Wijknieuws

Renovatie Vijverzicht

Vijverzicht

Op 17 januari zal het startschot gegeven worden voor de renovatie van het voormalig verpleegtehuis Vijverzicht.

Persoonlijk vind ik het een prachtig gebouw en schitterend met de “zeemeermin” in de vijver ervoor.

 

De bedoeling was, dat het een soort “short-stay” opvang werd voor jonge mensen, die tijdelijk onderdak nodig hebben om hun leven weer “op de rails te krijgen”.

Op de site van Haagwonen, eigenaar van het gebouw, lees (kijk ook hier voor een afbeelding van het toekomstige uiterlijk) ik:” Het gebouw wordt geschikt gemaakt voor wonen, werken, leren en recreëren voor met name jonge bewoners.”

Eerlijk gezegd vond ik het een pracht plan, zeker omdat wonen, werken leren en dergelijke gecombineerd werd.

 

Langzamerhand merkte ik, dat van dit plan werd afgeweken.

Nu lees ik, op woonservicewijken, ik quote een stuk: “Vijverzicht wordt gerenoveerd voor 135 short-stay voorzieningen.
Vijverzicht staat open voor alle jong volwassenen, mits zij een eventuele crisis voorbij zijn.
Van ‘jongeren met een vlekje’ tot en met expats die tijdelijke huisvesting behoeven, kunnen terecht in deze nieuwe woonvoorziening binnen Den Haag Zuidwest .

De 135 units worden verhuurd aan instellingen en organisaties waarmee Haag Wonen een overeenkomst heeft gesloten.
Het unieke van ‘Vijverzicht’ is het toepassen van een ‘magic mix’. Dit betekent dat er geen groepjes worden geclusterd, maar door elkaar heen wonen. Op deze manier ontstaat er synergie in het gebouw en wordt iedereen als ‘gast van Vijverzicht’ behandeld.
Om de veiligheid te garanderen is 24 uur begeleiding en bewaking voor ons een uitgangspunt.

In de Plint van het gebouw komen kleinschalige voorzieningen, waaronder een restaurant, wasserij en strijkerij en een fietsenservicepunt. Gasten van Vijverzicht én buurtbewoners kunnen gebruik maken van deze voorzieningen.”

 

Niet alleen dus voor jongeren, maar ook voor onder andere vrouwen die anders in een “blijf van mijn lijf huis” terecht zouden komen en ga zo maar door.

 

Maar, waar ik me eigenlijk het meest druk om maak is het volgende.

Ik lees op de pagina van de Gemeenteberichten, ook hier quote ik weer een stukje dat gaat over de huisvesting van arbeidsmigranten (Polen dus om even makkelijk te zeggen):” De huisvesting wordt gerealiseerd in onder meer het voormalig asielzoekerscentrum aan de Junostraat in de Binckhorst en het verpleegtehuis Vijverzicht.

 

Den Haag Zuidwest, een krachtwijk.

De bedoeling was, het weer een mooie wijk te maken.

Het probleem (criminele) hangjongeren is nog lang geen verleden tijd. Onze wijk staat vol met instellingen waarbij extra zorg gegeven wordt (scholen voor speciaal onderwijs, dak- en thuislozen woning, begeleid wonen, er zijn veel probleemgezinnen en ga zo maar door).

Is het reëel om hier ook nog een dergelijke instelling neer te zetten, als het plan van wethouder Norder is van deze wijk een stabiele wijk te maken en te zorgen, dat ook mensen met een modaal/bovenmodaal inkomen zich hier vestigen? Er een gemêleerde wijk van te maken?

Als er veel arbeidsmigranten komen, ben ik ervan overtuigd, dat er zich veel meer problemen voor gaan doen dan de politie aan zal kunnen, mede gelet op de problemen die zich nu al voordoen.

Huizen als op Het Podium, het Erasmusveld, de toekomstige Erasmuszone en ga zo maar door, zijn die nog wel verkoopbaar?

Wat zal er van de plannen van onze Krachtwijk terecht komen?

Nee, ik ben er niet gerust op…..

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.