computer/internet,  Politiek,  Stadsnieuws

Conferentie Freedom OnlineGisteren was de start van de conferentie Freedom Online.
Een voor mij heel spannende dag; ook ik had een accreditatie gekregen en mocht dus hierbij aanwezig zijn.
Zoals regelmatige lezers van mijn blog weten, ben ik grote voorstander van vrijheid van meningsuiting en ben dan ook erg blij te leven in een land waarin je niet voor het minste geringste wordt vervolgd. Je kan en mag hier openlijk schrijven op het www. wat je denkt van maatregelen die worden genomen en of je al dan niet achter politieke keuzes staat.
Ook spannend voor mij was minister Clinton te kunnen ontmoeten; ik heb groot respect voor haar zoals zij minister is geworden nadat zij eerst ‘first lady’ was. Ik vind haar een zeer intelligente en mooie vrouw (waarbij ik buiten beschouwing laat of elke beslissing die zij neemt nu wel direct mijn keuze zou zijn). Ook vind ik haar grote persoonlijkheid hebben. Het was dan ook een ‘once in a life time’ gebeurtenis voor mij, waar ik echt met klamme handjes naar uit keek.
Om half drie vertrok ik van huis, om op tijd op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) te zijn. Dat bleek maar goed te zijn ook, want helaas reed de tram niet meer vanaf Hollands Spoor omdat iemand vanaf het Strijkijzer was gesprongen. Voor de bus stonden rijen mensen dus besloot ik maar te lopen en onderging op BUZA alle veiligheidsmaatregelen.
Rond half zes arriveerde minister Clinton waar zij werd verwelkomd door minister Rosenthal.
Na een kort statement werd vertrokken naar de Fokker Terminal waar de echte conferentie van start ging.
Alle pers die dat wilde werd onder politiebegeleiding naar de Binckhorstlaan gebracht; dat was echt heel luxe!
In de Fokkerterminal ging rond kwart over zes de conferentie Freedom Online: Joint Action for Free Expression on the Internet officieel van start.
Allereerst sprak Eric Schmidt, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Google.
Daarna spraken Minister Rosenthal en zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken Clinton (Verenigde Staten).
Zij herinnerde aan de Internationale dag van de Rechten van de Mens op 10 december die dit jaar al voor de 63e keer wordt gevierd en haalde aan dat nog steeds mensen wegens hun vrije meningsuiting worden vervolgd en zelfs gedood.
Zij stelde dat onderdrukking via het internet valt onder mensenrechtenschendingen. Het moet dan ook niet uitmaken waar iemand zich zijn mening ventileert. ”De rechten van alle mensen moeten worden beschermd. Of iemand nu gebruikmaakt van de vrijheid van meningsuiting op een stadsplein of op het internet.”
Zij vond dat de controle over het internet moet liggen bij overheden, bedrijven en de maatschappijen riep het bedrijfsleven en overheden op hun verantwoordelijkheid hierin te nemen (ook voor wat betreft de software waarmee sites gecontroleerd/gehackt e.d. kunnen worden die geleverd wordt aan landen die aan censuur en dergelijke doen).
Juist door censuur en onderdrukking van de vrije meningsuiting komt minder informatie op het internet dan gewenst is. Het perkt de informatievoorziening in en wordt dus minder waardevol. Haar hele toespraak kan je hier (klik) lezen.
Eén van de aanwezigen was (voor mij vanzelfsprekend) ook oud Midden-Oosten correspondent Joris Luyendijk.

Minister Rosenthal organiseerde deze conferentie over internetvrijheid op 8 en 9 december. De conferentie moet leiden tot een internationale coalitie van landen die zich samen met bedrijven, internationale en maatschappelijke organisaties sterk maakt voor internetvrijheid. De coalitie gaat zich onder meer inzetten voor cyberdissidenten en bloggers. Ook gaat zij werken aan maatregelen om internetvrijheid te beschermen in landen waar die onder druk staat.

Ik ben blij met deze aandacht aan vrijheid van meningsuiting en hoop dan ook dat dit tot positieve ontwikkelingen leidt.Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.