Overweging

Vrijheid, een blog over vrijheid in beperking

Vrijheid
75 jaar Vrijheid. De vlaggen. Hoe contrasterend met de poster ernaast.

Vandaag is het 5 mei. Bevrijdingsdag. Een dag die ik elk jaar vier omdat ik vind dat we onze vrijheid moeten vieren.
Maar ook, omdat we deze moeten koesteren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. We moeten erop letten, dat we deze niet als zand tussen onze vingers laten wegglippen.

We hebben in Nederland zo veel geluk. We mogen zeggen, schrijven en doen wat we willen. We zullen niet vervolgd worden als we onze mening uiten. Natuurlijk hoor je rekening te houden met de mening van een ander, maar je zal niet in de gevangenis komen, als je het niet eens bent met de regering.

Vrijheid
Alsof er geen beperkingen zijn op de Leyweg. Vanmiddag.

Nogmaals, vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Iedereen heeft de verplichting -vind ik- ervoor zorg te dragen, dat ook onze kinderen in een vrij land mogen opgroeien.
Door de corona crisis zijn we zeker beperkt in ons gaan en staan. De 1.50 meter samenleving is erg wennen. Ook is het heel erg wennen, dat we zo veel thuis moeten blijven. We niet meer kunnen uitgaan, op een terrasje kunnen zitten. En, wat ik denk ik het ergst vind, niet meer naar dierbaren in een verpleeghuis mogen gaan.

Echter, dit zijn beperkingen die tijdelijk zullen zijn. Hoop ik.
Als er een vaccin of geneesmiddel is gevonden tegen het coronavirus zullen we langzamerhand weer grotendeels ons oude ritme kunnen aannemen.
Ik hou er zelf rekening mee, dat dat zeker nog een jaar zal duren. Dat jaar zullen we dus nog moeten leven met beperkingen. Helaas…

Vrijheid
Unlock now: krijttekeningen op de Leyweg. Niet iedereen is het eens met de Intelligente Lock Down.
Door Coronacrisis onze vrijheid in gevaar?

Het kabinet heeft gekozen voor noodverordeningen inzake de coronacrisis. Daar zou het mee moeten stoppen.
Dit paste prima in het begin, maar inmiddels duurt de crisis dermate lang, dat het mijns inziens niet meer te verantwoorden valt.
De democratie wordt namelijk wel degelijk buiten spel gezet. Het uitroepen van de noodtoestand, die zeker eerst terecht was, zou nu moeten wijken voor wettelijke maatregelen. Natuurlijk tijdelijke. Deze maatregelen kunnen dan namelijk democratisch worden bepaald.
Dat geldt natuurlijk ook voor de regionale noodverordeningen!

Belangrijk is, dat een regering transparant werkt.
Of liever gezegd, dat te herleiden valt, hoe gekomen is tot wetgeving en hoe beslissingen tot stand zijn gekomen.
Ik citeer:
De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zorgt ervoor dat u inzage hebt in het handelen van de overheid. En dat u kunt deelnemen aan de democratie en overheidsbesluitvorming. Overheidsinformatie is altijd openbaar. Behalve als de Wob of andere wetgeving bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is voor openbaarmaking.

In deze tijd dus een heel belangrijk instrument, aangezien de overheid door de noodverordeningen zo maar kunnen beslissen wat hun goed dunkt. Echter, het kabinet maakt voorlopig (in elk geval tot 1 juni) geen documenten openbaar over de coronacrisis, hoewel journalisten daar wel om vragen. Mijns inziens belachelijk.
Zeker in deze tijd hebben journalisten stukken nodig, om te zien waarom precies beslissingen zijn genomen.
De reden is, dat Minister Hugo de Jonge vindt, dat het reageren op Wob-verzoeken over corona nu voor een ‘onredelijke extra belasting’ van ambtenaren zorgt.

Ik hoop dat de politiek snel juiste beslissingen in deze neemt. Want ik vind, dat we in een fijn, vrij en veilig land leven. En dat moet zo blijven.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.