Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Billboard Tentoonstelling

 

Een lange blog met veel foto’s dit keer.

Dit jaar bestaat het Haags Gemeentearchief 125 jaar.

Er is niet gekozen voor een jubileumtentoonstelling in het Haags Gemeentearchief zelf, maar één door middel van een “Billboard Project”.

Op 64 billboards door de hele stad heen worden 75 foto’s (ook dubbelzijdig) op groot formaat (ca. 2.00 x 2.00 meter) tentoongesteld; alleen in het centrum zijn meer foto’s geplaatst omdat dat het meest toeristisch gebied is.

Het doel van deze fototentoonstelling is iedereen attent te maken op de stad en haar ontwikkeling van vroeger tot nu. De foto’s zijn staan zodanig, dat je in de richting kijkt van de plek waarop de foto destijds is gemaakt. Zo kan een goede vergelijking worden gemaakt tussen de plek van toen en hoe het er nu uitziet. De foto’s zelf zijn uit de verre geschiedenis als meer recenter.

 

 

Met dit “Billboard project” hoopt het jubilerende Haags Gemeentearchief geïnteresseerden te enthousiasmeren om het Haags Gemeentearchief te bezoeken.

Op 24 april werd dit project officieel geopend door wethouder Baldewsingh en directeur van het Haags Gemeentearchief Maarten Schenk door de eerste twee billboards te onthullen. Deze stonden op het Malieveld en vlak naast het Haags Gemeentearchief (al waren alle billboards al geplaatst).

 

 

De start van de opening was bij het Malieveld, waar een draaiorgel de gasten vermaakte met puur Hollandse muziek.

 

 

Na een toespraak waarin het doel en functie van deze tentoonstelling werd toegelicht werd het lint van de prachtige foto verwijderd.

Opvallend vond ik, dat de doorkijk nauwelijks was gewijzigd in de ruim 125 jaar! Alleen de kleding van de mensen die op de foto stonden was veranderd.

 

 

 

      

 

 

 

Daarna ging de hele groep in optocht richting de tweede foto bij het Haags Gemeentearchief waar het tweede billboard werd onthuld.

 

 

 

 

 

 

 

 

In het Haags gemeentearchief zelf werd iedereen daarop hartelijk ontvangen met een aantal liederen van het Haags inburgeringskoor “Haagse Nieuwe”.

 

 

Wethouder Baldewsingh kreeg een miniatuur billboard en een prachtige verjaardagskalender met een aantal oude foto’s uit diverse wijken. Deze is vanaf dinsdag 28 april 2009 voor € 4,95 te koop op de studiezaal van het Haags Gemeentearchief. Hij hangt al aan mijn muur en is werkelijk schitterend (nu nog de verjaardagen invullen…..!).

 

 

Toen ik in Scheveningen was, had ik de eerste billboards al gezien; een van het Kurhaus zoals dat er in 1920 uitzag (wat zag de omgeving er anders uit!)

 

 

en een van het Stadhoudersplantsoen rond 1905.

Ik vind het een leuk project!
Het fleurt de stad enorm op en ook is het leuk oude beelden te zien hoe bepaalde plaatsen van Den Haag er vroeger uitzagen.

Hieronder een klein filmpje van de opening.

 

 

Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.