Mens/Maatschappij

Veel mediabelangstelling voor proces Taylor bij getuigenis Campbell
Vanmorgen zou bij het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) in Leidschendam het Britse supermodel Naomi Campbell getuigen tegen de van oorlogsmisdaden verdachte ex-president van Liberia, Charles Taylor (kijk voor meer informatie en achtergronden hier).Op tijd vertrok ik van huis, maar helaas, door de regen slipte en en maakte een val.
Aangekomen bij de plaats stalde ik mijn snorfiets waar toegestaan door bewakers, maar eenmaal op slot werd mij verzocht door de politie hem elders neer te zetten.
Net toen ik weer aan kwam lopen, zag ik de twee geblindeerde wagens langs me rijden, waar Campbell in zat; helaas. Geen foto daarvan dus helaas (maar wel gezien).

Veel media en perswagens met directe straalverbinding stonden op het hele terrein uit binnen- en buitenland te wachten om een glimp van haar zelf op te vangen, wat niet lukte, omdat zij in een geblindeerde wagen aankwam.
Het was wel te verwachten, omdat al van tevoren was aangegeven, dat zij niet gefotografeerd mocht worden.

Vóór 8 uur al moest de geaccrediteerde pers zich melden om toegang tot het SCSL te krijgen.

Campbell verklaarde aldaar onder ede, dat zij indertijd inderdaad na een diner met president Mandela diamanten had gekregen, maar niet wist van wie deze afkomstig waren.
Deze “bloeddiamanten” speelden een belangrijke rol in de gruwelijke oorlogen in West-Afrika in de jaren ’90; de voormalig dictator zou zijn terreur in buurland Sierra Leone hebben bekostigd met behulp deze stenen. Echter, Taylor heeft onder ede gezegd dat hij nooit iets met de bloeddiamanten te maken had. Met Campbells verhaal willen de aanklagers aantonen dat Taylor loog tijdens de verhoren.
Campbell zei vandaag meerdere malen dat zij nog nooit van Liberia had gehoord, voordat zij Taylor ontmoette. Later las zij op het internet dat Taylor duizenden mensenlevens op zijn geweten zou hebben.
”Daarom wilde ik hier niets mee te maken hebben”, aldus Campbell, die tegen haar wil is gedagvaard als getuige.

Ik vraag me af, of ook de angst voor haar eigen leven en haar familie hierin een rol spelen Maar ook de diamanten zelf. Zij zou deze namelijk aan een goed doel hebben geschonken (het NMCF, het kinderfonds van Mandela). Griffiths (de advocaat van Taylor) liet een brief zien van het NMCF waarin staat dat het fonds nooit diamanten van Campbell of wie dan ook heeft gekregen.

Please follow and like us:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.