Natuur/milieu,  Wijknieuws

Versterking ecologische zone Erasmusweg

werkzaamheden Erasmuszone

Als je nu fietst op de Erasmusweg tussen de Loevesteinlaan en het Erasmusplein in Moerwijk, merk je, dat het fietspad volledig is afgesloten; via de weg op de Melis Stokelaan wordt je als voetganger en fietser omgeleid.

Dit is niet voor niets; de groene zone langs het water van de Erasmuszone wordt op dit moment versterkt als ecologische zone (zie hier voor het persbericht van de gemeente).

 

Misschien zie ik het een beetje dubbel.

Aan de ene kant wordt de ecologische zone aangetast door de geplande bouw om de verbinding te maken tussen Den Haag Zuidwest en Wateringse Veld en om de Leyweg “op te pimpen”. Hiervoor moeten veel volkstuintjes plaatsmaken voor die nieuwbouw (tuintjes die van grote waarde zijn; zowel op sociaal gebied maar ook ten aanzien van het “groen” wat hier steeds meer verdwijnt).

Ook zal mijns inziens de milieuvervuiling toenemen, doordat de Erasmusweg nog intensiever gebruikt zal worden.

De woningen die gepland zijn op dit gebied zijn wel duurzaam; dat houdt in dat ze het milieu nauwelijks zullen belasten (mede omdat ze onder andere hun eigen energie zullen genereren en de manier van bouw).

Gelukkig is een bredere strook groen als ecologische zone dan in de eerste plannen toegezegd door wethouder Norder.

Ook zullen de volkstuinen die overblijven toegankelijk voor iedereen; het zullen een soort stadsparken worden (al vraag ik me af, of elke volkstuinder hier echt gelukkig mee is; als je met veel moeite een tuin mooi probeert te houden, ben je niet blij als kinderen je prachtige bloempjes plukt omdat zij niet beter weten…..)

Aan de andere kant wordt de ecologische zone nu behoorlijk versterkt door deze nieuwe inrichting tussen de Loevesteinlaan en Erasmusplein.

 

De werkzaamheden zullen plaatsvinden tot het voorjaar van 2009.

Het fietspad zal terugkomen, maar het voetpad verdwijnt; het wordt verplaatst van de noordzijde van het water naar de kant van de trambaan (zuidzijde). 

Hier komt dan ook ruimte voor wandelen, zitten, vissen, uitlaten van honden en aanlegmogelijkheden van kano’s aan de steigers. Ook is vanaf hier goed te zien hoe de nieuwe natuur aan de andere kant van het water zich ontwikkelt.

 

ponton met grijpmachine in water 

 

Veel bomen, maar liefst 58, zullen verdwijnen voor de vorming van deze zone; in het voorjaar zullen er 30 worden teruggeplaatst.

Triest gezicht eigenlijk, als je ziet hoe vanaf een ponton in het water een grote grijpmachine gezonde bomen weghaalt.

 

Langs de kant van het water, direct langs de damwanden van het water, worden nu grote delen afgegraven, waar zich een soort moeras moet gaan ontwikkelen (zie hiervoor ook de bovenste foto). Ideaal voor kikkers en salamanders! Al zijn er damwanden; plantgroei, zoals rietoevers, die hier overheen zal groeien, zal ervoor zorgen dat deze amfibieën niet gehinderd worden als ze zich van water- naar landfase ontwikkelen.

Eerlijk gezegd ben ik erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat en moet bekennen, dat ik hier erg blij mee ben

Al kan ik er dan niet meer wandelen; een stuk beloofde ecologie lijkt in eerste instantie door de gemeente gewaarborgd.

 

 

Please follow and like us:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.