Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Urban Farmers De Schilde geopend

Urban Farmers
Rauwe sla eten die is geteeld in de kas van De Schilde

Urban Farmers, een slim en prestigieus plan om groenten, fruit en zelfs vis commercieel te telen midden in de stad.
In De Schilde, aan de Televisistraat, gebeurt dit. Afgelopen vrijdag, 20 mei, was de officiële opening, ’s avonds voor de omwonenden. Vanaf 18.30 was iedereen welkom de “Grand Opening” van de tweede Urban Farmers in Europa (vandaar UF002) bij te wonen.
Natuurlijk was ook ik nieuwsgierig, dus samen met mijn man, die ook we de gigantische kassen op het dak van het oude Philipsgebouw en de viskwekerij wilde zien, zijn we richting het gebouw vertrokken.

Urban Farmers
informatie ruimten op de vierde etage

Van te voren moest je tickets bestellen (die overigens gratis waren als je ervoor koos geen rondleiding te nemen). Deze werden bij de ingang, waar veel bewaking stond, gecheckt door vriendelijke medewerkers. Ik kreeg (achteraf gelukkig) een wit persbandje.
We moesten naar de vierde verdieping, waar allemaal ruimtes waren ingericht met diverse informatie en kratten met groenten.
Om eerlijk te zeggen, erg interessant waren de meeste niet.

Urban Farmers
gelegenheid om wat te drinken en te kletsen tot je eindelijk naar de hogere etages mocht

Ook was er een bar, waar tegen belachelijk hoge prijzen diverse dranken werden verkocht. Om ronde tafels kon je gezellig praten, maar de verontwaardiging was bij velen groot. Want waar ging het de meesten om: de kassen en de visvijvers. De verdiepingen waren echter nog gesloten: pas om 19.30 (of later: slechte communicatie!) zouden deze open gaan. Meer bewakers hielden iedereen tegen, wat veelal leidde tot stevige discussies, zeker bij mensen die van heinde en verre waren gereisd om dit evenement te bezoeken. Iets fatsoenlijks te eten was er ook niet.
We zagen dan ook veel mensen zwaar teleurgesteld weer vertrekken.
Mijn man vond er ook weinig aan en om zo lang te wachten op de opening die pas rond 21.00 zou plaatsvinden was helemaal uitgesloten voor hem. Ook wij besloten dus naar huis te gaan. Ik zou met de snorfiets later weer die kant uit gaan, want de nieuwsgierigheid bleef.

Urban Farmers
de vissen in de bakken

Afijn: rond 20.00 uur was het nog steeds kalm.
Ik had het geluk met mijn witte bandje, dat ik de “vissen mocht bezoeken”.
Ik moet zeggen, dat ik onder de indruk was. In grote bakken werd Tilapia gekweekt, die aan 6 Haagse restaurants wordt geleverd.

Urban Farmers
veel informatie tijdens de rondleding

Volgens degene die de groep rondleidde, was de kwaliteit erg goed.
Het vuile water uit deze bakken werd in een andere bak geleid, waar het nitriet omgezet werd in nitraat als meststof voor de groente kassen.

Urban Farmers
tomaten in de kas

Deze laatste kassen mocht je niet betreden. Jammer!
Via het raam, kon ik een foto maken van onder andere de tomatenplanten die werden gekweekt.
De bedoeling van de Urban Farmers (de Schilde is UF002: de tweede UF in Europa) is om voedsel te leveren aan mensen in de directe omgeving: dit scheelt enorme kosten (en dus vervuiling) van vervoer: dus ook de druk op het milieu wordt verminderd. Het telen gaat ook duurzaam, dus een tweede winstpunt.
Over een paar maanden zullen er soort “Hello Fresh” boxen worden aangeboden aan de directe omgeving.

Urban Farmers
prachtig uitzicht rondom

Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht op Laak, Escamp en het Centrum. Schitterend te zien: zeker vanaf het terras. Je ziet er ook goed de constructie van de kassen: deze is vanzelfsprekend extra verstevigd, omdat de stalen behuizing hoog is bevestigd en zoals je weet: hoe hoger, hoe meer last van de wind.

Urban Farmers
prachtige staalconstructie van de kas

Omdat het ooit een Philipsgebouw was, hoefde er aan de constructie van het pand zelf niet veel te gebeuren, zeker gelet op de zware vissenbakken. Stevig was het al.
Het hele pand wil UF02 in gebruik gaan nemen voor de teelt van diverse zaken. Of dit zal lukken vraag ik me af gelet op de organisatie die ik tot nu toe zag, maar misschien ben ik te negatief. Tenslotte wordt het gestimuleerd door diverse fondsen en subsidies…..

Urban Farmes
Links Joris Wijsmuller, midden Roman Graus en rechts Marc Durno

De officiële opening, die ook slecht was gecommuniceerd (want niemand wist hoe laat, waar precies, of vertelde zelfs, dat de opening al had plaatsgevonden), was om 21.15 uur.
Mede oprichter van Urban Farmers Roman Graus, Marc Durno (algemeen directeur Urban Farmers Benelux) en wethouder Joris Wijsmuller hielden een korte toespraak.

Urban Farmers
de winnaar met een kratje sla en komkommers

Na de uitreiking van een krat sla aan een winnaar van een wedstrijd die was gehouden aan bezoekers van de facebooksite werden drie flessen champagne open getrokken.

Urban Famers
Serveren van de champagne

Deze werden willekeurig geserveerd aan een aantal mensen: de andere mochten gezellig doorkletsen en kregen niets.
Voor mij was de avond wel afgerond.
Zowel onder de indruk van wat ik had gezien, als teleurgesteld over de organisatie van deze avond: tenslotte was hij wel bedoeld voor de beoogde afzetmarkt ging ik naar huis.

Please follow and like us:

2 reacties

 • opa Water

  Walgelijk die Tilapia vissen in die kweekbakken , waar zijn we in godsnaam mee bezig en waar was de redactie van Haagsallerlei dan zo van onder de indruk ..?? Bah…Dit is geen blog meer maar een applaus machine voor de HSP of beter gezegd voor onze lieve heer Wijsmuller die stuitend kritiekloos door haagsallerlei op de wenken bedient ….

 • Gera Nieland

  Opa Water.
  Waar ik van onder de indruk was, waren de constructies, de kasconstructies en de duurzaamheid.
  Het kweken van vis in kweekbakken: nee, ik kan er biet blij van worden.
  Maar nog minder blij word ik van Tilapia uit andere landen, die zo vervuild is en waarbij de vissen zo’n krappe ruimte hebben, dat ik zelfs geen Tilapia meer koop. Feit is ook, de zeeën raken leeg. (Wat gaan we slecht met de aarde om…..).
  Er zal een alternatief moeten komen willen we een stukje vis op ons bord hebben. Persoonlijk kies ik er bijna nooit meer voor, gezien de vervuiling en overbevissing.
  En een applausmachine voor de HSP? Nee, politiek laat ik me absoluut niet uit alleen als ik ergens faliekant tegen ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.