Gezondheid,  Stadsnieuws

Wubbo Ockels plaatst eerste miniatuur AED in Madurodam

 

 

Vandaag, dinsdag 18 augustus, plaatsten Wubbo Ockels (op de foto in het midden), Marc Tijhuis (op de foto rechts, manager Nederlandse Hartstichting) en Friso Wesseling (burgemeester Madurodam, op de foto staand) de eerste miniatuur Automatische Externe Defibrillator (AED) in Madurodam.

In totaal komen in Madurodam 10 mini-AED’s te hangen, met name in de woonwijken.

 

Een paar jaar geleden was er al contact geweest tussen de Nederlandse Hartstichting en Madurodam voor het plaatsen van deze “mini-hartdefibrilators”.

Gekozen is voor de woonwijken in deze ministad, omdat juist in de thuissituatie 70 tot 80% van de hartstilstanden plaats vindt.

 

Ik vond het geweldig dat juist Wubbo Ockels een mini-AED plaatste, omdat hij vier jaar geleden in de kantine van de TU Delft werd getroffen door een hartstilstand. Omstanders redden zijn leven door direct 112 te bellen en te reanimeren.

Hij vertelde dat hij er trots op was om als eerste Nederlandse ruimtevaarder de eer had om deze mini-AED te mogen plaatsen.

 

Het mooie van een AED is dat zodra iemand een hartstilstand heeft, de AED vertelt wat er moet gebeuren, zo zei iemand van de Hartstichting mij. Tijdens het “handmatig” reanimeren kan dit apparaat worden aangezet en kunnen de voorbereidingen worden getroffen (zoals het plakken van de plakkers op iemands borst). Daarna zegt het apparaat wat je moet doen; zelf denken of weten welke volgorde/wat te doen is dus niet nodig.

 

Uit het persbericht:

“Met deze actie vestigt de Nederlandse Hartstichting de aandacht op Nederland in ‘t klein als 6 minuten zone” zegt Hans Stam, directeur van de Hartstichting. Om van Nederland een dekkende 6 minuten zone te maken zijn 29.000 AED’s nodig, 100.000 burgerhulpverleners en een reanimatieoproepsysteem via de meldkamers van de ambulancezorg Nederland.

In een 6 minuten zone is de overlevingskans groot, omdat omstanders (burgerhulpverleners) bij een hartstilstand binnen 6 minuten 112 bellen, reanimeren en de AED toepassen. Elk jaar worden 15.000 à 16.000 Nederlanders getroffen door een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat in Nederland zo’n 300 6 minuten zones zijn. Uiteraard is ook het bedrijf Madurodam een 6 minuten zone.

 

 

Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.