Kunst/Cultuur,  Mens/Maatschappij,  Politiek

Walking 2gether tijdens Shoot Me Film Festival
Op de stranden van Curaçao vond beeldend kunstenares Frouwkje Smit 752 enkele schoenen en slippers. Zij bond ze als 376 nieuwe paren bij elkaar; deze nieuwe verbondenheid symboliseert de verbinding tussen de verschillende culturen die tijdens de 376 jaar van Nederlandse aanwezigheid zijn “aangespoeld” op Curaçao.

Op 10 oktober legde zij ze neer rond de Hofvijver, waar ze wel heel opvallend waren voor het wandelend publiek onder de toepasselijke naam “Walking 2gether… Into The Future“.Het ontlokte veel (soms zelfs heftige) reacties en discussies naar de organisatoren van het Shoot Me Film Festival toe die overal langs de schoenen stonden om mensen te woord te staan en uitlegden waar deze voor stonden.
Een aantal mensen wisten zelfs niet dat 10 oktober een speciale dag was in de Nederlandse geschiedenis. De Nederlandse Antillen bestaan vanaf vandaag namelijk niet meer; Curaçao en Sint Maarten krijgen een status aparte binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland.
Met deze kunstuiting wil Frouwkje Smit aangeven dat het belangrijk is, ondanks de verschillen, een nieuwe vorm van verbondenheid, een nieuwe weg in een nieuw tijdperk te creëren.

Zij vertelde ook, dat het wel heel typisch was, dat de meeste Nederlanders eigenlijk niets wisten van de Nederlandse Antillen, terwijl de mensen op de Antillen eigenlijk van alles op de hoogte waren van Nederland!
Maar ook zei zij, dat men de verbondenheid en verschillen ook op “Nederlands niveau” kon uitleggen; hoe verschillend we zelf zijn, dat het belangrijk is dat we ondanks onze verschillen (ook in politiek opzicht tegenwoordig!) ons met elkaar verbonden blijven voelen.

Kijk hieronder naar een interview met Frouwkje Smit:

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.