Boeken,  Politiek,  Stadsnieuws,  Wijknieuws

Voorleesactie tegen sluiting Wijkbibliotheken bij Raadsvergadering

Een bericht van Harry Zevenbergen, wat ik graag plaats, omdat ook ik me ernstige zorgen maak om de gevolgen voor ook onze bibliotheek (Bouwlust). Vele basisscholen uit de wijk lopen er wekelijks naar toe. Als ze nar de Leyweg moeten vrees ik dat dat niet meer mogelijk is; zeker niet voor de allerjongsten!
Bij lees verder het bericht en oproep van Harry:


Het College van B en W heeft het plan om per 1 januari 2013 6 wijkbibliotheken te sluiten. Zie hier argumentatie van het College van B en W en om welke bibliotheken het gaat.
Donderdag 30 juni neemt de gemeenteraad een besluit over dit voorstel.
De reden dat juist deze vestigingen moeten sluiten is dat het gaat om kleinere bibliotheken met minder openingsuren en de minste leden. Het college gaat hier voorbij aan het feit dat deze misschien wat kleinere bibliotheken met minder leden wel degelijk een belangrijke rol in de wijk vertolken.

Uit eigen ervaring weet ik dat van de ´kleine´ bibliotheek in Schilderswijk bijv. zeer intensief gebruik gemaakt wordt door kinderen uit de buurt en juist ook voor deze groep is het belangrijk dat ze in aanraking komen met wat de bibliotheek te bieden heeft. Het is bovendien een groep die wel zelfstandig naar de wijkbibliotheek mag, maar vaak niet naar de Centrale Bibliotheek of die van Transvaalkwartier. Ditzelfde kan ook gezegd worden van de wijkbibliotheken in Escamp. Daar komt weliswaar één grote nieuwe bibliotheek op de Leyweg in het nieuwe stadsdeelkantoor. Maar het stadsdeel Escamp is qua grootte te vergelijken met Zoetermeer. Deze stad heeft een grote bibliotheek en drie wijkbibliotheken. Daar denkt men er niet over om deze wijkbibliotheken te sluiten, eerder om te investeren in het uitbouwen van deze vestigingen en te zorgen dat ze een nog beter bereik krijgen.

Voorleesactie
Bij de raadsvergadering is er de mogelijkheid om in te spreken. Ik wil zoveel mogelijk mensen oproepen om dat ook daadwerkelijk te doen. En dan bedoel ik echt zoveel mogelijk. Je kan een betoog houden voor het behoud van deze bibliotheken. Maar het lijkt me mooi om vooral te laten zien waar de bibliotheken voor staan: Boeken. De liefde voor verhalen, gedichten en informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Kies een aansprekend/toepasselijk fragment of gedicht en lees dat voor.

Hoe kan je meedoen
Meld je aan voor de inspreekronde voorafgaande aan de raadsbesprekingen. Het inspreken vindt plaats tussen 4 en ±5 uur. Naast de bibliotheken zijn er nog een paar punten waar
veel insprekers voor worden verwacht. De kans bestaat dat de spreektijd wordt ingekort tot 1 minuut, dus hou daar rekening mee. De microfoon wordt bij overschrijding van de tijd gewoon uitgezet.
De bespreking van de voorgenomen sluiting van de bibliotheken door de raad vindt na de etenspauze (7-8 uur) plaats. Hoe laat precies hangt af van hoe snel de punten daarvoor worden afgehandeld. Los van deze actie zal stadshistoricus Wim Willems ook inspreken over dit punt.

De agenda van de raad en de stukken vind je hier (klik).

Aanmelden voor inspreken kan tot vier uur van tevoren via de Griffie:(070) 353 31 31 Hierbij wil ik ook vragen of je aan mij doorgeeft als je je hebt aangemeld om in te spreken. Zodat ik een overzicht heb van hoeveel mensen ongeveer gaan inspreken. Dat kan door middel van een mail naar: harryzevenbergen@ziggo.nlPlease follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.