Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Rondleiding door Atoombunker Schedeldoekshaven

Atoombunker Schedeldoekshaven
Groep voor rondleiding Atoombunker Schedeldoekshaven loopt naar ingang

In aanloop op 4 en 5 mei worden diverse activiteiten georganiseerd. Niet alleen dodenherdenking en het Bevrijdingsfestival, maar ook allemaal zaken die te maken hebben met onze bevrijding.
Ik vind het goed dat er langer wordt stil gestaan. Het dwingt je tot herdenken en realiseren, dat vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is.
Feit is, dat we altijd moeten zorgen dat niets of niemand onze vrijheid in gevaar brengt.

Eén van de activiteiten van deze zogenaamde Haagse Bevrijdingsweken was een rondleiding in de atoombunker Schedeldoekshaven.
Voor het eerst ging deze bunker voor publiek open. Slechts twee zaterdagen. Helaas, want de kaartjes waren al snel uitverkocht. Persoonlijk hoop ik dan ook, dat deze rondleiding vaker zal worden georganiseerd.
Gelukkig boekten mijn man en ik op tijd, zodat we deze konden meemaken.

 Diverse ministeries bouwden in de jaren zeventig tijdens de koude oorlog atoombunkers om te kunnen schuilen voor een nucleaire aanval door Rusland.
Ook onder de voormalige panden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Schedeldoekshaven zitten bunkers die dienst deden als schuilplaats en commandopost voor bewindslieden en ambtenaren.

De noodzetel telt twee verdiepingen diep en heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. De ondergrondse buitenmuren zijn 100 centimeter dik en het plafond zelfs 200 centimeter dik beton. De noodzetel aan de Schedeldoekshaven behoort tot de grootste naoorlogse civiele schuilplaatsen in Nederland.

Atoombunker Schedeldoekshaven
ruimte waar luchtbehandeling plaatsvindt

Men kon er twee weken overleven werd ons door de gids (Robert John Henderson) verteld.
Of dat nu ook daadwerkelijk zinvol zou zijn vroeg ik me af, want bij een nucleaire aanval heb je wel een langere termijn nodig om überhaupt te kunnen overleven!
Ministers die verkozen waren om hier te vluchten, moesten bij hun aanstelling tekenen dat zij hun familie/gezin achter zouden laten.
Natuurlijk was deze bunker niet alleen voor atoomdreigingen, maar voor alle aanvallen, zoals bijvoorbeeld een gifgasaanval.

Atoombunker Schedeldoekshaven
Robert John Henderson bij de smalle bedden

In de bunker was het koud. In de diverse kamers stonden veel bedden, in drie lagen. Maar dat bed was niet van één persoon. Iedereen had een rooster van 8 uur slaap, 8 uur werk en 8 uur recreatie. Zo werden de bedden dus afgewisseld.

Atoombunker Schedeldoekshaven
De kantine

Recreatie was in de kantine, waar kon worden gekaart bijvoorbeeld.
Het warme eten bestond uit de bekende blikken Struik, die je ook bij het leger ziet.

Atoombunker Schedeldoekshaven
Eén van de drie dieselaggregaten

Zuurstof en water werd gefilterd en energie opgewekt door prachtige dieselaggregaten.
Lang was de Atoombunker Schedeldoekshaven buiten gebruik.

Atoombunker Schedeldoekshaven
blikken struik en poederlimonade

De laatste maal dat de bunker daadwerkelijk is gebruikt was met oud en nieuw 1999-2000. De reden was dat men bang was dat alle computersystemen van slag zouden raken. Gelukkig is dat niet gebeurd…

Robert John Henderson vertelde, dat deze nu weer wordt opgeknapt om dienst te kunnen doen. Een minder prettig idee vind ik. Want dit betekent, dat men zich weer minder veilig voelt.

Atoombunker SchedeldoekshavenEen laatste (hilarisch) punt wat ik nog wilde vertellen is het vluchtluik. Speciaal voor de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie was een aparte vluchtroute. Een eigen vluchtluik bij hun eigen kamer. Zij sliepen ernaast.
Bij de verbouwing van de omgeving was echter iets “handigs” gedaan. Een grote plantenbak was buiten precies boven op de vluchtgang geplaatst.
De vluchtroute was dus gebarricadeerd.
Je begrijpt, dat de ze niet meer daar wilden slapen maar dicht bij de andere nooduitgang.

Dit is slechts een summier verslag van een enorm imponerende middag. Heb je vragen, stel ze gerust, want deze blog wilde ik niet al te lang maken.
Robert John, bedankt voor al je informatie! Je was een geweldige gids. 

Please follow and like us:

2 reacties

  • Hees

    Leuk dat je speciaal de maaltijden nog even noemt. Die kwamen werkelijk bij Defensie vandaan en werden eens in de vijf jaar omgeruild voor “verse” maaltijden. Ikzelf ben een keer bij een ploeg geweest die die ondankbare taak mocht uitvoeren. Dat leverde ons wel een uitgebreide tour op van de totale noodzetel, toen nog regelmatig in gebruik.
    Nog een kleine anekdote, toen werd gevraagd waarom de spiegels van glanzend staal waren gemaakt, was het officiële antwoord om ze bomproef te maken. Ze zouden immers niet kunnen breken. Naar verluidt was het onofficiële verhaal het feit – dat ze niet konden breken – ook niet meer geschikt waren om je polsen mee door te snijden…

  • Hees

    Hier ging iets mis. Ik dacht namelijk dat je je reactiemogelijkheid had afgesloten en ik heb het verhaal wat ik hier had geschreven, op Twitter gezet. Nu zie ik dat ik kennelijk met het envelopje het verhaal op je site kan zetten. Verwarrend hoor, ik verwachte een knop onderaan de reactiemogelijkheid. Maar ja, dubbelop is vast niet erg.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.