Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Sekswerkers demonstreren voor gelijke rechten

Sekswerkers
Sekswerkers demonstreren langs Hofvijver

Een persbericht dat ik grotendeels plaats.
Simpel: ik kan het wiel wel opnieuw uitvinden, maar er staat zo veel informatie in het bericht, dat het makkelijker is om te kopiëren.
Want, wat is er aan de hand? Sekswerkers mogen dan wel weer aan de slag vanaf 1 juli (zoals ik hier ook al schreef), maar ze zijn ten opzichte van andere zelfstandigen nog steeds achter gesteld. Zij worden zwaar gediscrimineerd in deze “tijd van corona”. Op 3 juli demonstreerden zij bij de Hofvijver voor onder andere gelijke rechten én oplossing voor hun financiële nood.
Lees maar eens verder.

Sekswerkers mogen sinds 1 juli weer aan het werk maar daarmee is de overheid nog niet van hen af. Op 3 juli gingen zij van 16:00 tot 18:00  uur alsnog de straat op, ze vrezen namelijk nog steeds voor de toekomst van collega’s in zware financiële nood en voor het virus. “Ik heb collega’s die 4 maanden huurachterstand hebben, daar moet direct een oplossing voor komen. De schade is enorm, in sommige gevallen zelfs onomkeerbaar.” Zegt sekswerker en mede-organisator Moira Mona. “En wanneer er een tweede golf komt, zorgt de overheid dan wel voor ons of worden we opnieuw uitgesloten van steun? En in hoeverre zal de Wet Regulering Sekswerk die nu bij de Raad van State ligt, onze positie nog verder verslechteren?”

Sekswerkers
Moira Mona zingt en speelt tijdens demonstratie

Veel sekswerkers konden tijdens het werkverbod geen aanspraak maken op Corona-steun, dit omdat zij van de overheid via de opting-in regeling moeten werken en zijn dan dus geen ZZP’er noch werknemer. Ondanks dat zij wel BTW afdragen, inkomstenbelasting en sociale premies betalen kregen zij geen financiële ondersteuning. Toen alle andere contact beroepen op 11 mei weer aan het werk mochten bleef het doen van sekswerk strafbaar. De overheid kondigde tijdens de persconferentie van 24 juli aan dat sekswerkers twee maanden eerder dan verwacht weer aan werk mochten.

Ik kopieer nu van een andere link:

Onder het excuus van de bestrijding van mensenhandel, worden sekswerkers stelselmatig gemarginaliseerd en gecriminaliseerd. Met het wetsvoorstel Wet Regulering Sekswerk (WRS) wordt dit alleen maar erger. Deze wet brengt het zelfbeschikkingsrecht van vrouwxn, dat vrouwxn zelf mogen bepalen wat ze met hun lichaam doen en ook zelf weten wat ze met hun lichaam willen doen, in gevaar. Tegengesteld aan het doel van de wet, ‘de seksbranche te reguleren en misstanden tegen te gaan’, zal deze wet sekswerkers alleen nog maar in een onveiligere positie brengen.

Wij gaan de straat op tegen deze wet, omdat deze wet de privacy van sekswerkers schaadt. Omdat het hen afhankelijk maakt van de subjectieve, en mogelijk racistische, seksistische, validistische, klassistische, transfobe en homofobe beoordeling van een ambtenaar. En omdat het sekswerkers die zich niet kunnen of willen registreren, de illegaliteit in duwt. Hierdoor zullen zij nog minder toegang hebben tot het rechtssysteem en sociale voorzieningen en dus nog kwetsbaarder worden voor geweld, uitbuiting en intimidatie. Dit wetsvoorstel behandelt sekswerkers als kinderen, maar biedt juist niet de bescherming en middelen die nodig zijn om sekswerk veiliger te maken.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.