Natuur/milieu,  Stadsnieuws

SUP tour voor gescheiden afval op basisscholen

SUP tour
Merijn Tinga legt de reden van zijn SUP tour uit, namelijk dat afvalscheiding de standaard hoort te worden en steun van de overheid noodzaak is

Van 1 tot 10 september maakte Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, een 300 km lange SUP tour van Den Ham in Overijssel naar Den Haag.

In 2020 maakte hij ook al een een SUP tour door Nederland langs diverse basisscholen. Leerlingen – Wakkere Wegwerpers – vroegen in een petitie om (plastic) afval in de klas te kunnen scheiden. Afval scheiden op de basisschool vinden zij nodig. Daardoor kunnen leerlingen bewuster met afval leren omgaan. Maar schoolafval is bedrijfsafval en daardoor is scheiden voor de meeste scholen te duur.

Dit leidde tot een Manifest waarin werd gepleit voor minder afval, afval scheiden, hergebruik én voor bewustwording in de klas. Alleen het Verpakkend bedrijfsleven – Afvalfonds, Coca Cola en Unilever – weigerde op de valreep het Manifest te ondertekenen.

SUP tour
Merijn Tinga arriveert na zijn 300 kilometer lange tocht

Daarom SUP’t de Plastic Soup Surfer dit jaar weer naar Den Haag om dit opnieuw onder de aandacht te brengen.
Onderweg verzamelde Merijn ansichtkaarten in van kinderen die ook VOOR een schone wereld zijn. Deze werden op 10 september overhandigd aan Tweede Kamer leden in Den Haag.

Zo was op 10 september de finish van de Wakkere Wegwerpers Turbotour. Om 14.00 uur arriveerde Merijn Tinga bij het grasveld op de hoek van de Prinsessegracht – onder begeleiding van een sloep vol schoolkinderen en een groep suppers.

SUP tour
Staatssecretaris ontvangt van scholieren een paar van de grote stapel ingezamelde kaarten

Daar overhandigde hij aan Kamerleden en een demissionair staatsecretaris Steven van Weyenberg de wensen die zijn opgehaald in het land. Namelijk oproepen van honderden kinderen, van vele bestuurders en onderwijs organisaties. Iedereen was het er over eens: Afvalscheiding in de klas moet vanzelfsprekend zijn.

De Plastic Soup Surfer sprak over een plan om daar te komen. Een deadline. Het bedrijfsleven zorgt ervoor dat 90% van de scholen voor 1 januari 25 hun afval gescheiden aanlevert zonder dat het onderwijsgeld kost. Tegelijk dient een wetgeving te worden voorbereid mocht de target niet gehaald worden.

SUP tour
Op de foto van links naar rechts: Merijn Tinga, demissionair Staatssecretaris Steven van Weyenberg, kamerleden Kiki Hagen (D66), Agnes Mulder (CDA) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks)

De aanwezige politici beloofden dat zij, ondanks dat er nog geen kabinet is gevormd, zich hier hard voor zouden maken.
“Afval scheiden moet niet alleen thuis gebeuren, maar ook op school. Jong geleerd, is oud gedaan.” aldus demissionair Staatssecretaris Steven Van Weyenberg (D66)

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.