Diversen

Unox Nieuwjaarsduik 2023

Unox Nieuwjaarsduik 2023
Unox Nieuwjaarsduik 2023

1 januari, gisteren, was natuurlijk de dag van de Unox Nieuwjaarsduik 2023.
Ook ik wilde hem dolgraag doen, maar helaas was de nacht van manlief slecht verlopen, dus ging ik alleen. Mijn spullen onbeheerd achterlaten wilde ik niet.
Dus zonder badpak en handdoek naar de boulevard van Scheveningen, waar het nog redelijk rustig was om een uur of half 11.
Hoewel, de rij wachtenden voor een kaartje was lang!

Unox Nieuwjaarsduik 2023
Bij de tag een selfie maken

Op het strand stonden oranje letters met de tag NJD en een Unox muts ernaast.
Mensen konden hier een selfie maken, wat ook veel werd gedaan.
Bij het podium speelde DJ’s muziek en werd gedanst. Mensen dansten hard mee op de swingende muziek om warm te worden of te blijven. De buitentemperatuur was sowieso prima: ruim 11 graden. Af en toe een felle zon, maar wel een harde wind. Af en toe zag je het zachte zand boven de harde ondergrond “dansen”. De zeetemperatuur was ook niet verkeerd: ongeveer 7 graden.

De langste aanloop ooit
Hilbert Bredemeijer bij aankomst van de Langste aanloop ooit

Langste aanloop ooit
De Unox Nieuwjaarsduik 2023 werd in de afgelopen dagen voorafgegaan door de langste aanloop ooit: op 30 en 31 december liepen ruim 200 estafettelopers van Winterswijk in een vrijwel rechte lijn naar Scheveningen (226 km).
Ruim voor 12 uur kwam de nieuwjaarsfakkel aan op het strand bij het Kurhaus. De wethouder Sport en Strand, Hilbert Bredemeijer, liep de laatste etappe. Daarmee kon het startschot worden gegeven voor de nieuwjaarsduik, die dit jaar voor de 25e keer (!) door Unox werd georganiseerd.

Maar voordat het startschot werd gegeven zong de gebroeders Ko een aantal liederen en kleedden de mensen zich om om een duik in het koude zeewater te nemen. Natuurlijk om het oude jaar van zich af te spoelen en het nieuwe jaar fris in te luiden.
Het is een prachtig gezicht om als je langs de zeelijn staat al die mensen (zo’n 10.000!) op je af te zien komen.

Unox Nieuwjaarsduik 2023
Het water in!

52 duizend deelnemers wereldwijd
Unox ondersteunt alle ‘officiële’ Unox Nieuwjaarsduiken wereldwijd met de iconische oranje mutsen én erwtensoep (ook vegetarische!) voor alle deelnemers. In Nederland deden ruim 44 duizend mensen mee aan een van de 153 door Unox ondersteunde nieuwjaarsduiken. Elf Unox Nieuwjaarsduiken in onder andere Abu Dabi, Denemarken, Italië, Aruba, de Azoren en Hong Kong trokken ruim 7.000 deelnemers.

Uit onderzoek van Unox blijkt dat ruim 2 miljoen Nederlanders al eens hebben meegedaan aan de nieuwjaarsduik. Nog eens 3 miljoen mensen zijn van plan om ooit nog ‘ns een keer de ‘sprong’ te wagen.

Unox Nieuwjaarsduik 2023
vriendengroep in de zee

In 1959 nam Ok van Batenburg, zwemleraar bij zwemclub Njord’59, het initiatief voor de Nieuwjaarsduik in Zandvoort. “Ik dacht, we doen dit gewoon één keer en misschien later nog eens een keer”, vertelde de in 2020 overleden Van Batenburg een jaar eerder aan NHnieuws. Hij had nooit gedacht dat ‘zijn’ duik zou uitgroeien tot zo’n massaal evenement. Van Batenburg heeft de nieuwjaarsduik zelf meer dan 30 keer gedaan.

reddingsmaatschappij
Een veilige duik dankzij de vrijwilligers van de reddingsmaatschappij

Nieuwjaarsduik steunt wederom de Voedselbank
Wat ik in veel berichten miste, was of de Unox Nieuwjaarsduik ook dit jaar een goed doel steunde van de ticketverkoop.
Ik kreeg een bevestigend antwoord:

“Van de 4 euro die je voor een kaartje in Scheveningen betaat, gaat 1 euro naar de Voedselbank.
Unox is daarnaast initiatiefnemer van het Wintercollectief, dat in oktober 2022 tot stand kwam en waarbij een aantal voedselproducenten (ook buiten Unilever) is aangesloten. Het Wintercollecief steunt de Voedselbank met voedzame producten voor gezinnen die dit hard nodig hebben. “Het Wintercollectief geeft ons de broodnodige duw in de goede richting. We hopen dat het andere bedrijven, groot of klein, over de streep trekt ook bij te springen”, zegt Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland.”

Meer foto’s? Kijk hier.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.