Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Aftrap Nieuwjaarsduik 2024

Aftrap Nieuwjaarsduik 2024
Met het doorsnijden van de taart werd de aftrap Nieuwjaarsduik 2024 gegeven. Links Alex Schuttert en rechts burgemeester Van Zanen.

Gisteren was voor mij een heel bijzondere ochtend.
Als het december is, wordt het een beetje lastiger op tijd uit bed te komen. Zeg maar, een beetje een winterslaap ‘s morgens.
Maar er was zo iets leuks te doen, dat ik uit bed ben “gesprongen” en onder de douche ben gestapt. Ik zat voor mij heel vroeg in de tram voor de aftrap van de Nieuwjaarsduik 2024 op Scheveningen!

Het was even zoeken, want deze vond niet bij het Kurhaus plaats, maar op de plek waar ook de komende editie van de Nieuwjaarduik zal plaatsvinden. Namelijk iets voorbij de beelden van de sprookjes van Tom Otterness bij Beelden aan Zee en even verderop richting de havenhoofden.

Hieronder ga ik verder met het persbericht van de Aftrap Nieuwjaarsduik 2024, want waarom het wiel nog een keer uitvinden? 😉

Aftrap Nieuwjaarsduik 2024
Daar zal de duik plaatsvinden

De Haagse burgemeester Jan van Zanen kwam woensdagochtend een kijkje nemen op de nieuwe locatie. Samen met de voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland, Alex Schuttert, kondigde hij de Nieuwjaarsduik 2024 aan, en werd aan hem de allereerste erwtensoeptaart overhandigd. Een verrassing van Unox, die ‘De Duik’ al 25 jaar ondersteunt.

De Nieuwjaarsduik vindt zijn oorsprong in 1960, toen een groepje vrienden onder leiding van Ok van Batenburg besloot om op 1 januari de ijzige Noordzee te trotseren. Wat begon als een spontane actie, is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement, waar tienduizenden mensen door het hele land aan deelnemen. Het ritueel van het oude jaar van je afspoelen en het nieuwe jaar fris induiken is iets waar velen elk jaar weer behoefte aan hebben.

Bijzondere Nieuwjaarsduik-verhalen
Op welke plek je de nieuwjaarsduik ook doet, het is overal een ‘warm’ gevoel van thuiskomen. En dat gebeurt al 25 jaar met de inmiddels iconische oranje Unox-muts en een kop warme erwtensoep. Daarom worden 25 mensen, die een bijzondere band hebben met de Nieuwjaarsduik, komende weken in het (winter)zonnetje gezet

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag was woensdagochtend de eerste. Hij is gastheer van de grootste nieuwjaarsduik ter wereld. Van Zanen nam ‘met water in de mond’ de eerste erwtensoeptaart in ontvangst. “Dankzij de burgemeester en de stad Den Haag kunnen we elk jaar de Nieuwjaarsduik organiseren aan het strand van Scheveningen”, aldus Alex Schuttert.“Enig! Het is een eer om elk jaar weer gastheer te zijn van zo’n verbindend evenement”, zegt de burgervader. “De Nieuwjaarsduik hoort bij Scheveningen zoals de pier en het strand. Van harte hoop ik dat ook komende 1 januari weer heel veel mensen op een vrolijke en veilige manier zullen genieten van een frisse start van het nieuwe jaar. En in het vijfde jaar van mijn ambtstermijn hoop ik zelf ook mee te doen.”

“Bij de start van het nieuwe jaar is de oranje muts niet meer weg te denken. En de kop erwtensoep om je na de duik bij op te warmen ook niet. Wij zijn er best een beetje trots op dat de Nieuwjaarsduik in heel Nederland en zelfs daarbuiten zo groot is geworden. Het blijft een bijzonder moment als al die mensen op hetzelfde moment het water induiken. Dat willen we dan ook met al die mensen vieren”, zegt Liane Lens van Unox.

Nieuwe locatie
Vanwege het opbreken van de Scheveningse boulevard is de Nieuwjaarsduik verplaatst en vindt plaats ter hoogte van Museum Beelden aan Zee, ongeveer 400 meter zuidelijker. “Spannend”, vindt voorzitter Alex Schuttert. “Het is natuurlijk een kleine afstand, maar organisatorisch heeft het wel wat voeten in de aarde, of in ons geval: het zand”. De grote tenten, de erwtensoepkraampjes, de EHBO en het podium krijgen allemaal een nieuwe plek op het strand.

Aftrap Nieuwjaarsduik 2024
de taart aansnijden

“We wilden voor deze jubileumeditie graag iets extra’s doen.”, zegt Liane Lens. “Zo kwamen we op het idee van de erwtensoeptaart. Iedereen die er van hoort kijkt verbaasd, maar daarna komt er altijd een glimlach. En het leuke is, het recept is heerlijk eenvoudig: bodem van bladerdeeg, erwtensoep, 2 eieren en een ui erdoor. De erwtensoep is zo gevuld, die kan prima als basis voor de taart gebruikt worden. En lekker dat ie is! Neem een hap van deze taart en je proeft de warmte en gezelligheid die de Nieuwjaarsduik zo kenmerken.”

Alex Schuttert: “In aanloop naar nieuwjaarsdag gaan we nóg 24 taarten uitreiken aan mensen met een bijzondere band met ‘De Duik’. Ben of ken jij iemand met een bijzondere herinnering aan de Nieuwjaarsduik? Is het een jaarlijks terugkerend familie-uitje? Deed je opa mee in 1960? Of vier je misschien een eigen duikjubileum? Deel je verhaal met ons via nieuwjaarsduik.nl vóór 16 december en maak kans op zo’n unieke erwtensoeptaart.

Doe jij mee met de Nieuwjaarsduik?
Kies het Openbaar Vervoer.
Toch met de auto? Zet hem in een parkeergarage, want het is én lastig parkeren én duur.
Bij het OV kan je het beste uitstappen bij halte Museum Beelden aan Zee of (voor wat betreft tram 9 of bus 21) halte Circustheater. Het is maar een paar minuten lopen vanaf daar.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.