Wijknieuws

Proeftuin Erasmusveld: presentatie plannen

Proeftuin Erasmusveld
presentatie plannen en ideeën

Een week geleden, op 12 juli was de presentatie van de plannen en woning-ideeën van de Proeftuin Erasmusveld.
Er zal gebouwd worden, waar nu eigenlijk alleen nog maar groen is. Het is zelfs een ecologische zone, zoals ik al eerder schreef. Ik hoop van harte dat de zone die over moet blijven, ook wordt gerespecteerd bij de nieuwbouw van deze 350 energiezuinige woningen.

Proeftuin Erasmusveld
Een maquette van de toekomstige bouw

Op zich wordt het een spannende, duurzame en verfrissende wijk.
Ik quote een stukje van de site: Proeftuin Erasmusveld wordt een duurzame stadswijk, waar je gezond kunt wonen en leven. De bewoners en gebruikers van het gebied vinden gezond leven in een groene omgeving belangrijk. De woningen worden comfortabel én energiezuinig. Energie wordt in de wijk zelf opgewekt en als je wilt kun je in de wijk ook zelf je groente en fruit kweken.

Iedereen heeft vanzelfsprekend een eigen huis, maar de afmetingen zijn kleiner dan nu gebruikelijk is, omdat er ook gemeenschappelijke ruimten zijn.
Samenleven staat centraal in de proeftuin Erasmusveld.
Op de tekeningen ziet het er aantrekkelijk uit. Zelf zou ik er best willen wonen als ik eerlijk ben.

Proeftuin Erasmusveld
Bas Kalter

In het voorjaar van 2018 start de verkoop fase 1. De bouw zal naar verwachting in het vierde kwartaal plaatsvinden.
Het worden hoogstwaarschijnlijk alleen koopwoningen, met een aankoopbedrag van tussen de 200 en 450.000 euro. Dit bedrag is globaal, zo vertelde Bas Kalter (junior-ontwikkelingsmanager bij gebiedsontwikkelaar BPD) mij, want hoe de huizen er precies uit gaan zien is nog niet bekend, evenmin op welke manier de energie zal worden opgewekt. (zonnepanelen, stadswarmte enz.: alles ligt nog open. De bewoners hebben ook hun inbreng hierin). Maar Kalter zei, dat het ook best mogelijk was, dat sommige woningen beschikbaar zouden komen voor (sociale?) verhuur.
Wat wel vast staat is dat de huizen geen gasaansluiting zullen hebben.

Proeftuin Erasmusveld
Sfeer proeven in Proeftuin Erasmusveld

Na de eerste presentatie lieten veel mensen zich rondleiden op het prachtige terrein. Prachtig in mijn ogen, omdat het zo groen en ongerept is nog.
Ze lieten zich informeren en konden het gebied bewonderen.

Tiny Houses voor een periode van twee jaar

Proeftuin Erasmusveld
Tiny House met zonnepanelen op het dak.

Opvallend waren de Tiny Houses.
Op diverse nieuwssites heb je hier vast over gehoord en/of gelezen.
Voor een periode van twee jaar komen op de Proeftuin Erasmusveld 5 Tiny Houses te staan. Deze zijn volledig zelfvoorzienend. Alle huisjes hebben zonnepanelen op het dak en zijn niet aangesloten op het riool. Voor het drinkwater wordt regenwater opgevangen, dat gezuiverd wordt door een intern zuiveringssysteem.
Op het moment van mijn bezoek stond één tiny house klaar ter bezichtiging en werden de plekken voor de andere in gereedheid gebracht.
Wat er met de huisjes gebeurt na de twee jaar was nog niet bekend. Er zou bekeken worden of ze op een andere plek werden teruggeplaatst.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.