Kunst/Cultuur,  Muziek

Anton Corbijn bij Shoot Me Film Festival
Iemand die ik eigenlijk al jaren had willen zien, is Anton Corbijn.
Natuurlijk had ik hem op afstand al eens meegemaakt tijdens de lancering van het nieuwe Haagse logo (tja… de bekende “vlieger”), maar echt een juiste indruk kreeg ik niet.
Tijdens het Shoot Me Film Festival was hij uitgenodigd.
Maurice vertelde me, dat het festival al 3 jaar had geprobeerd hem op de agenda te krijgen; dit jaar was het dan eindelijk gelukt.
Altijd heb ik zijn foto’s enorm bewonderd. Van zijn films heb ik eerlijk gezegd weinig meegemaakt, maar wat ik zag tijdens het interview waar ook muziekvideo’s en andere films werden vertoond maakten een diepe indruk op me.


Een uitverkochte zaal in Stichting Centrum (vlak bij het Strijkijzer) waar het enorm donker was. Twee luxe fauteuils waarop Anton Corbijn en de interviewer gingen zitten, met een gezellig boeketje en lampje in het midden.
Er werd gesproken, maar ook gediscussieerd met het publiek, over zijn werk; hoe hij van fotograaf naar filmmaker was geworden.
Hoe hij van Engeland weer in Den Haag was komen wonen en hoe hij juist bekend was geworden (juiste tijd de juiste foto’s van een startende band die nog niemand had).
En waarom hij muziekvideo’s was gaan maken.
Hij vond, dat vroeger goede nummers vaak “naar beneden werden gehaald” door de clip. Daarin wilde hij verandering brengen. Wat ik zag van de clips voor mij geslaagd ook!

In het begin waren zijn clips voornamelijk in zwart-wit; genoten heb bijvoorbeeld ik van de clip waarin Sjef van Oekel meespeelde in de clip “Quit Eyes”van de Golden Earring die werd gedraaid in de oude bioscoop Amicitia.
Anton Corbijn voelt zich niet echt een fotograaf; elke keer weer moet hij het “opnieuw uitvinden”. Hij gebruikt ook nog steeds geen digitale camera, maar een analoge. Hij vindt het spannend om pas later te zien wat het resultaat is. Hij zegt ook veel fouten te maken (?).
Bij muziekvideo’s is het anders dan bij fotografie; het gaat hem om het idee. Het idee wat past bij de muziek en tekst “maakt” de clip.

Een enorm interessante avond; leerzaam en ik heb echt genoten!
Een relaxte, serieuze man, ik hing bijna aan zijn lippen om niets te missen.

Please follow and like us:

9 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.