Mens/Maatschappij,  Politiek,  Stadsnieuws

Tippelzone Waldorpstraat

van alphen

Een opmerkelijk bericht in het AD/HC.

Bijna de helft van de straatprostituees die op de tippelzone aan de Haagse Waldorpstraat werkten zijn nog onzichtbaar voor de hulpverlening. Burgemeester Deetman en wethouder Bert van Alphen zeggen naar aanleiding van de naar eigen zeggen x93positievex94 evaluatie van de sluiting van de Haagse tippelzone geen zicht te hebben wat deze vrouwen doen of waar ze zijn.

Hulpverleners menen dat ze in het clandestiene circuit zijn beland.

Wethouder Bert van Alphen vertelde mij nog op de laatste nacht dat de Waldorpstraat tippelzone was (1 maart), dat de situatie voor deze vrouwen nu levensgevaarlijk werd omdat er geen controle meer was, en ook de opvang voor een groot deel van de vrouwen niet geregeld was. Door sluiting van de straat crexeber je spreiding, het doel wat de gemeente wil bereiken dat het stopt is een illusie. Helaas kon deze sluiting niet meer worden teruggedraaid; hij zei dat zijn partij daar nu (nog) te klein voor was.

Op gemeenteberichten lees ik het volgende: "Het gaat gelukkig goed in het Laakhavengebied. Mede door de politie die zeer intensief gesurveilleerd heeft in de periode van 1 januari tot 1 juli 2006. Er is minder drugs- en prostitutieoverlast" aldus burgemeester Deetman, die er verder op wees dat in heel regio Haaglanden minder overlast te zien is. "Een dalende lijn, die we willen voortzetten. In 2004 werd er nog 107 keer proces verbaal opgemaakt, in 2006 was dat gedaald naar 12 keer."

En:

In juni 2003 besloot de gemeenteraad dat de tippelzone aan de Waldorpstraat moest sluiten. De reden waren de mensonwaardige omstandigheden waarin verslaafde prostituees moesten werken. Ook trok de omgeving veel illegale prostituees aan en was er een toename te zien van criminaliteit en agressie. Het kostte de politie veel mankracht om de overlast beheersbaar te houden.

Het bericht lijkt het beeld te geven, dat de tippelzone al heel lang gesloten is. Maar dat is sinds maart dit jaar.

Vanzelfsprekend is de evaluatie positief maar, hoe zou dat zijn geweest als de  Waldorpstraat nog tippelgebied was geweest? De dalende lijn was al in gang gezet.

Ook lees ik het volgende op het AD/HC: In andere gebieden in de buurt van station Hollands Spoor waar de politie mensen mag verbieden om te komen voor een periode van xe9xe9n tot en met drie maanden, neemt de overlast nog niet zo af, blijkt uit gegevens van de politie.

Rond het Huijgenspark, de Stationsstraat, het Stationsplein, de Wagenstraat, de Hoefkade en de Doubletstraat werden in de eerste helft van 2006 door het politiebureau Jan Hendrikstraat 324 verwijderingsbevelen voor 24 uur opgelegd. Dat is een stijging van 44 procent in vergelijking met de tweede helft van 2005. Volgens Deetman komt de toename door strengere politiesurveillance. De overlast concentreert zich vooral in de Doubletstraat. Daarvan blijft x92in verband met de legale prostitutie een grote aantrekkingskracht uitgaan,x92 aldus de burgemeester.

Mijn conclusie?

De spreiding is inderdaad een illusie geweest. Bert van Alphen had gelijk, al zegt hij nu (sja, nu is hij wethouder) dat de evaluatie positief was.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.