Politiek

Wim Pijl en het ontslag weigerambtenaren

Op Nu.nl lees ik het bericht dat gemeenten zelf met een oplosing moeten komen, als zij weigerambtenaren in dienst hebben.
Zomaar ontslaan was lastig; Spies benadrukte indertijd al dat de Raad van State grote bedenkingen heeft of het verbieden juridisch houdbaar is, gezien de vrijheid van godsdienst.
Laat ik nu net vandaag Wim Pijl vandaag ontmoeten?


Nog steeds een zeer actieve en vitale man, ondanks zijn toch al wat hogere leeftijd.
Hij oefent veel nevendiensten uit. Stilzitten is niets voor hem zoals hij zegt.
Op mijn vraag hoe het nu zit met zijn werk als bijzonder ambtenaar, zag je zijn ogen even fonkelen.
Ja, hij was door de gemeente ontslagen, nadat hij in 2000 door Deetman als huwelijksambtenaar was aangesteld. In verband met die nieuwe regels mocht hij (na vragen van Groen Links aan Karsten Klein) in 2011 geen meer mensen in de echt verbinden. Boos is hij nog steeds om zijn ontslag. Tenslotte is er geen enkel homopaar die hem vroeg. Er is en was tenslotte keuze genoeg en iedereen kent zijn standpunt.
Hij is in bezwaar en beroep gegaan, maar beide rechtszaken heeft hij verloren. Hij voelt zich nu zelf zwaar gediscrimineerd, omdat hij als gelovige gewetensbezwaren heeft.
Hij heeft dus hoger beroep aangetekend. Wanneer dit voor zal komen is onbekend; er zullen nog zeker enkele weken overheen gaan voor de zaak wordt behandeld.Please follow and like us:

4 reacties

 • Hans

  Moet ineens denken aan vanmiddag. Ging pasfoto’s maken. Bril moest af. Oren moesten zichtbaar zijn en ook wenkbrauwen. Lachen verboden. dat wil zeggen. Lippen op elkaar. Zie ik allemaal foto’s hangen wat wel mocht. Hooddoekje dat oren bedekt en stuk voorhoofd? Toegestaan. Ik zei een sikh met een enorme snor en baard en tulband. Toegestaan. De man (jaja, allochtoon) liet me een afgekeurde foto zien van een meisje dat een stukje lok had over haar rechter wenkbrouw. Afgekeurd! Dit is dieskrimaatsie, zeide de allochtone man politiek-correct. Tja, wat het is weet ik zo gauw niet, maar het is wel heel RAAR! En zonde van die 7,50 euro voor dat meiske.

 • Tertius

  Ik blijf het lastige materie vinden… Enerzijds ben je in dienst van een “organisatie” waarin vanaf moment één duidelijk wordt gemaakt dat kerk en staat gescheiden zijn en heb je je dus aan de regels van die “organisatie” te houden. Anderzijds staat in de grondwet artikel 1, dat iedereen vrij is om zijn/haar godsdienst te belijden. En daarin niet gediscrimineerd mag worden. Alleen staat wel in hetzelfde artikel dat dat eveneens geldt voor mensen met een seksuele voorkeur.

  En hoe ga je daar uiteindelijk mee om??

 • Hans

  Vreemd dat de kardinaal niet met z’n mijter op de pasfoto mag, maar de Sikh en een moslima wel met hoofddoek cq hoofddoekke. Kan iemand mij dit nu uitleggen?

 • Geertje

  Persoonlijk blijf ik erbij, dat discriminatie op grond van seksuele geaardheid niet kan en mag.
  Maar….
  vroeger waren de regels anders.
  Gemeenten, en dus ook ambtenaren, mochten op grond van hun overtuigingen w3eigeren. Hetzelfde gold, dat werknemers op grond van hun overtuiging vroeger mochten weigeren op zondag te werken.
  Ik vind, dat er voor de mensen die in deze periode zijn aangesteld een overgangsregeling zou moeten gelden.
  Iedereen kan tegenwoordig een ambtenaar kiezen, er zijn voldoende buitengewone ambtenaren.
  Een homopaar zal echt geen weigerambtenaar uitkiezen! (Al heeft Wim Pijl zelfs hun een keer getrouwd omdat hij dit niet wist…).
  Naar mijn mening, maar dat is dus puur persoonlijk, vind ik het ontslag discutabel.
  Ik vind wel, dat niemand nu meer aangenomen mag worden die dit weigert. En wie wel is aangenomen en alsnog weigert, mag van mij zo ontslag krijgen; het past niet meer in deze tijd.

  Voor wat betreft de hoofddoekjes en dergelijke; Hans, ik weet het niet…
  Misschien omdat de Kardinaal ook zonder mijter rondloopt en niet uit overtuiging deze draagt?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.