Natuur/milieu,  Stadsnieuws,  Wijknieuws

Roundup Evolution ondanks verbod Tweede Kamer toch toegepast?De gemeente Den Haag heeft afgelopen zomer een proef in de stadsdelen Loosduinen en Escamp met het omstreden onkruid-verdelgingsmiddel Roundup Evolution gehouden.
Ondanks dat een meerderheid van de de Tweede Kamer al instemde met een verbod op bestrijdingsmiddelen die het middel glysofaat bevatten, zoals Roundup zegt wethouder Sander Dekker dat hij eerst de resultaten van de proef af wil wachten voordat hij beslist over verder gebruik in de toekomst in Den Haag.


Omdat de kosten ter bestrijding van het onkruid op het troittoir en wegen door middel van wagens met borstels erg hoog zijn heeft de gemeente naar alternatieven gezocht. In sommige wijken is gebruik gemaakt van dit bestrijdingsmiddel en in andere wijken door middel van het schoonmaken met stoom waardoor het onkruid afsterft. In Vrederust werd laatstgenoemde methode toegepast, waarbij Sander Dekker de machine bediende.
De foto is gemaakt door Jan van Hooidonk; bedankt!

Het probleem met het omstreden bestrijdingsmiddel is, dat het helemaal niet zo ongevaarlijk zou zijn, zoals de gemeente beweert.
Een groot aantal onderzoeken wijst er namelijk op dat Roundup en glyfosaat – in hoeveelheden lager dan de aanbevolen hoeveelheid – giftig en dodelijk zijn voor menselijke cellen, ze de werking van hormonen verstoren en effecten hebben op het DNA. Ook zijn er aanwijzingen dat het bestrijdingsmiddel Roundup leidt tot sterfte van vissen, kikkers en andere amfibieën.

Ondanks de beweringen van de fabrikant dat glyfosaat snel wordt afgebroken en niet in het grond- en oppervlaktewater terecht komt, blijkt dat het gif zich sterk hecht aan bodemdeeltjes en diep in de bodem door kan dringen. Ook verspreidt glyfosaat zich snel in de natuur en wordt slecht afgebroken, zelfs in zuiveringsinstallaties! (De kosten vallen dus op langere termijn veel hoger uit!)

Maakt u zich (net als ik, zoals ik in april ook al schreef) zorgen over het gebruik van dit bestrijdingsmiddel?
Op deze website (klik) kunt u uw handtekening plaatsen tegen het gebruik hiervan. Doen!

Kunt u niet gebruik maken van een computer en woont u in Escamp, dan kunt u ook op het kantoor van Wijkberaad Vrederust, Ambachtsgaarde 98 tijdens de openingstijden (maandag t/m vrijdag van 9.30 – 12.00 uur, behalve komende maandag) een handtekening plaatsen.
Aan de balie liggen formulieren van het Haags Milieucentrum klaar waar u tegen het gebruik van dit bestrijdingsmidel kunt tekenen.Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.