Politiek,  Wijknieuws

Zes bibliotheken moeten sluiten

Wat een geweldig plan van D66 wethouder Van Engelshoven!
Grote bibliotheken op centrale plaatsen, voor iedereen bereikbaar.
Natuurlijk, neem ik aan, dan een ruimere sortering.
Natuurlijk moeten er wel een aantal kleinere sluiten, maar kwaliteit is toch belangrijker dan kwantiteit?
Dat mensen uit bepaalde wijken de onveilige bibliotheken dan alleen nog maar met hun ouders kunnen bereiken; ach, geen haan die daar naar kraait! Toch?
En overleg met de Haagse gemeenteraad is voor een dergelijk slim plan niet noodzakelijk; dat kan je gewoon doorvoeren. Tenslotte zijn bezuinigingen echt noodzakelijk in deze tijden en het zal ergens vandaan moeten komen.
Dat het ten koste gaat van de krachtwijken maakt niet uit.


Het prachtige nieuwe stadsdeelkantoor staat al bijna gereed; daar komt de nieuwe bibliotheek voor Escamp.
Die voor de regio Bouwlust wordt daarin ondergebracht.
De huidige bibliotheek Bouwlust is goed bereikbaar en redelijk veilig om ook als jonger kind, zonder ouders, erheen te gaan, wat ook gebeurt!
Bouwlust en Vrederust zijn wijken die veel verschillende nationaliteiten herbergen.
Wekelijks gaan de kinderen van de basisscholen met de meesters en juffen onder begeleiding naar de bibliotheek om ze te stimuleren te lezen. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen.
Integratie wordt dus gestimuleerd. Zeker voor de nieuwkomers een uitkomst! Spelenderwijs maken ze de taal eigen waardoor taalachterstanden zo snel of goed mogelijk worden ingehaald.
Vaak zag ik er kinderen die nauwelijks Nederlands konden spreken (hun ouders waren de taal niet machtig) die in een mum van tijd moeiteloos alles konden volgen en (soms helaas zoals bij een artsenbezoek) als tolk voor hun ouders fungeerden.
Je begrijpt, mijn inleiding was cynisch bedoeld; bezuinigen, ik ben bang dat het echt noodzakelijk is, maar waarom op zaken, die op den duur naar mijn mening juist geld gaan kosten?
Scholing is de toekomst; wanneer kinderen achter lopen, zal er meer uitval voorkomen.
Een bibliotheek stimuleert fantasie, leesvaardigheid, voorkomt taalachterstand en zorgt er direct en indirect dus voor, dat kinderen een gedegen opleiding zullen volgen. Hun dit ontnemen kost de gemeente in de toekomst geld.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.