibeurt, zeker van het pampasgras, is het altijd voorzichtig zijn voordat ik onder andere deze halmen weggooi. Want door de koude nachten zoeken ze nog altijd een plek waar ze kunnen schuilen.

sneeuwklokjes
duizenden sneeuwklokjes, zelfs in het gras

Dit jaar was mijn tuin eerst een zee van sneeuwklokjes.
Deze zijn nu uitgebloeid en vervangen door krokussen. Ik had me vorig jaar voorgenomen meer bollen aan te schaffen want het waren er maar een paar. Door tijdgebrek is dat erbij in geschoten. Gelukkig hebben degene die er stonden zich aardig uitgebreid. Al zijn het toch nog te weinig naar mijn zin.

hommel
hommel op zoek naar bloemen

In mijn vijvertje zag vorige week ik weer watersalamanders. Ik heb nog niet gekeken hoeveel, maar ik schrok even toen ik het kroos weg schepte. Tussen het kroos zat een prachtig mannetje verstopt. Oeps, heel voorzichtig weer uit het visnet gepakt en in het water teruggezet.
Bijen en hommels zijn regelmatig weer te zien. Zoals ook deze dikke hommel die bloemen zocht in de Uithof.

Schotse Hooglander
Schotse Hooglander op mijn pad

De Schotse Hooglanders lopen ook rond in het prachtige stadspark. Toen ik er rondliep, stonden ze precies op het pad dat ik wilde nemen. Even getwijfeld, loop ik om, of ga ik er toch langs. Normaliter doen ze je niets en kijken nieuwsgierig naar wat je doet. Dus toch maar gekozen voor er direct langs te lopen.
Wel na eerst een foto van de prachtige witte gemaakt te hebben. Want wat zijn ze prachtig om te zien.

zwanen
witte zwanen, zwarte zwanen

De zwanen zwemmen met hun vleugels omhoog. Maken ze zich extra mooi? Of willen ze zich groter maken? De paartjes zijn al goed zichtbaar…

ooievaars
ooievaars op zoek naar voedsel in Uithof

De ooievaars die vorig jaar nestelden op Manege Berestein hebben evenals vorig jaar het nest in de boom aldaar uitgekozen. Dit zag ik op Facebook. Er zijn dan ook in de buurt veel plekken waar ze voedsel kunnen vinden.
Als ik weer in De Uithof ben, wil ik ze weer volgen. Zouden ze weer broeden? En zouden er kuikens komen?
Na de eerste lentedag popel ook ik om weer te gaan genieten van de nieuwe natuur.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.