Natuur/milieu

Verband om de bomen heen: waarom gebeurt dat?

verbandVerband om bomen heen?
Op diverse plekken in Den Haag kom ik bomen tegen met “verband” om de stam heen.
Geen echt verband natuurlijk, maar een jute strook.
De foto’s in deze blog zijn gemaakt met mijn mobiel, toen we over de Melis Stokelaan reden. En natuurlijk oud, want de Erasmusweg was nog gesloten wat me alle tijd gaf door de drukte even snel een kiekje te maken (nee, ik rijd geen auto voor iemand zich daar druk om maakt).

 

Maar rij je over de Lozerlaan, kan je ook bomen aantreffen waarvan de stam ingepakt is met een jute zwachtel.
Waarom werd dat gedaan vroeg ik me af.
De bomen op de Melis Stokelaan waren net geplant: was dat misschien de reden?
Maar gold dat ook voor de bomen aan de Lozerlaan?
Ik kon het me niet meer herinneren.

 

 

verbandIk besloot te gaan googelen.
Op de foto’s zie je duidelijk de windsels zitten.
Het was een kwestie van de juiste zoektermen vinden en het werd me duidelijk waarom de stammen werden ingepakt.
Ik quote van deze pagina (klik):

Met Jute worden verplante bomen waarbij de lichtintensiteit is veranderd door bijvoorbeeld rooien van naburige bomen of het slopen van een pand beschermd tegen uitdrogen, maar ook tegen zonnebrand.

Vooral Beuken en Linden kunnen verbrandingsverschijnselen vertonen wanneer ze plotseling zon op de stam krijgen. Dit kan na verplanten of intensieve kroonsnoei. Door het omwikkelen van de stam met jute wordt zonnebrandschade voorkomen. Jute breekt langzaam af, en geeft zo de bast de tijd om zich aan te passen aan de lichtintensiteit.

Maar ook bij verplanten wordt de boom door jute wikkels beschermd op hun nieuwe standplaats door de gewijzigde omstandigheden.

Leuk te weten!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.