Gezondheid,  Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Zes kilometer wandelen met zes liter water op je rug

 

 

In Nederland is het heel vanzelfsprekend, dat je de kraan open doet en er schoon en veilig water uit komt.

In veel (ontwikkelings)landen is dat heel anders.

Veel ziekten, maar liefst 80% worden veroorzaakt door vervuild water en slechte hygiëne.

Veel kinderen (en volwassenen) moeten vaak kilometers lopen om waterbronnen te bereiken voor hun dagelijkse behoefte en dat ook weer op kun hoofd of rug mee terugsjouwen naar hun woning.

Simavi organiseerde op 25 maart een evenement om kinderen bewust te maken wat dit inhoudt.

Duizenden Nederlandse leerlingen uit groep 7 en 8 liepen tijdens dit evenement ‘Wandelen voor Water’ door 6 kilometer te lopen met water (in rugtassen) op hun rug verspreid over acht wandelroutes in Nederland. Zo hoopten 76 scholen (3.604 leerlingen) samen met Simavi een groot geldbedrag op te halen voor een waterproject in Kenia.

 

 

In Den Haag wandelden in totaal 310 leerlingen mee, georganiseerd door Simavi in samenwerking met het Museon en Duinwaterbedrijf, van Lycée Vincent van Gogh, Nutshage, Montessorischool Houtwijk, De Klipper (Berkel & Rodenrijs), Nutsbasisschool Woonstede en Islamitische Basisschool Al Qoeba.

Toen ik in de bus stapte om naar het Museon te gaan, stapte heel toevallig net de Nutsbasisschool Woonstede in!

 

 

 

 

 

 

 

Het startschot werd om 9:15 uur gegeven worden bij het Museon, waar een trommelaar (James Owie van de Stichting Africa Life) hun binnen opwachtte. 

Alle klassen hadden een eigen versierde eend gemaakt. De klas met de mooist versierde eend krijgt een speciale “VIP” behandeling bij de watertoren van DZH.


Natuurlijk waren ook vertegenwoordigers van Simavi, Duiwaterleiding en Museon aanwezig de kinderen (en begeleiders) te informeren naar de gang van zeken van deze dag.

 

  

 

 

 

Een stukje uit het persbericht van dit evenement:

“Wandelen voor Water, een initiatief van Aqua for All, wil Nederlandse scholieren bewust maken van het belang van schoon drinkwater voor iedereen. Zij verzorgen daarom rondom het evenement ook gastlessen op de scholen over water in Nederland en water in ontwikkelingslanden. De kinderen leveren een concrete bijdrage door zich per gelopen kilometer te laten sponsoren. De landelijke aftrap vindt plaats in Enkhuizen. Naast Enkhuizen en Den Haag wordt er ook in andere delen van Nederland gelopen: Castricum, Heemskerk, Overveen, Hoofddorp, Assen en Dordrecht. Op de wandellocatie in Den Haag werkt Simavi samen met Duinwaterbedrijf Zuid-Holland en het Museon (startpunt).
Waar lopen ze voor?
Dit jaar lopen de leerlingen en hun leerkrachten voor een driejarig water- en sanitatieproject in het westen van Kenia. Het project wordt uitgevoerd in 55 dorpen en op 10 scholen in de districten Nandi North en Bungoma. Doel van het project is onder andere de constructie van 10 watertanks, 40 latrines en 10 wasruimten op de scholen en het beschermen van 45 natuurlijke bronnen in de verschillende dorpen. Met dit project helpt Simavi maar liefst 34.500 mensen in Kenia aan schoon drinkwater en wc’s, waaronder 13.500 kinderen.”
 
 

 

Meer foto’s? Klik hier

 

Please follow and like us:

4 reacties

  • Barry

    Waarom moeten dit soort acties altijd over de ruggen van kinderen gedaan worden? Wat worden die kinderen er nu slimmer van door met 6 liter water op je rug 6km te gaan wandelen. Ik zie ook totaal niet in wat het die mensen in het buitenland zou moeten helpen. Voor dat dat beetje geld wat ze ophalen daar in het buitenland is is het al op aan de medewerkers die er betaald van moeten worden.

    Ik zie landen zoals arm afrika en zo echt als een bodemloze put. Je kan er geld in blijven pompen wat je wil maar het zou er toch nooit beter op worden, heel jammer maar waar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.