Historie,  Koningshuis

Tachtigste herdenking van de slag in de Javazee

slag in de Javazee
Links burgemeester Van Zanen, Prinses Beatrix en rechts op de foto Jan Smit

Herdenkingen.
Ik vind ze zo belangrijk. Kijk nu naar wat er op dit moment in de wereld gebeurt. Misschien was het te voorkomen geweest als mensen de geschiedenis beter kenden. Beter hadden opgelet op tekenen. Steeds weer is sprake van een herhaling.
De tachtigste herdenking van de slag in de Javazee wilde ik dan ook heel graag “verslaan”.
Prinses Beatrix woonde gistermorgen, 26 februari, deze bij in de Kloosterkerk.

slag in de Javazee
Prinses Beatrix wordt verwelkomd bij de auto voor ze de Kloosterkerk in gaan.

Een heerlijke lentedag. Een strakblauwe lucht en de krokussen die hun best deden op het Lange Voorhout op te vrolijken.
Burgemeester Van Zanen en de commissaris van de koningin van Zuid Holland Jaap Smit verwelkomden de Prinses bij de ingang van de prachtige Kloosterkerk.
Naar binnen mocht ik helaas, maar de laatste prachtige foto is van Albert Nieboer, die ik voor deze blog mocht gebruiken. Neem eens een kijkje op zijn mooie website. (En dank je Albert!)

slag in de Javazee
Copyright Albert Nieboer.
Het schilderij van de slag in de Javazee

Hieronder de tekst van de RVD:
Met de slag in de Javazee probeerde het Nederlands eskader onder commando van schout-bij-nacht Karel Doorman, samen met Australische, Engelse en Amerikaanse schepen op 27 en 28 februari 1942 een Japanse invasie op Java tegen te houden. Het was de laatste slag in de strijd ter zee die van december tot maart werd gevoerd ter verdediging tegen de Japanse aanval op Nederlands-Indië. Bij deze strijd verloren ruim 1600 Nederlandse marinemensen het leven. Er werden bijna vierduizend krijgsgevangen gemaakt en tijdens en vlak na de slag sneuvelden bijna 1200 geallieerden uit Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Tijdens de herdenking in aanwezigheid van overlevenden en nabestaanden houden onder andere de Commandant Zeestrijdkrachten René Tas en de kleindochter van Karel Doorman, Louise Doorman, een toespraak. Ter ere van het jubileum wordt daarna een speciaal vervaardigd schilderij van een beslissend moment tijdens de slag aangeboden aan het Marinemuseum. Het werk Slag in de Javazee van Maarten Platje zal onderdeel worden van een permanente expositie over de marine vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Prinses Beatrix krijgt een toelichting op het schilderij en spreekt na afloop van de herdenking met enkele overlevenden en nabestaanden.

De herdenking van de slag in de Javazee wordt jaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Marine en het Karel Doormanfonds. Dit fonds werd in 1944 opgericht om financiële steun te bieden aan (oud-) militairen van de Koninklijke Marine en hun nabestaanden, die door oorlogs- of dienstomstandigheden financieel afhankelijk zijn geworden. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het fonds.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.