Kunst/Cultuur

TodaysArt 2009

 

 

Na alle consternatie en drukte van de afgelopen dagen, laste ik vrijdag een rustdag in.

Er was veel te doen in Den Haag, maar eigenlijk ontbrak alle energie me en met pijnstillers ben ik heerlijk, na alle huishoudelijke taken, op de bank neergevleid.

Helaas radio Tonka gemist, die live in het IJspaleis uitzond met onder ander Olof van Winden, directeur van het TodaysArt festival, uit zou zenden.


 

 

’s Avonds begon het toch te kriebelen. De eerste avond van dit festival vond plaats in het centrum en eigenlijk was ik wel heel benieuwd naar de reactie van Olof van Winden naar aanleiding van alle consternatie rond zijn aanhouding, waar ik hier ook al over schreef. Hierboven kan je zijn reactie zien.

En natuurlijk was ik ook benieuwd naar het festival zelf ook!

 

Dus ben ik toch even met de tram richting het centrum gereden.

Echt genoten daar!

Het Spuiplein was vol mensen, die rondkeken naar alles wat daar bezig was, zoals de vuurspuwers hiernaast.

 

Ik kreeg een persbandje om, na mijn vraag waar ik de directeur kon treffen en heb één voorstelling in het Filmhuis meegemaakt.

Werkelijk een half uur lang “met open mond” zitten genieten.

Het was een fenomenale dansvoorstelling van Hiroaki Umeda in combinatie van geluid en lichttechniek (eerste foto).

Het geluid leek erg op dat wat je via een ontvanger kan horen; de belichting was werkelijk uniek! Op het podium werden lijnen na stippen geprojecteerd, terwijl de danser met totaal andere lijnen werd belicht; ongelooflijk hoe hij in deze baan bleef dansen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna een vleugelconcert gezien van LP Duo in de Lutherse kerk. Prachtig samenspel!

 

 

 

Nog heel even op het Spuiplein rondgelopen, waar dit draaiorgel soms “als een gek” rondreed wanneer er ruimte was. Veel bezienswaardigheden, in glazen huizen, of juist in legertenten met camouflage, plastic soldaatjes, en dansend publiek op de muziek.

Ook Wilbert Stolte (met dank aan David Rietveld die mij corrigeerde; ik dacht dat het Van Baalen was!) was aanwezig op dit festival; een steuntje in de rug voor Olof van Winden?

Ik hoop dat alle politici een correct standpunt zullen innemen inzake vrijheid van meningsuiting, zeker ten aanzien van kunst en cultuur; de posters rechtvaardigden mijns inziens zeker niet een dergelijke vrijheidsberoving.

Daarna ben ik weer richting huis ben gegaan; de indrukken waren overdenderend geweest en op zaterdag was het Escampfestival, waar ik de hele dag aanwezig zou zijn.

Please follow and like us:

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.