Stadsnieuws

Haagse grachten groen door uraninezout

Haagse Grachten
Haagse Grachten kleuren groen door uraninezout

Iedereen zal het vast hebben gelezen in de Haagse media: het water in de Haagse grachten was afgelopen donderdag gifgroen.
Zo groen, dat menigeen alarm sloeg.
Was het gif?
Slecht voor het leven in en om het water?
En wie was ervoor verantwoordelijk?

Al snel kwam het antwoord.
Actievoerders van Extinction Rebellion hadden donderdagmiddag uraninezout in het water bij het ministerie van Financiën gegooid. Zij demonstreerden namelijk bij het ministerie voor een ‘groene, rechtvaardige transitie’. Door dit goedje kleurde het water groen.
Volgens de actievoerders wordt uraninezout gebruikt in ecologisch en medisch onderzoek en is het onschadelijk voor de natuur.

Medewerkers van het Hoogheemraadschap hebben donderdag watermonsters genomen. Ook werd de gracht doorgespoeld door het inzetten van het Gemaal Schoute bij Scheveningen.
Op de site van het Hoogheemraadschap Delfland kan je lezen:

“De groene kleur is daardoor (door het doorspoelen) weer snel verdwenen. Onderzoek van het water gaf niet aan dat er een biologische reactie (algen) aan de kleur ten grondslag lag. We hebben ook niet geconstateerd dat dieren of vissen op de groene kleur reageerden.”
“We keuren deze wijze van actievoeren af: ons water is ons dierbaar en we streven juist naar een optimale waterkwaliteit.”

Inderdaad, toen ik foto’s van de Haagse grachten maakte, was het water wel iets groen, maar zo fel als je zag op foto’s van bijvoorbeeld het AD en omroep West niet. Het doorspoelen was snel en goed gelukt.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.