Koningshuis,  Stadsnieuws

Veteranendag 2021 weer sober gevierd

Veteranendag 2021
Twee veteranen op weg naar het Malieveld tijdens Veteranendag 2021

Veteranendag 2021.
Voor mij een dag waar ik elk jaar graag aandacht aan besteed.
We horen de mensen te eren, die gestreden hebben voor onze vrijheid. Maar ook voor ándermans vrijheid en vrede.
Dus als het mogelijk is, probeer ik wat beelden “mee te nemen”.

Hofvijver
Vlaggen bij de Hofvijver tijdens veteranendag

Veteranendag 2021Helaas werd ook dit jaar Veteranendag 2021 sober gevierd. Ondanks de versoepelingen.
Erg jammer, want ik had de veteranen meer gegund dan alleen een programma op televisie (en natuurlijk wel alle waardering die door menigeen wordt uitgesproken!).

Toch besloot ik naar het centrum te fietsen, want ik wilde wel een paar beelden van het Malieveld maken.
Ik wist dat ik er niet op mocht, want het was alleen voor genodigden, maar ook van een afstand zijn het unieke beelden vind ik. Tenslotte zie je dit waarschijnlijk niet nog een keer.

Links zie je een foto van Veteranendag 2011. Een persoon die grote indruk op me maakte. De man die erop staat is Paul Moerman, de langstlevende Nederlandse veteraan uit de WOII die vorig jaar december is overleden.
Om zijn nek draagt hij een origineel ‘In Memoriam” bord ter ere van de gevallen kameraden Regiment Grenadiers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Terug naar de Veteranendag dit jaar.
Langs de Hofvijver wapperden de vlaggen ter ere van deze speciale dag.
Maar niet alleen daar. Ook bij “gewone” huizen zag ik de speciale Veteranenvlag wapperen. Geweldig!
Na een foto wilde ik naar het Malieveld gaan.
Ik ben er niet gekomen…

Veteranendag 2021
Veteraan met familie die aanwezig was bij de viering in de Koninklijke Schouwburg

Bij de Koninklijke Schouwburg kon ik er niet meer langs. Ik was precies op het tijdstip aangekomen, dat viering was afgelopen en Koning Willem-Alexander de schouwburg verliet. Nee, dat was niet de planning…
Wel kon ik zo foto’s van Veteranen maken. Op de eerste foto mensen die volgende week in de uitzending op MAX tv zullen komen: op het Malieveld worden ze namelijk geïnterviewd.
Op de foto hierboven een veteraan met familie, die aanwezig was in de Schouwburg.

Veteranendag 2021
Koning Willem-Alexander, burgemeester Van Zanen en Jaap Smit (voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag en commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland)

Vaag zie je hierboven (een zoomlens had ik vanzelfsprekend niet bij me) een foto van de Koning die de Koninklijke Schouwburg verlaat.
Het Malieveld heb ik niet weten te bereiken: een crisis telefoontje (wat achteraf gelukkig niets ernstigs bleek) zorgde ervoor, dat ik met spoed weg moest.

Kijk hier op Omroep West naar een link van de volledige uitzending van Veteranendag in de Koninklijke Schouwburg.
En natuurlijk op Nederlandse Veteranendag hier voor alle achtergrond informatie.

Uit het Persbericht:
Op zaterdag 26 juni 2021 vindt de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag plaats. Het Nationaal Comité Veteranendag eert op deze dag alle veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. In een aangepast programma in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag delen vier veteranen hun bijzondere verhalen. Stef Bos componeerde een speciaal lied voor veteranen en zingt dit op de dag zelf onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Zij begeleiden ook Claudia de Breij en Snelle tijdens hun optreden. Bij de viering zijn onder andere demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld, Vera Bergkamp (voorzitter van de Tweede Kamer) en generaal Onno Eichelsheim (Commandant der Strijdkrachten) aanwezig. Op het Malieveld wordt aan het eind van de middag het MAX-programma ‘Ode aan onze Veteranen’ opgenomen. Een nieuw programma, gebaseerd op de muziekkeuze van vier veteranen, waarin de 3JS, Marcel Veenendaal, Trijntje Oosterhuis, Elske DeWall en Yosina Roemajauw de veteranen toezingen onder begeleiding van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

 Nederland telt ruim 100.000 veteranen. Zij staan centraal in de openingsceremonie in de Koninklijke Schouwburg. Vier veteranen vertellen hun persoonlijke verhaal. Latoya Hallatu werd naar Afghanistan en Mali uitgezonden. Zij maakte in Afghanistan een raketaanval mee. Kees Brokke werd als 18-jarige jongen opgeroepen om te dienen in Nederlands-Indië. Hij voorkwam een aanslag op een trein. Luuk Elshout draaide twee missies, in Irak en Afghanistan. Tijdens een patrouille in Afghanistan reed hij op een bermbom en raakte gewond. Peter Bercx werd in zijn 23 jaar bij Defensie vier keer uitgezonden en verliet het leger met zware psychische klachten. Nu zet hij zich in voor andere veteranen en kameraden in nood.  

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.