Mens/Maatschappij

Christa van Velsen tegen kernwapens

Christa van Velsen
Christa van Velsen voor de Tweede Kamer

Herinnert u zich Christa van Velsen nog?
Lang was zij een heel bekend gezicht in de Tweede Kamer voor de SP.
Plots verdween zij. Niet zomaar kan je in een bijzonder interview lezen: zij kon de drukte niet meer combineren met haar persoonlijke situatie Zij werd intens moe en kon haar thuissituatie niet meer combineren met de zware taak als Kamerlid. Ook bleek ze ziek te zijn: een auto immuun-ziekte, al kwam ze daar pas later achter.

Tijdens een pauze (zonder wachtgeld!) nam zij een “fietsvakantie” om alles op een rijtje te zetten. Daarop werkte zij voor Exodus.
Op dit moment is zij werkzaam voor PAX (vroeger IKV/PAX Christi).
Hard is gewerkt om voldoende handtekeningen te verzamelen, om tot het burgerinitiatief te komen “Teken tegen Kernwapens”. Van Velsen was hierin campagneleider.
Dit is gelukt en op 29 september werden de 45.608 handtekeningen aangeboden.
De Tweede Kamer moet nu gaan debatteren over de kernbommen die in Nederland (Volkel) liggen, ruim 70 jaar nadat de kernbommen op Hiroshima  en Nagasaki werden geworpen….

Aldus Christa van Velsen: ” Inmiddels hebben al 113 van de 195 internationaal erkende staten aangegeven te willen onderhandelen over een wereldwijd verbod. Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering zich bij deze meerderheid aansluit”.

Zeker omdat  een paar jaar geleden een grote inspectie is geweest vanuit de VS waarbij bleek dat er problemen zijn met de veiligheid op die basis. Die wapens zijn decennia oud en de VS wil ze vervangen door nieuwe. Maar willen wij dat wel?
Wanneer het debat plaats zal vinden is nog niet bekend.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.