Kunst/Cultuur,  Muziek

Jun Märkl nieuwe chef-dirigent van Residentie Orkest

Jun Märkl
Jun Märkl nieuwe chef-dirigent van Residentie Orkest

Jun Märkl, de nieuwe chef-dirigent van Residentie Orkest Den Haag
Vanaf seizoen 2025-2026 is de Duits-Japanse dirigent Jun Märkl de nieuwe chef-dirigent van het Residentie Orkest, als opvolger van Anja Bihlmaier. Zijn benoeming bezegelt de jarenlange, uitstekende samenwerking: Märkl is een veelgevraagd gastdirigent en sinds de zomer van 2021 vaste gastdirigent. Hij zal voor minimaal vier seizoenen als chef-dirigent verbonden zijn aan het orkest.

Daarnaast wordt ook de langdurige relatie tussen het Residentie Orkest en vaste gastdirigent Richard Egarr verlengd tot 2029. Het team wordt gecompleteerd met de jonge, Britse dirigent Chloe Rooke in de nieuw gecreëerde positie van emerging artist in residence voor drie seizoenen vanaf 2024. Bekend om haar uitzonderlijke talent en haar aanstekelijke enthousiasme naar zowel orkest als publiek zal de in Den Haag woonachtige Chloe Rooke betrokken zijn bij de vier pijlers van het orkest: symfonisch, educatie, talentontwikkeling en maatschappelijk.

Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest: “We zijn verheugd dat een van de meest ervaren dirigenten op het internationale circuit zich als chef-dirigent verbindt aan het Residentie Orkest. We kijken ernaar uit om onze langdurige relatie met Jun en Richard te continueren en verder te intensiveren, naar het begin van de vaste samenwerking met Chloe en natuurlijk het geweldige werk met Anja voor het komende anderhalf seizoen voort te zetten.”

Jun Märkl: “Na vele jaren van inspirerend musiceren met de geweldige musici van het Residentie Orkest ben ik heel enthousiast om onze relatie uit te breiden en te versterken. Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met Sven Arne Tepl en zijn team, met Richard Egarr en Chloe Rooke om het brede profiel van een toegewijd, gepassioneerd en hoogwaardig orkest in en buiten Den Haag verder te verdiepen.”

Huidig chef-dirigent Anja Bihlmaier blijft in functie tot de zomer van 2025 en keert daarna terug als gastdirigent. Na vele successen te hebben behaald in de eerste seizoenen van het orkest op de nieuwe locatie Amare, kijkt ze uit naar een feestelijk laatste seizoen in 2024-2025, waarvan de details in het voorjaar van 2024 bekend worden gemaakt. Anja Bihlmaier: “Het was een eer en een genoegen om met het Residentie Orkest te mogen werken, met al het vertrouwen en de vreugde die we hebben gedeeld bij het maken van muziek. Ik kijk uit naar onze komende projecten dit en volgend seizoen en uiteraard daarna.”
Als een van de meest gewilde dirigenten van haar generatie, blijft Anja een drukke agenda houden, zowel symfonisch als opera, met onder meer debuten dit seizoen bij het London Philharmonic Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Glyndebourne Opera, Frankfurt Radio Symphony, Orchestre National du Capitole de Toulouse en Sydney Symphony.

Jun Märkl studeerde directie bij onder anderen Sergiu Celibidache, Leonard Bernstein en Seiji Ozawa. Hij dirigeerde orkesten als de Münchner Philharmoniker, The Philadelphia Orchestra, Cleveland Orchestra, Tonhalle Zürich en het Oslo Philharmonic. Hij is ook een gerenommeerd operadirigent en is een veelgevraagde gast bij gerenommeerde instellingen als de staatsopera’s van Wenen en Berlijn en de Metropolitan Opera in New York. Hij was chef-dirigent van onder meer het Orchester National de Lyon en het MDR-Sinfonieorchester Leipzig. Hij is momenteel Music Director van het National Symphony Orchestra of Taiwan, Artistic Advisor van het Indianapolis Symphony en Principal Guest Conductor van het Oregon Symphony. In 2022 werd Jun Märkl genomineerd voor de Opus Klassik-award in de categorie ‘beste dirigent’. Hij heeft in de loop der jaren talloze (bekroonde) cd’s opgenomen. Het recente album met het Residentie Orkest met orkestmuziek van Saint-Saëns was cd van de week bij NPO Klassiek.

Chloe Rooke is een voormalig student van de Nationale Master Orkestdirectie (Conservatoria van Amsterdam en Den Haag in samenwerking met de Nederlandse symfonieorkesten). In 2023/24 was ze assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, dat ze recentelijk dirigeerde in het Concertgebouw. Dit najaar stond ze ook voor London Sinfonietta, London Mozart Players en Orchestre National de Lille.

Foto’s boven: Jun Märkl, Chloe Rooke & Richard Egarr

Residentie Orkest Den Haag website, Facebook, Instagram, YouTube

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.