Natuur/milieu,  Persoonlijk

Zomer, herfst, maan en meerPrecies een week geleden waren de stranden, zoals hier in Katwijk, vol met zonnende en zwemmende badgasten.
Prachtig zomerweer en dat in oktober!
Wat genoot ik van de heerlijke ‘nazomer’.
Deze week sloeg het weer helaas om, maar wat we hebben gehad kan ons niet meer ontnomen worden….
Van de laatste heldere hemel kon ik een mooi plaatje maken van de maan.
Ik wilde uitproberen wat de beste instellingen waren voor mijn Canon camera. Ik vond het eindresultaat niet slecht.
ISO 400, F5.6 en een sluitertijd van 60; prima nog uit de hand te nemen.
Afgelopen dagen ben ik heel druk geweest met het maken van de wijkkrant dus weinig tijd genomen erop uit te gaan.
Wel regelmatig heerlijk bezig geweest met het winterklaar maken van de tuin. De clematis is teruggesnoeid en opgebonden; braamstruiken die vrucht hebben gedragen weggeknipt en de nieuwe geleid, een aantal bomen hebben we teruggesnoeid en natuurlijk het nieuwe gras de aandacht gegeven (harken, maaien en mesten).
Als er nog wat mooie dagen of uren aankomen ga ik nog wat wieden en bloembollen planten.
Deze week zag ik, dat de opgestapelde containers werden weggetakeld; er staat nu nog maar één voor de deur; een licht nu in de tuin!
(Zal straks als die ‘paastakkenboom’ waar de bliksem was ingeslagen eruit is helemaal licht worden!).
Opvallend; op het Plein zie ik vooral na het voorjaar veel veelkleurig aziatische lieveheersbeestjes (een uitheemse soort die helaas in Nederland is gekomen ter bestrijding van bladluis). Nu is het najaar en de hoeveelheid poppen die aan de bomen hingen was voor mij overweldigend. Honderden, misschien wel duizenden. Ik kan me niet herinneren dat ik er zo veel zag! Maar ook larven in hun laatste fase liepen of zaten te wachten op hun tranformatie naar pop. Natuurlijk zijn er weinig bladluizen meer nu alle bomen hun bladeren verliezen. En dan zie je hun aard goed; veel larven die de poppen van hun soortgenoten opeten.
Een mooi gezicht vond ik de spin. Veel wijken hebben overlast van spinnen, maar ik vind het schitterende dieren te zien.
Ja, het keukenraam is niet schoon; zwaar beregend en vol zand van het groot onderhoud, maar de spin wilde ik niet verstoren.
Elke dag weeft hij ‘s morgens zijn web. Echt elke ochtend opnieuw. Ik heb me altijd al afgevraagd of ze dat, zoals me op school was geleerd, wel deden; zoveel werk en elke dag opnieuw. Ja hoor; iedere morgen is hij druk bezig eerst het oude web te verwijderen en daarna eerst de basislijnen waarna hij de rondjes maakt ter invulling. Een geweldig gezicht dit te volgen! Een samenspel tussen voor- en achterpoten, waarbij hij via de hoofdlijnen van punt naar punt manoeuvreert.
Natuurlijk bleef ik er niet de hele tijd bij staan want het duurt echt heel lang, maar de keuken is toch een plek waar ik veel te vinden ben en zo kon ik het web beetje bij beetje zien ontstaan.
En zo vliegen de dagen voorbij….Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.