Stadsnieuws

Schepencarrousel voor historische schepen

Schepencarrousel
Wethouder Bredemeijer opent de Schepencarrousel

Den Haag heeft er drie ligplaatsen voor historische schepen bij.
Op deze ligplaatsen aan de Calandkade (nabij de historische kranen en direct naast het pand van ‘Maakhaven’) mogen schepen liggen die horen bij de Schepencarrousel. Die schepen blijven maximaal drie maanden op deze ligplaatsen en gaan dan weer door naar een andere locatie.
Op de ligplaats vertellen de schepen en de schippers de historie van het schip. Gisteren was de officiële opening van de Schepencarrousel.

Schepencarrousel
Met de Willemsvaart naar de historische schepen

Chris Schram van de Willemsvaart nodigde me uit voor een vaart naar de plek waar de historische schepen komen te liggen.
Vanaf het Zieken voeren we naar de Calandkade. Naast de Maakhaven lagen twee historische schepen. Woonschepen die elke paar maanden van plek wisselen: dat is het principe van deze carrousel.
Je moet dus wel een beetje avontuurlijk zijn. Ik lees op de site dan ook “Markante Schepen in beweging“.

historische schepen
Uitleg schip Avontuur

Schepencarrousel“De schepencarrousel is een systeem waarbinnen historische schepen (zoals sleepboten, vrachtschepen en zeilschepen) uitgewisseld worden tussen verschillende ligplaatsen.
De schepen liggen voor een korte periode (max. 3 maanden) op een ligplaats.

Op de ligplaats presenteren de schepen en schippers het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart, door middel van onder andere informatieborden.
Er wordt duidelijk gemaakt waar en waarom het schip gebouwd is, wat het zoal heeft beleefd in de loop van de tijd en waarom bepaalde aanpassingen gedaan zijn.”

Door middel van het steken van een stekker in een stopcontact, waar vandaan de schepen hun elektriciteit kunnen halen, was de plek van de schipper officieel geopend.
Daarna werd een vlag gehesen, waardoor duidelijk werd gemaakt, dat dit de ligplaats was voor de markante schepen.

Schepencarrousel
Waarom bootje de naam slippertje kreeg

Eén van de schepen is de Avontuur, een oorspronkelijk zeilende klipperaak uit 1892.
Zelfs met een auto op het dek.
Hilarisch was het kleine bootje op de achtersteven: slippertje. De eigenaar: “je kan het toch niet avontuurtje noemen? Dus koos ik een synoniem en dat is slippertje 🙂 “.

Aanvulling met dank aan Chris Schram (Willemsvaart):
In verband met corona blijven de schepen nu maar een paar dagen. Na de pandemie komen schepen er langer te liggen. Dan zal de Willemsvaart er ook naartoe varen met groepen.”

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.